Η στρατηγική συμβολή της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην υλοποίηση του Νότιου Διαδρόμου και τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του Χρήστου Μπασδέκη, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Δραστηριοτήτων Πελατών της ΔΕΠΑ, στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP29) στο Μπακού.
.
Ο κ. Μπασδέκης υπογράμμισε αρχικά την αξία της μακροχρόνιας στρατηγικής συνεργασίας της Ελλάδας με το Αζερμπαϊτζάν, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του 2000 και επισφραγίστηκε με τη 25ετή σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου μεταξύ της ΔΕΠΑ και της AGSC, η οποία επέτρεψε τη διεύρυνση των πηγών τροφοδοσίας της εταιρείας και αναβάθμισε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Παράλληλα, ο κ. Μπασδέκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στη συνεχή επένδυση της ΔΕΠΑ στο όραμα του Νότιου Διαδρόμου μέσω σημαντικών έργων όπως ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB). Ο IGB ξεκίνησε την εμπορική του λειτουργία τον Οκτώβριο του 2021 και έχει δυνατότητα διαμετακόμισης 3 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) ετησίως προς τη Βουλγαρία, με δυνατότητα αναβάθμισης στα 5 bcm και η ΔΕΠΑ έχει προβεί σε μακροχρόνια δέσμευση δυναμικότητας εξασφαλίζοντας την βιωσιμότητα του έργου σε βάθος χρόνου.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ανάγκη για αναβάθμιση του Κάθετου Διαδρόμου αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας στον τομέα του LNG, με την κρίσιμη συμβολή των υποδομών της Ρεβυθούσας και του FSRU Αλεξανδρούπολης. Η ΔΕΠΑ μετέχει με 20% στο έργο του FSRU Αλεξανδρούπολης, έχει προβεί σε μακροχρόνια δέσμευση δυναμικότητας αεριοποίησης η οποία όπως τόνισε συνδυαστικά με την αντίστοιχη δεσμευθείσα δυναμικότητα στον IGB διασφαλίζουν την αδιάλειπτη τροφοδοσία φυσικού αερίου προς την κατεύθυνση του Κάθετου Διαδρόμου.
Κλείνοντας, ο κ. Μπασδέκης αναφέρθηκε στον μετασχηματισμό της ΔΕΠΑ από μία παραδοσιακή εταιρεία χονδρεμπορίας φυσικού αερίου σε μια ολοκληρωμένη ενεργειακή εταιρεία με επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές και πράσινα αέρια, όπως το υδρογόνο, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της εταιρείας στην ενεργειακή μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.