κραίες θερµοκρασίες πλήττουν τρεις ηπείρους, φωτιές μαίνονται και υγειονομικές υπηρεσίες προειδοποιούν για την απειλή στη δημόσια υγεία καθώς ένας θερμικός θόλος έχει σκεπάσει το βόρειο ημισφαίριο. Ασία, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική δοκιμάζονται περισσότερο, σε μια πρόγευση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
.
Από την Καλιφόρνια έως την Κίνα, οι αρχές επισημαίνουν τους κινδύνους από τον καύσωνα, καλώντας τους πολίτες να πίνουν νερό και να προστατεύονται από τον ήλιο, ενώ στην Ιταλία και στην Ισπανία εκδίδονται επείγουσες εκκλήσεις, προς ευπαθείς ομάδες και εργαζομένους. O τρόπος ζωής των ανθρώπων αλλάζει. Το ίδιο και ο τρόπος εργασίας τους.
Εργασία σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
Το 2022 ένας οδοκαθαριστής της Μαδρίτης πέθανε από θερμοπληξία καθώς εργαζόταν σε συνθήκες καύσωνα. «Η εξωτερική εργασία θα απαιτεί μικρότερες βάρδιες με περισσότερα διαλείμματα», εκτιμάται. «Ισως ορισμένοι να χρειάζεται να εργαστούν τις βραδινές ώρες.» Παρόλα αυτά, υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες, όπως ζητήματα ασφαλείας και η ορατότητα.
Η καθιέρωση της τετραήμερης εβδομάδας για τους εργαζόμενους σε κλειστούς χώρους μπορεί να αποδεχθεί ωφέλιμη. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν πιλοτικές εφαρμογές της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας σε Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Ισλανδία. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Η υγεία και η ευεξία των εργαζομένων βελτιώθηκαν και η παραγωγικότητα αυξήθηκε. Αρκετές έρευνες κάνουν μάλιστα λόγο ακόμα και για περιβαλλοντικά και κλιματικά οφέλη.
Η Τζούλιετ Σορ, οικονομολόγος και καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο αμερικανικό Boston College επιβεβαιώνει στις έρευνές της μια σαφή σχέση μεταξύ κλιματικού αποτυπώματος και ωρών εργασίας, τουλάχιστον σε χώρες με υψηλά εισοδήματα: «Διαπιστώσαμε ότι χώρες με πολλές ώρες εργασίας έχουν υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα CO2, ενώ χώρες με λιγότερες ώρες εργασίας έχουν χαμηλότερες εκπομπές», λέει η αμερικανίδα ειδικός. Μελέτη του 2012, στην οποία συμμετείχε η Τζούλιερ Σορ, έβαλε στο μικροσκόπιο τις χώρες του ΟΟΣΑ μεταξύ 1970 και 2007, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι: μια μείωση των ωρών εργασίας κατά 10% θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά σχεδόν 15%.
Ο ρόλος των εργοδοτών
Ορισμένοι εργοδότες διεξάγουν περιοδικές αξιολογήσεις του θερμικού κινδύνου για να εντοπίσουν τις ομάδες που είναι πιο ευάλωτες στις υψηλές θερμοκρασίες, όπως έγκυες, εργαζόμενοι με αναπηρίες και μεγαλύτεροι σε ηλικία. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι εταιρείες θα εφαρμόζουν όλο και περισσότερο ειδικές πρωτοβουλίες για την υγεία και την ευεξία που σχετίζονται με τη ζέστη. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά εργαστήρια για τη διαχείριση του θερμικού στρες και ειδική διατροφή. Οι επενδύσεις σε υποδομές θα έχουν επίσης καθοριστική σημασία.
Οι κυβερνήσεις
Αν και το βάρος της προστασίας των εργαζομένων πέφτει στις εταιρείες, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η νομοθεσία πρέπει να αλλάξει – και μάλιστα γρήγορα.
Τα καλά νέα είναι ότι ορισμένες κυβερνήσεις θέτουν ήδη σε εφαρμογή σχετικούς νόμους. Μετά τον θερμότερο Απρίλιο που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα, η Ισπανία ανακοίνωσε νέους νόμους τόσο για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων όσο και για τους εργαζόμενους. Οταν οι καιρικές συνθήκες φτάσουν στο πορτοκαλί (σημαντικός κίνδυνος) ή στο κόκκινο (ακραίος κίνδυνος), οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να προσαρμόζουν τις συνθήκες εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης ή της τροποποίησης των ωραρίων.
Με πληροφορίες από BBC/Καθημερινή