Η έκθεση της IQAir αποκαλύπτει ότι, παρόλο που ο ατμοσφαιρικός αέρας είναι επικίνδυνος για την υγεία σε πολλές περιοχές του κόσμου, μόνο επτά χώρες κατάφεραν να διατηρήσουν ασφαλή επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης το 2023.
.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, από τους 134 χώρους που μετρήθηκαν, 124 ξεπέρασαν τα όρια των PM2,5, ενός τύπου μικροσκοπικών σωματιδίων που μπορεί να διεισδύσουν στους πνεύμονες και την κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα υγείας. Τα PM2,5 συνδέονται με καρδιολογικές και πνευμονικές παθήσεις, άσθμα, υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλες ασθένειες, όπως κατάθλιψη και άγχος, σύμφωνα με το Euronews.
Ποιες επτά χώρες πληρούν τα επίπεδα ασφαλούς ποιότητας του αέρα;
Οι επτά χώρες που πληρούσαν την ασφαλή οδηγία των πέντε μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα (μg/m3) ή λιγότερο ήταν η Αυστραλία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γρενάδα, η Ισλανδία, ο Μαυρίκιος και η Νέα Ζηλανδία.
Σε ασφαλή επίπεδα έπεσαν επίσης το Πουέρτο Ρίκο, οι Βερμούδες και η Γαλλική Πολυνησία.
Στην Ευρώπη, η Ισλανδία είχε τον καθαρότερο αέρα, με 4μg/m3, ακολουθούμενη από την Εσθονία με 4,7μg/m3 και τη Φινλανδία με 4,9μg/m3.
Χρησιμοποιήθηκε μια χρωματική κλίμακα για να υποδείξει τα επίπεδα ρύπανσης , με πολλές ευρωπαϊκές χώρες να εμπίπτουν στην πράσινη κατηγορία, υποδηλώνοντας επίπεδα έως και διπλάσια του ασφαλούς προτύπου.
Ξεκινώντας από τα λιγότερο μολυσμένα, αυτά περιελάμβαναν τη Σουηδία , την Ιρλανδία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία, το Λιχτενστάιν, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ανδόρα, τη Λετονία, την Ουκρανία, τις Κάτω Χώρες, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Αυστρία, την Ισπανία και τη Ρωσία.
Οι ευρωπαϊκές πόλεις έχουν παρουσιάσει βελτίωση από την έκθεση του 2022, με το 54 τοις εκατό να ταξινομείται πράσινες το 2023 σε σύγκριση με το 39 τοις εκατό το προηγούμενο έτος.