Το Αμβούργο ήταν πάντα εκτεθειμένο στις διαθέσεις της φύσης και των ακραίων φαινομένων της. Οι πλημμύρες απασχολούν την χανσεατική αυτή πόλη από το 1962.
Ο ποταμός Έλβας είναι ένα από τα τουριστικά αξιοθέατα του Αμβούργου, αλλά προκαλεί παράλληλα και πολλές ανησυχίες: οι πλημμύρες είναι μια μόνιμη απειλή, που μεγεθύνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η στάθμη των νερών αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις να ανεβεί μισό μέτρο το 2100.
Παρά τον κίνδυνο, μια νέα πολύβουη γειτονιά, το HafenCity και η Elbphilharmonie έχουν χτιστεί πάνω στο νερό, έξω από τα φράγματα που προστατεύουν την υπόλοιπη πόλη. Η νέα αυτή συνοικία είναι χτισμένη πάνω σε πλίνθους, 8,3 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, έτσι ώστε να προστατεύονται και να μη βλέπουν τα αναχώματα που υπάρχουν σε άλλα σημεία της πόλης. Είναι μια παλιά ιδέα, που χρησιμοποιείται ξανά.
Ο Γιούργκεν Ρουξ, πρότζεκτ μάνατζερ του HafenCity εξηγεί πώς λειτουργεί το σύστημα:
«Λειτουργεί κάπως έτσι: Πίσω μου μπορείτε να δείτε τις χαμηλότερες περιοχές. Αυτές οι ιστορικές περιοχές δεν προστατεύονται από τις πλημμύρες. Έχουμε φτιάξει τη νέα υποδομή, όπως αυτούς τους δρόμους που βλέπετε εδώ. Είναι τόσο ψηλά, ώστε να προστατεύονται από τις πλημμύρες.
Εδώ είναι εύκολο να δείτε την κλίση που φτάνει μέχρι το ιστορικό επίπεδο. Εκεί υπάρχει ένα κτισμένο οικόπεδο. Οι ιδιώτες επενδυτές χτίζουν τα νέα σπίτια, ώστε να ταιριάζουν με το νέο οδικό δίκτυο, που έχει χτιστεί τόσο ψηλά, ώστε να προστατεύεται από τις πλημμύρες. Εδώ στην ταράτσα του Μαγγελάνου, προστατευόμαστε από την πλημμύρα. Μπορείτε να δείτε τα πλεονεκτήματα της οικοδόμησης της νέας συνοικίας σε ανυψωμένους πλίνθους. Η θέα μας δεν περιορίζεται από το φράγμα. Αντιθέτως, έχουμε μια τέλεια θέα των διαφορετικών επιπέδων, μέχρι το νερό».
Ένα από τα μειονεκτήματα αυτής της λύσης είναι ότι το ύψος των φραγμάτων δεν μπορεί να αυξηθεί, εάν η κλιματική αλλαγή είναι χειρότερη από αυτή που υπολογίζουν. Αυτή τη στιγμή το Αμβούργο αυξάνει το ύψος του κύριου αναχώματός του στο Landungsbrücken, που προστατεύει το κέντρο της πόλης κατά 1,4 μέτρα.
Αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει στην HafenCity. Ο Γιούργκεν Ρουξ δεν θεωρεί ότι αυτό θα είναι πρόβλημα. Πιστεύει ότι τα φράγματα είναι κι αυτά αναποτελεσματικά, γιατί μπορείς να τα φτάσεις μέχρι ένα ορισμένο ύψος. Κάποια στιγμή θα καταστεί αδύνατο να σταματήσεις το νερό με αυτόν το τρόπο.
«Τα φράγματα έχουν τα όριά τους. Κι αν βιώσουμε την κλιματική αλλαγή σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν για τον οποίο έχει προετοιμαστεί το Αμβούργο, τότε θα είναι το κέντρο της πόλης που θα έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Προστατεύεται με ένα τείχος και αν το νερό ανεβεί 20 εκατοστά πάνω από το τείχος, τότε το κέντρο θα πλημμυρίσει με αρκετά μέτρα νερού. Εάν η στάθμη του νερού ανεβεί κατά 20 εκατοστά στο HafenCity, τότε θα είμαστε 20 εκατοστά κάτω από το νερό, όχι τρία ή τέσσερα μέτρα».