ESG+Stories

EMISSION: Πλατφόρμα παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης από Space Hellas

Η πλατφόρμα παρέχει πληροφορίες για τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε πραγματικό χρόνο για τους πολίτες στην Αττική.
EMISSION: Πλατφόρμα παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης από Space Hellas

Ολοκληρώθηκε το ερευνητικό έργο EMISSION από τη Space Hellas, συντονιστή του έργου και τους συμμετέχοντες φορείς, Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, DRAXIS Περιβαλλοντική και ΕΝCO.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Space Hellas, το έργο EMISSION αφορά στην ανάπτυξη πληροφοριακής πλατφόρμας παρακολούθησης και καταγραφής των συνθηκών ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αστικό περιβάλλον έξυπνης πόλης, μέσω ασύρματου δικτύου αισθητήρων.

Το ΕΜΙSSION εστιάζει στην παρακολούθηση των αέριων και σωματιδιακών ρύπων που σχετίζονται με σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, για τους οποίους υπάρχει ιστορικό υψηλών επιπέδων ή και υπερβάσεων ορίων συγκέντρωσης στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.

Αντικείμενο του έργου ήταν η συμπλήρωση και πύκνωση του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) εντός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Αττικής, με τη χωροθέτηση νέων σταθμών για τη μέτρηση της αέριας ρύπανσης σε περιοχές που δεν καλύπτονταν από το υφιστάμενο δίκτυο.

Το έργο αξιοποίησε ολοκληρωμένα συστήματα αισθητήρων και εφαρμογών για υπολογιστές και έξυπνα κινητά και συνέβαλε στην κάλυψη ελλείψεων που παρουσιάζονταν σε ήδη υφιστάμενες υποδομές μέτρησης, κυρίως αναφορικά με την ενημέρωση των πολιτών σε πραγματικό χρόνο.

Για την υλοποίηση του συστήματος χρησιμοποιήθηκαν διάφορα είδη τεχνολογιών αιχμής, μεταξύ των οποίων ασύρματα δίκτυα αισθητήρων, δίκτυα δεδομένων, βάσεις δεδομένων, γεωγραφικά πληροφοριακά συστήματα (GIS), διαδικασίες βαθμονόμησης ατμοσφαιρικών παραμέτρων μέσω προτύπων οργάνων, τεχνικές αναλυτικής χαρτογράφησης μέσω Web, τεχνικές πρόβλεψης φαινομένων, εφαρμογές έξυπνων κινητών και εφαρμογές διαδικτύου.

Το EMISSION υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του ΕΠ Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

Ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Δρ. Ευάγγελος Γερασόπουλος, που έχει τον ρόλο του επιχειρησιακού διαχειριστή του συστήματος, τονίζει ότι, «τέτοιες συνεργασίες μεταξύ ελληνικών ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων που πρωτοστατούν στα αντικείμενά τους και αναγνωρισμένων στον χώρο τους εταιρειών, καταδεικνύουν για ακόμη μία φορά τη δυναμική ανάπτυξης καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων, με τη σύμπραξη της έρευνας και της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας».

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ