Στη τελική ευθεία της κρίσιμης διάσκεψης για το κλίμα της Γλασκώβης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κατήγγειλε σήμερα τις «κούφιες» υποσχέσεις σε έναν κόσμο που συνεχίζει να εξαρτάται από τα ορυκτά καύσιμα, παρά κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις.
«Οι υποσχέσεις ηχούν κούφιες όταν η βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων συνεχίζει να δέχεται χιλιάδες δισεκατομμύρια επιδοτήσεις ή όταν χώρες συνεχίζουν να κατασκευάζουν σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, αναγνωρίζοντας παρά ταύτα «ενθαρρυντικές ανακοινώσεις» μετά την έναρξη της COP26 στις 31 Οκτωβρίου.
Σχεδόν 20 χώρες δεσμεύτηκαν κυρίως στον τερματισμό έως το τέλος του 2022 της χρηματοδότησης προγραμμάτων για ορυκτά καύσιμα στο εξωτερικό, σχεδόν 40 χώρες δημοσίευσαν διακήρυξη μετάβασης από τον άνθρακα στην καθαρή ενέργεια, και σήμερα, μερικές χώρες εγκαινίασαν έναν συνασπισμό για την έξοδο από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Την πρόοδο χαιρέτισαν πολλές ΜΚΟ, οι οποίες υπογράμμισαν ωστόσο την απουσία χωρών που είναι μεγάλοι παραγωγοί.
Το θέμα αυτό των ορυκτών καυσίμων είναι ένα από τα επίμαχα σημεία της πρώτης εκδοχής της τελικής απόφασης που προετοίμασε η βρετανική προεδρία της COP26, η οποία ενθαρρύνει την «επιτάχυνση της εξόδου από τον άνθρακα και από τη χρηματοδότηση των ορυκτών καυσίμων».
Μια αναφορά στα ορυκτά καύσιμα στην οποία επιμένουν ορισμένες πλευρές, κυρίως η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά που κινδυνεύει να μην είναι αποδεκτή στις χώρες παραγωγούς.
Το υπόλοιπο αυτού του προσχεδίου κειμένου δεν υιοθετείται ομόφωνα, κάθε άλλο, και οι διαπραγματευτές σχεδόν 200 χωρών θα πρέπει να καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες έως αύριο, Παρασκευή στις 18.00, ακόμη και πέραν αυτής.
«Συνεχίζουμε να έχουμε μια τεράστια πρόκληση ενώπιον μας”, παραδέχθηκε ο πρόεδρος της COP26 ‘Αλοκ Σάρμα. «Με ανησυχεί ο αριθμός των προβλημάτων που επιμένουν στα οικονομικά θέματα την παραμονή της προγραμματισμένης λήξης της διάσκεψης», πρόσθεσε απευθύνοντας έκκληση για «φιλοδοξία και συμβιβασμό».
«Όπως είπα και χθες, ο κόσμος μας κοιτάζει και θα ήθελε να μας δει να δουλεύουμε μαζί και να επιτύχουμε συναίνεση. Και δεν μπορούμε να τον απογοητεύσουμε».
Παρά τις νέες δεσμεύσεις που εκπνέουν το 2030 και οι οποίες ανακοινώθηκαν πριν και μετά την έναρξη της COP, ο κόσμος οδεύει προς μια “καταστροφική” υπερθέρμανση +2,7 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Μακριά από τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας “πολύ κάτω” από τους +2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, αν είναι δυνατόν +1,5°C.
Αυτή την ανησυχητική διαπίστωση θέλησαν να υπογραμμίσουν περισσότεροι από 200 κλιματολόγοι σήμερα σε ανοικτή επιστολή τους στην οποία διερωτώνται ουσιαστικά αν έχουν ληφθεί υπόψη οι σαφείς προειδοποιήσεις της επιστήμης.
«Η COP26 είναι μια ιστορική στιγμή για το μέλλον του κλίματος, των κοινωνιών και των οικοσυστημάτων», υπογραμμίζουν, αξιώνοντας την ανάληψη άμεσων, ισχυρών, ταχύτατων, βιώσιμων δράσεων και σε ευρεία η κλίμακα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.