ESG+Stories

Κ.Δημόπουλος: «Η σωστή σειρά για το ESG είναι GSE»

Πίσω οι τράπεζες στον πυλώνα "Social" του ESG. 
Κ.Δημόπουλος: «Η σωστή σειρά για το ESG είναι GSE»

Σε συζήτηση με θέμα «Transforming Business and Social Strategies», ο Δημήτρης Δημόπουλος, Head of ESG, Piraeus, ο Κωνσταντίνος Βουσβούνης, Group Senior Sustainability Officer, Eurobank και η Δέσποινα Κουζιώκα, Head of Climate & Environment Strategy, National Bank of Greece, ανέλυσαν θέματα όπως οι πιέσεις από το κανονιστικό πλαίσιο, η ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στη στρατηγική και τον επιχειρησιακό μετασχηματισμό, καθώς και οι κοινωνικές στρατηγικές που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τη συζήτηση συντόνισε η Πόλλυ Ματράκη, Senior Manager, Advisory, KPMG στην Ελλάδα.

.

Οι τράπεζες είναι ο νούμερο ένα φορέας που έχει την υποχρέωση να δημοσιοποιεί με διαφάνεια και ακρίβεια εκθέσεις, οι οποίες στην σημερινή εποχή έχουν αυξηθεί λόγω των ευρωπαϊκών οδηγιών που αφορούν τα θέματα βιωσιμότητας και ESG. Σ΄αυτή την πορεία, οι τράπεζες επιφορτίζονται με παραπάνω αρμοδιότητες, ο κος. Δημόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το 70% του χρόνου μας καλύπτεται από την καταγραφή εκθέσεων. Αυτό αντικειμενικά μειώνει χρόνο από το ίδιο το έργο».

Ο Κωνσταντίνος Βουσβούνης επεσήμανε ότι, παρόλο που το “reporting” απαιτεί σημαντικό χρόνο, τα κανονιστικά πλαίσια είναι ευτυχώς αλληλοκαλυπτόμενα και όχι συγκρουόμενα. Έθεσε επίσης το θέμα της «ανταποδοτικότητας» από τις δημοσιοποιήσεις, λέγοντας: «Προς το παρόν όλες αυτές μας οι δράσεις μας για τη βιωσιμότητα δεν κεφαλαιοποιούνται. Σαφώς όμως καλά κάνουμε και δεν σταματάμε».

Ωστόσο τα στελέχη επεσήμαναν ότι όλο αυτό μπορεί να αποτελέσει και μια ευκαιρία να έρθουν σε μεγαλύτερη επαφή και με τους πελάτες τους, γεγονός που προωθεί και αναβαθμίζει τις υπηρεσίες και την περαιτέρω ανάπτυξη της τράπεζας. Σε ένα τραπεζικό σύστημα ο όρος της «απανθρακοποίησης» λ.χ, έχει να κάνει κυρίως με τον πελάτη κι όχι με την ίδια την τράπεζα, καθώς υπάρχει η «αλυσίδα του άνθρακα». Έτσι λοιπόν, η τράπεζα καλείται να πείσει τον πελάτη της για να αλλάξει νοοτροπία σε θέματα βιωσιμότητας,  μελετώντας ξανά τις ανάγκες του, πράγμα που αποτελεί όφελος για την γενικότερη συνεργασία τους. «Οι τράπεζες μπορούν να έχουν σημαίνοντα ρόλο στο δρόμο προς τη βιωσιμότητα, ακριβώς γιατί είναι τομέας που ασκεί επιρροή, στους πελάτες του πρώτα απ΄όλα», σημείωσε ο κ.Δημόπουλος.

Από την πλευρά της η κα Κουζιώκα τόνισε τη σημασία της αποδοτικότητας και του “connectivity” στη διαχείριση δεδομένων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης συστημάτων και αυτοματοποίησης διαδικασιών για βελτίωση της ποιότητας και αξιοπιστίας των δεδομένων.

Στη συζήτηση για τις προτεραιότητες μεταξύ των πυλώνων του ESG, όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι το κομμάτι του «social» έχει μείνει πίσω σε σχέση με τα υπόλοιπα και υπάρχει αρκετός δρόμος να διανυθεί παρότι έχουν γίνει ορισμένες πρώτες προσπάθειες. «Όλο αυτό ξεκίνησε από τη βάση της κλιματικής κρίσης, οπότε πέσαμε όλοι επάνω στο “Enviromental”. Σήμερα οφείλουμε να μπούμε δυναμικά και το “S”» υπογράμμισε η κα Κουζιώκα.

Αναφορικά με το «Social», μίλησε και ο κ.Δημόπουλος, ο οποίος έφερε μάλιστα το παράδειγμα των αγροτών στην Γαλλία, ενώ αποτύπωσε τη δική του ταξινόμηση μεταξύ των πυλώνων ESG. Συγκεκριμένα είπε : «Χωρίς το “S”, ό,τι συζητάμε δεν πρόκειται να πετύχει. Δείτε τι έγινε στη Γαλλία, που οι μεταρρυθμίσεις πήγαν να γίνουν γρήγορα και κόντρα στα συμφέροντα των αγροτών. Για μένα η σειρά είναι : G,S,E».

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ