Η Ε.Ε έχει υπάρξει καθοδηγούσα δύναμη παγκοσμίως για όλα τα ζητήματα γύρω από το κλίμα, ορίζοντας πολιτικές ισορροπημένες και προσεκτικά σταθμισμένες, που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν παράδειγμα και για τον υπόλοιπο αναπτυγμένο κόσμο. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δηλώνει, σε κάθε της ομιλία γύρω από περιβαλλοντικά θέματα, πως η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να ηγηθεί της επανάστασης στον τομέα της καθαρής ενέργειας και των νέων τεχνολογιών.
.
Με πυλώνα το εμβληματικό κείμενο της Συμφωνίας των Παρισίων, θεσπίστηκε το 2019 και η «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» που ορίζει τον φιλόδοξο στόχο της κλιματικής ουδετερότητας της Ε.Ε εώς το 2050, έχοντας ως ενδιάμεσο βήμα το 2033, κατά το οποίο ορίζεται να μειωθούν οι ευρωπαϊκές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% σε σχέση με το 1990. Στο Green Deal περιλαμβάνεται ένα σύνολο στοχεύσεων και πρακτικών για κάθε τομέα της παραγωγής και της οικονομίας, τα οποία στοχεύουν στην επίτευξη της πολυπόθητης ενεργειακής μετάβασης με τρόπο τέτοιο που δεν θα απειλεί ούτε την σταθερότητα των οικονομιών των κρατών-μελών γενικά, ούτε όμως και ειδικά τους Ευρωπαίους πολίτες-επαγγελματίες σε σχετικούς τομείς.
Μια από τις δράσεις που περιλαμβάνει το Green Deal είναι το σχέδιο των «100 ουδέτερων και έξυπνων πόλεων». Οι πόλεις καταλαμβάνουν μόλις το 3% της έκτασης της γης, παράγουν όμως περισσότερο από 70% των αερίων του θερμοκηπίου, γι’αυτό και ανάγεται σε επιτακτική ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στις πόλεις στην πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση Στην Ευρώπη άλλωστε, εκτιμάται ότι εώς το 2050 το 85% των πολιτών θα ζουν σε αστικές περιοχές, οι οποίες είναι στο χέρι μας να δομηθούν ή να τροποποιηθούν έτσι ώστε να σέβονται τόσο τους πολίτες, όσο και το φυσικό περιβάλλον.
Οι επιλεγείσες πόλεις που δέχθηκαν την πρόκληση της Ε.Ε. καλούνται να επιταχύνουν την ενεργειακή τους μετάβαση με τελικό στόχο την πλήρη ενεργειακή ουδετερότητα έως το 2030. Πρόκειται για έναν στόχο που θα μετατρέψει τις συγκεκριμένες περιοχές σε πεδία καινοτομίας και σύγχρονων πειραματισμών προς ένα πιο πράσινο μέλλον, δίνοντας ταυτόχρονα το παράδειγμα και για διεύρυνση της προσπάθειας σε ολοένα και περισσότερες πόλεις σε όλη την Ευρώπη.
Ανάμεσά τους βρίσκονται και έξι ελληνικές πόλεις: η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Καλαμάτα, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα και η Κοζάνη, οι οποίες επιλέχθηκαν μεταξύ 377 ευρωπαϊκών πόλεων. Ο Δήμος Τρικκαιών μάλιστα, επισημοποίησε στις 22 Οκτωβρίου την θέση του ανάμεσα στις «πόλεις του μέλλοντος», παραλαμβάνοντας το Mission Label, την πιστοποίηση του Δήμου για τη συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Αποστολή στο Στρασβούργο. Μέχρι ώρας 53 πόλεις της Ε.Ε έχουν λάβει το πιστοποιητικό, ενώ μόνο στην χθεσινή εκδήλωση επισημοποιήθηκαν οι συμμετοχές των είκοσι παρακάτω:
Aachen, Münster (Γερμανία), Τρίκαλα (Ελλάδα), Miskolc (Ουγγαρία), Eilat (Ισραήλ), Μπολόνια, Μπέργκαμο, Μιλάνο, Πράτο, Τορίνο (Ιταλία), Liepāja (Λετονία), Χάγη (Κάτω Χώρες), Πόρτο (Πορτογαλία), 2η περιφέρεια Βουκουρεστίου, Suceava (Ρουμανία), Λιουμπλιάνα, Kranj (Σλοβενία), Γκέτεμποργκ, Gävle, Umeå (Σουηδία).