Ο ΟΗΕ παρουσίασε σήμερα διαστημικό σύστημα ανίχνευσης και συναγερμού για εκπομπές μεθανίου, του αερίου που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την υπερθέρμανση της Γης. Το νέο δορυφορικό πρόγραμμα, που ονομάσθηκε Methane alert and response system (MARS, Σύστημα Συναγερμού και Αντίδρασης), ανακοινώθηκε από την υπηρεσία ΟΗΕ-Περιβάλλον με την ευκαιρία των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης για το Κλίμα COP27 στο Σαρμ ελ -Σέιχ.
.
Το σύστημα αυτό θα είναι το «πρώτο διεθνές και δημόσιο σύστημα με την ικανότητα να συνδέει κατά διαφανή τρόπο την ανίχνευση μεθανίου με έναν μηχανισμό ειδοποίησης», εξηγεί η υπηρεσία του ΟΗΕ.
Συγκεκριμένα, οι δορυφόροι θα έχουν την δυνατότητα να εντοπίζουν μεγάλες συγκεντρώσεις μεθανίου και οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις θα ειδοποιούνται άμεσα για να αντιδρούν γρήγορα. Ειδικά οι επιχειρήσεις θα έχουν την δυνατότητα να λαμβάνουν συμβουλές για την επίλυση του προβλήματος.
Το μεθάνιο (CH4) έχει ικανότητα παγίδευσης της ηλιακής ακτινοβολίας 25 φορές ισχυρότερη από το CO2 σε μία περίοδο 100 ετών και οι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι υπεύθυνο για τουλάχιστον το ένα τέταρτο της σημερινής υπερθέρμανσης της Γης.
Όμως η διάρκεια ζωής του στην ατμόσφαιρα είναι πολύ βραχύτερη του CO2 -12 χρόνια έναντι πολλών αιώνων- κατά συνέπεια, η μείωση των εκπομπών μεθανίου μπορεί να έχει γρήγορα αποτελέσματα. Περί το ήμισυ των εκπομπών του μεθανίου συνδέεται με την ανθρώπινη δραστηριότητα, ιδιαίτερα με την πετροχημική βιομηχανία και την γεωργία.
Κατά την COP26 πέρυσι στην Γλασκώβη, διατυπώθηκε από χώρες η βούληση μείωσης των εκπομπών μεθανίου κατά τουλάχιστον 30% μέχρι το 2030, γεγονός που θα σημαίνει μείωση της υπερθέρμανσης της Γης κατά 0,2°C μέχρι το 2050. Η δέσμευση αυτή έχει μέχρι σήμερα υπογραφεί από 130 χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά όχι και της Ρωσίας.
«Η διαφάνεια έχει ένα σημαντικό μέρος της λύσης για την επίλυση του προβλήματος του μεθανίου και το νέο αυτό σύστημα θα βοηθήσει τους παραγωγούς να ανιχνεύουν διαρροές και να τις σταματούν χωρίς καθυστέρηση όταν συμβαίνουν», δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενεργείας.
Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις περιμένουν επίσης μία κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών κατά την διάρκεια της COP27 για την ανάληψη πρωτοβουλίας για την μείωση των εκπομπών μεθανίου από τις βασικές χώρες εισαγωγείς και εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με την ΜΚΟ Climate Action Network, θα πρόκειται για μία δέσμευση για την εφαρμογή «ισχυρών μέτρων υπολογισμού, παρακολούθησης και επαλήθευσης», αλλά χωρίς δεσμευτική ισχύ ή καινοτόμα διαδικασία.
Ευρωπαϊκή πηγή επιβεβαίωσε ότι οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα υπογράψουν προσεχώς την δέσμευση αυτή, η οποία προβλέπει ότι οι παραγωγοί και οι εισαγωγείς ενέργειας από ορυκτά καύσιμα «θα ενισχύσουν τις προσπάθειες για να απαλλαγούν από τις εκπομπές αερίων που συνδέονται με την εξόρυξη και την μεταφορά» ορυκτών καυσίμων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ