Τα τελευταία δύο περίπου χρόνια, οι επενδυτές ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για το ESG. Το 2020, καθώς η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε τη μεγαλύτερη κοινωνική αναταραχή του αιώνα, έφερε τους παράγοντες ESG στο επίκεντρο της προσοχής. Οι επενδυτές, τα διοικητικά συμβούλια και οι κοινότητες παγκοσμίως συνειδητοποίησαν ότι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες επηρεάζουν τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διοικητικούς παράγοντες.
Η πανδημία μάς έκανε να αναλογιστούμε πόσο οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι αποτέλεσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, πόσο εύθραυστο είναι το κοινωνικό νήμα των κοινοτήτων και πόσο σημαντική είναι μια καλά σχεδιασμένη διακυβέρνηση σε τέτοιους δύσκολους καιρούς.
Δεν είναι περίεργο που το ESG γίνεται ένα καυτό θέμα μεταξύ των επενδυτών, καθιστώντας το πλέον όχι μια επιλογή αλλά μια κορυφαία επιχειρηματική προτεραιότητα. Τόσο οι επενδυτές όσο και οι επιχειρήσεις συνειδητοποιούν ότι η ενσωμάτωση ισχυρών πρακτικών ESG στις δραστηριότητές τους δεν είναι απλώς το σοφό πράγμα που πρέπει να κάνουν, αλλά ότι είναι και επιχειρηματικά ορθό.
Η άποψη των επιχειρηματικών ηγετών για το ESG
Είναι καιρός να ξεφύγουμε από την αντίληψη ότι οι επενδύσεις σε τομείς με περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπο μπορεί να είναι αντίθετες με τον σκοπό μιας εταιρείας να μεγιστοποιήσει τις αποδόσεις των μετόχων της. Διάφορες μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι σημερινοί επενδυτές εστιάζουν με ακρίβεια λέιζερ στις επιδόσεις των εταιρειών στον τομέα του ESG, επειδή οι εταιρείες που δίνουν προτεραιότητα στις επιδόσεις ESG έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις στη χρηματιστηριακή αγορά.
Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από το Harvard Business Review, 70 στελέχη από 43 παγκόσμιες επενδυτικές εταιρείες έδωσαν συνέντευξη και αναφέρθηκε ότι το ESG ήταν σχεδόν ομόφωνα το πιο σημαντικό στοιχείο για τα στελέχη αυτά. Προφανώς, η βιωσιμότητα απασχολεί τους επενδυτές εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά μόλις πρόσφατα απέκτησε δυναμική.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, οι περισσότεροι από τους επενδυτές περιέγραψαν σημαντικά βήματα που έκαναν οι οργανισμοί τους για να αφομοιώσουν τη βιωσιμότητα στα επενδυτικά τους κριτήρια.
Το κύμα ESG ήρθε για να μείνει
Πολλές μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ καλύτερης οικονομικής επιτυχίας και ισχυρών επιδόσεων στις σχετικές προτεραιότητες ESG. Μια τέτοια μελέτη της Bank of America Merrill Lynch το 2018 αποκάλυψε ότι οι εταιρείες με ισχυρότερο ιστορικό ESG σημείωσαν καλύτερες επιδόσεις από τις αντίστοιχες εταιρείες όσον αφορά τις τριετείς αποδόσεις τους, και ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν μεγάλες πτώσεις τιμών και τελικά να γίνουν μετοχές υψηλής ποιότητας με πολύ μικρότερο κίνδυνο πτώχευσης.
Δεν είναι μόνο οι θεσμικοί επενδυτές που ποντάρουν πολλά στο ESG, αλλά και οι ιδιώτες υψηλού πλούτου (HNIs) ανησυχούν επίσης για το αν οι επενδύσεις τους κάνουν τη διαφορά για να κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Επιπλέον, η έκθεση της Bank of America για το ESG σημείωσε ότι, καθώς αυξάνεται ο πλούτος των millennials, θα μπορούσε να υπάρξει εισροή 15-20 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδύσεις ESG τα επόμενα 20 έως 30 χρόνια.
Από τα τρία στοιχεία του ESG, ο περιβαλλοντικός παράγοντας έχει τεράστια σημασία στον κατασκευαστικό κλάδο. Τούτου λεχθέντος, ο ινδικός κατασκευαστικός και οικοδομικός τομέας έχει ενισχύσει την εστίασή του σε βιώσιμες πρακτικές. Πρωτοβουλίες όπως οι επιστημονικά τεκμηριωμένοι στόχοι και οι βιώσιμες επενδύσεις σε πράσινες κτιριακές λύσεις αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη αξία για τα ενδιαφερόμενα μέρη, πέρα από τα κέρδη.
Επικοινωνία των προτεραιοτήτων ESG
Στην Ινδία, η υποβολή εκθέσεων ESG εξακολουθεί να εξελίσσεται. Το Συμβούλιο Κεφαλαιαγοράς της Ινδίας (SEBI) θέσπισε νέα πρότυπα για την Έκθεση Επιχειρηματικής Ευθύνης και Βιωσιμότητας (BRSR), τα οποία θα ισχύουν για τις 1.000 κορυφαίες εισηγμένες επιχειρήσεις βάσει της κεφαλαιοποίησής τους, αρχής γενομένης από το οικονομικό έτος 2022-23. Με αυτό, οι επενδυτές θα μπορούν να αξιολογούν τις επιδόσεις των ESG σε όλες τις επιχειρήσεις και τους τομείς, επιτρέποντάς τους να λαμβάνουν καλύτερες επενδυτικές αποφάσεις.
Η βασική δυσκολία για τους ηγέτες των επιχειρήσεων δεν είναι μόνο ο καθορισμός των σωστών στόχων ESG, αλλά και η διασφάλιση ότι αυτοί έχουν εμπεδωθεί στην εταιρική κουλτούρα, η οποία υπερβαίνει τους υποχρεωτικούς μηχανισμούς υποβολής εκθέσεων. Το πεδίο και τα μέσα για να γίνει αυτό είναι πρακτικά ατελείωτα. Η υπεύθυνη ηγεσία, η δημιουργία προγραμμάτων ευαισθητοποίησης των εργαζομένων σε θέματα ESG, η αναγνώριση και η επιβράβευση νέων ιδεών για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων σε θέματα ESG και η ώθηση των μεσαίων στελεχών να δημιουργήσουν τους δικούς τους εσωτερικούς στόχους ESG μπορούν να αποτελέσουν τα πρώτα βήματα που θα θέσουν στέρεα θεμέλια για την ενσωμάτωση των ESG σε κάθε επιχείρηση. Η ευθύνη εναπόκειται στους ηγέτες των επιχειρήσεων να ενσωματώσουν τις προτεραιότητες ESG στο DNA της επιχείρησής τους και να δημιουργήσουν αξία όχι μόνο για τους μετόχους αλλά και για το περιβάλλον και τις κοινότητες γενικότερα.