Η Enaon EDA παρουσίασε την Τετάρτη το στρατηγικό πλάνο για το διάστημα 2024-2030 παρουσία του Διευθύνοντος Συμβούλου της ITALGAS Paolo Gallo, της Διευθύνουσα Συμβούλου της Enaon Barbara Morgante και της Διευθύνουσας Συμβούλου της Enaon EDA Franscesca Zanninotti . Το διάστημα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, μιας και το 2030 είναι χρονιά-ορόσημο καθώς η Ε.Ε. έχει δεσμευτεί για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% σε σχέση με τα προ βιομηχανικά επίπεδα.
.
Η θυγατρική της ITALGAS, έθεσε ορισμένους βασικούς πυλώνες οι οποίοι αφορούν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, το «πρασίνισμα» των γραμμών φυσικού αερίου και την ψηφιοποίηση, στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης και των επενδύσεων στην κατεύθυνση αυτή οι οποίες αναμένεται να αποφέρουν στην Ελλάδα 1 δις.ευρώ.
Νέα, Ανανεώσιμα αέρια στο δίκτυο
Η Enaon επενδύει ήδη στα ανανεώσιμα αέρια, τα οποία έρχονται να συμπληρώσουν τη χρήση του φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα η εταιρία έχει προσανατολιστεί στο βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν κλειδιά στο πρασίνισμα των γραμμών και τον γενικότερο στόχο της απανθρακοποίησης.
Ήδη διενεργείται εκτεταμένη έρευνα στις κύριες εγκαταστάσεις βιοαερίου στην Ελλάδα ώστε αφενός να συνδεθούν στο δίκτυο διανομής και αφετέρου να αναβαθμιστούν σε μονάδες βιομεθανίου. Σε αντίστοιχη πορεία βρίσκεται και το υδρογόνο, για το οποίο αυτή τη στιγμή μελετάται η συμβατότητα στο δίκτυο και χαρτογραφούνται οι αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την κατασκευή των υποδομών.
Σε σχετική ερώτηση για τον ρόλο του φυσικού αερίου στην απανθρακοποίηση και τη σύγκρισή του με τον ηλεκτρισμό, ο Paolo Gallo δήλωσε: «Αν θέλουμε να μιλάμε σοβαρά για ενεργειακή μετάβαση, τότε πρέπει να σκεφτόμαστε την τριπλέτα: απανθρακοποίηση, εξηλεκτρισμός και φυσικό αέριο. Δεν είμαστε ανταγωνιστές σε αυτό», ενώ υπογράμμισε τον αναβαθμισμένο ρόλο που οφείλουν να έχουν τα πράσινα αέρια στην πορεία προς τη βιωσιμότητα.
Το δίκτυο του μέλλοντος-Ψηφιοποίηση των γραμμών
Ένα βασικός άξονας στον οποίον κινείται η ITALGAS τα τελευταία 8 χρόνια είναι η ψηφιοποίηση των δικτύων, κι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο P.Gallo «Μετά από ανάπτυξη τεχνολογίας επί 8 χρόνια, και πάρα πολλή σκέψη, βλέπουμε σήμερα ότι ήταν ο σωστός δρόμος».
Σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο, μέχρι το 2025, όλες οι υποδομές θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένες, ενώ το 2026 θα υλοποιηθεί η ενσωμάτωση του λογισμικού DANA (Digital Advanced Network Automation). Το καινοτόμο αυτό σύστημα, που έχει ήδη εφαρμοστεί με επιτυχία στα δίκτυα της Ιταλίας, θα χρησιμοποιηθεί και από την Enaon, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της ελληνικής πραγματικότητας. Το σύστημα DANA δίνει τη δυνατότητα απομακρυσμένης διαχείρισης με εντολές στις κύριες διεργασίες και εγκαταστάσεις του δικτύου, αυξάνοντας την αποδοτικότητα και την ευελιξία των διεργασιών.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός περιλαμβάνει επίσης την αντικατάσταση των υφιστάμενων συμβατικών μετρητών με τον έξυπνο μετρητή Nimbus, ο οποίος παρέχει τη δυνατότητα διαχείρισης μιγμάτων φυσικού αερίου και ανανεώσιμων αερίων, γεγονός που αποτελεί μια πρωτοπορία για την Enaon. Η επένδυση 70 εκατ.ευρώ για τους νέους μετρητές θα αφορά την αντικατάσταση 568.000 συσκευών και η εγκατάστασή αναμένεται να ξεκινήσει το 2025. Τέλος ο νέος μετρητής είναι κατασκευασμένος από 85% ανακυκλώσιμα υλικά, στο πλαίσιο της μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρίας και της υιοθέτησης μεθόδων κυκλικής οικονομίας.
Παράλληλα, στην Ελλάδα αξιοποιείται ήδη το προηγμένο σύστημα Picarro για την ταχεία ανίχνευση διαρροών στο δίκτυο. Το σύστημα αυτό, ένα από τα πιο σύγχρονα παγκοσμίως, θα επιτρέπει τον έλεγχο του 200% του δικτύου μέχρι το 2025, υπερβαίνοντας τον στόχο του 150% που έχει τεθεί για το 2024.