Τα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2023 ανακοίνωσε η Helleniq Energy. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, κατά το α' εξάμηνο, τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 568 εκατ. ευρώ και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη σε 277 εκατ. ευρώ. Τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη ήταν 162 εκατ. ευρώ έναντι 869 εκατ. ευρώ το 2022.
.
«Ικανοποιητικές λειτουργικές επιδόσεις, παρά τα χαμηλά διεθνή περιθώρια διύλισης», καθώς και «σημαντική επιτάχυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ και ταχεία υλοποίηση του πλάνου ενεργειακής μετάβασης» ανακοίνωσε η Helleniq Energy για το πρώτο εξάμηνο του έτους, στο πλαίσιο της οποίας επίκειται η είσοδος σε μία ακόμη αγορά του εξωτερικού πέρα από την Κύπρο και τη Ρουμανία όπου έχουν ήδη γίνει κινήσεις.
«Τα αποτελέσματα στο β' τρίμηνο επηρεάστηκαν από τα χαμηλά διεθνή περιθώρια διύλισης, ιδιαίτερα συγκρινόμενα με τα ιστορικά υψηλά της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Η εξέλιξη αυτή περιόρισε τη βελτίωση στα οικονομικά αποτελέσματα από τις καλύτερες λειτουργικές επιδόσεις και την αυξημένη διαθεσιμότητα των 3 διυλιστηρίων.
Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις πετρελαιοειδών έφτασαν στους 3,95 εκατ. τόνους (16%), με τις εξαγωγές να ενισχύονται κατά 28%, αντιπροσωπεύοντας το 54% των συνολικών όγκων πωλήσεων. Αντίστοιχα, αυξημένη συνεισφορά είχαν και οι ΑΠΕ, καθώς, μέσα από τις επενδύσεις της τελευταίας διετίας έχει αυξηθεί σημαντικά η εγκατεστημένη βάση και η παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρει η Helleniq Energy.
Στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά τη διάρκεια του β' τριμήνου ολοκληρώθηκαν συμφωνίες για την εξαγορά χαρτοφυλακίων φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 211 MW στη Ρουμανία και έως 180 MW στην Κοζάνη, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία στα επόμενα δύο χρόνια και εντός του 2024 αντίστοιχα, καθώς και 15 MW φωτοβολταϊκών πάρκων σε λειτουργία στην Κύπρο.
Παράλληλα, η Helleniq Renewables υπέγραψε συμφωνία-πλαίσιο για ανάπτυξη επιπλέον χαρτοφυλακίου ΑΠΕ συνολικής ισχύος 600 MW στη Ρουμανία, ενώ σε εξέλιξη είναι και η είσοδος σε μια ακόμα αγορά του εξωτερικού μέσω θυγατρικής της που δραστηριοποιείται εκεί.
Η Helleniq Renewables, υπέγραψε εξάλλου συμφωνία-πλαίσιο, ύψους έως 766 εκατ. ευρώ, με δύο ελληνικές τράπεζες για την υλοποίηση επιμέρους χρηματοδοτήσεων (project finance) για υφιστάμενα και νέα έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Ελλάδα.
Στόχος του ομίλου είναι η επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος 1 GW μέχρι το 2025.
Σιάμισιης: Στόχος της Helleniq Energy η επίτευξη ισχυρής κερδοφορίας και διανομής μερισμάτων στους μετόχους
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy Holdings, Ανδρέας Σιάμισιης, επεσήμανε: «Το τελευταίο τρίμηνο είχαμε θετικά αποτελέσματα και εξέλιξη σε όλα τα θέματα της εταιρείας, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική υποχώρηση των διεθνών περιθωρίων διύλισης και τη μεγάλη πτώση των τιμών σε σχέση με πέρυσι.
Σε ένα τρίμηνο με αδύναμα περιθώρια διύλισης, η εταιρεία βελτίωσε τις λειτουργικές της επιδόσεις στα διυλιστήρια, ανέπτυξε την εμπορία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και αύξησε τη συνεισφορά από τις νέες ΑΠΕ. Τα αποτελέσματα του εξαμήνου σε όρους συγκρίσιμων EBITDA διαμορφώθηκαν σε 568 εκατ. ευρώ, δίνοντας μια καλή πρόβλεψη για το σύνολο της χρονιάς από πλευράς τόσο αποτελεσμάτων, αλλά και βελτιωμένου μείγματος και συνεισφοράς των νέων δραστηριοτήτων.
Κατά τη διάρκεια των 3 τελευταίων ετών, οι ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, μας ανάγκασαν να αλλάξουμε τον βηματισμό μας για να διαχειριστούμε τις νέες προκλήσεις, δίνοντας πάντα ως προτεραιότητα την ασφάλεια, τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς και στηρίζοντας, ταυτόχρονα, την κοινωνία.
Παράλληλα όμως, δεν αμελήσαμε το μέλλον της εταιρείας, δίνοντας την απαραίτητη έμφαση στην εξέλιξη με το ολοκληρωμένο πρόγραμμα μετασχηματισμού και ενεργειακής μετάβασης VISION 2025, το οποίο σχεδιάσαμε προσεκτικά και υλοποιήσαμε όσο πιο πιστά μπορούσαμε. Πέρα από τα λειτουργικά αποτελέσματα, στοχεύσαμε στην ανάπτυξη των νέων δραστηριοτήτων μας σε ΑΠΕ, με σειρά στοχευμένων κινήσεων όπως α) προσθήκη στο δυναμικό μας έργων ΑΠΕ -υπό λειτουργία ή κατασκευή- συνολικής ισχύος έως 406 MW, β) είσοδο σε ΑΠΕ και εμπορία πράσινης ενέργειας σε νέες αγορές εκτός Ελλάδας, γ) είσοδο στη νέα αγορά αποθήκευσης ενέργειας με την επιτυχία στον πρόσφατο διαγωνισμό για ανάπτυξη μονάδων αποθήκευσης (μπαταριών) συνολικής ισχύος 100 MW και δ) την υπογραφή μιας πρωτοποριακής χρηματοδότησης μέχρι 766 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Ελλάδα.
Στόχος μας για τον χρόνο είναι η επίτευξη ισχυρής κερδοφορίας και διανομής μερισμάτων στους μετόχους μας, αλλά ταυτόχρονα και η περαιτέρω στρατηγική ισχυροποίηση της εταιρείας με στροφή σε πιο πράσινες μορφές ενέργειας».