Πάνω από το ένα τρίτο των εταιρειών του S&P 500 έχουν θεσπίσει χρηματικά κίνητρα που συνδέονται με τη μείωση των εκπομπών της εταιρείας,, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσίευσε η S&P Global.
.
Η μελέτη, η οποία περιελάμβανε στοιχεία από το σύνολο δεδομένων S&P Global Sustainable1 Net-Zero Commitments Tracker, καθώς και από την S&P Global Corporate Sustainability Assessment (CSA), διαπίστωσε επίσης ότι λιγότερες από τις μισές μεγάλες εισηγμένες εταιρείες στις ΗΠΑ έχουν θέσει στόχους και ότι επικεντρώνονται κυρίως στις εκπομπές Scope 1 και 2, με πολύ χαμηλότερες φιλοδοξίες για τις εκπομπές Scope 3 της αλυσίδας αξίας, που αντιπροσωπεύει την πλειονότητα του αποτυπώματος των περισσότερων εταιρειών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του CSA 2023 της S&P, το 35% των εταιρειών του S&P 500 έχουν αποζημίωση για τους εργαζόμενους που συνδέεται με τη μείωση των εκπομπών, από 30% το 2021. To 48% των ενεργειακών εταιρειών συνδέουν την αποζημίωση των διευθύνοντων συμβούλων με τη μείωση των εκπομπών - σημαντικά αυξημένη από το 22% το 2021 - καθώς και το 29% των εταιρειών υλικών και το 27% των εταιρειών κοινής ωφέλειας.
Η βάση δεδομένων του Net-Zero Commitments Tracker έδειξε ότι το 45% των εταιρειών που μελετήθηκαν έχουν θέσει οποιοδήποτε είδος στόχου καθαρού μηδενός, πιο συνηθισμένοι είναι στον τομέα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, σε ποσοστό 81% των εταιρειών, και λιγότερο στον τομέα των υλικών, σε ποσοστό μόλις 25%.
Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι οι δεσμεύσεις των εταιρειών για μηδενικό ισοζύγιο συχνά δεν υποστηρίζονται από φιλόδοξους βραχυπρόθεσμους στόχους. Στον τομέα της ενέργειας, μόνο το 5% των εκπομπών βρέθηκε να καλύπτεται από δεσμεύσεις καθαρού μηδενός που υποστηρίζονται από ενδιάμεσους στόχους, γεγονός που, όπως σημειώνεται στη μελέτη, μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για την ταχεία απαλλαγή από τον άνθρακα μεταξύ του 2035 και των μακροπρόθεσμων οριζόντων των στόχων των τομέων.