Oι χώρες της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP29 στο Αζερμπαϊτζάν θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν τους κανόνες για ένα παγκόσμιο σύστημα εμπορίας πιστωτικών μορίων αντιστάθμισης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Το Reuters εξηγεί σχετικά:
Τι είναι τα πιστωτικά μόρια άνθρακα;
Ορισμένες κυβερνήσεις και εταιρείες μπορεί να δυσκολεύονται να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη, ώστε να επιτύχουν τους κλιματικούς τους στόχους. Οι υποστηρικτές των αντισταθμιστικών δικαιωμάτων άνθρακα τα θεωρούν ως βασικό μέσο για να βοηθήσουν στην επίτευξη αυτών των στόχων. Τα αντισταθμιστικά αυτά επιτρέπουν σε ένα κράτος ή μια εταιρεία να αντισταθμίσει μέρος των εκπομπών της πληρώνοντας για δράσεις μείωσης των εκπομπών αλλού. Οι δράσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν αγροτικές εγκαταστάσεις ηλιακών συλλεκτών ή τη μετατροπή ενός στόλου βενζινοκίνητων λεωφορείων σε ηλεκτρικά.
Τι είναι το άρθρο 6;
Το άρθρο 6 της Συμφωνίας του Παρισιού βοηθά τις χώρες να συνεργαστούν για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Καθορίζει δύο επιλογές για τις χώρες και τις εταιρείες να ανταλλάσσουν αντισταθμιστικά στοιχεία, βοηθώντας τις να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για τη μείωση των αερίων που προκαλούν τη θέρμανση του πλανήτη στα σχέδια δράσης τους για το κλίμα, τα οποία είναι γνωστά ως εθνικά καθορισμένες συνεισφορές (ΕΣΣ). Η μία επιτρέπει σε δύο χώρες να καθορίσουν τους δικούς τους όρους για μια διμερή συμφωνία εμπορίας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, γνωστή ως άρθρο 6.2. Η δεύτερη αποσκοπεί στη δημιουργία ενός κεντρικού, υπό τη διαχείριση του ΟΗΕ συστήματος για τις χώρες και τις εταιρείες που θα αρχίσουν να αντισταθμίζουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να εμπορεύονται αυτά τα αντισταθμιστικά στοιχεία, γνωστό ως άρθρο 6.4.
Το άρθρο 6 θεωρείται σημαντικός μηχανισμός για την παροχή χρηματοδότησης για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες και μια αγορά άνθρακα της Συμφωνίας του Παρισιού, εάν ξεκινήσει, θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί ακόμη και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον Ντόναλντ Τραμπ αποσύρουν την υποστήριξή τους στη Συμφωνία του Παρισιού.
Τι έχει αποφασιστεί μέχρι στιγμής;
Στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη, οι διαπραγματευτές κατέληξαν σε μια σημαντική συμφωνία που καθιέρωσε ένα ευρύ εγχειρίδιο κανόνων για τη ρύθμιση της εμπορίας των πιστωτικών μορίων άνθρακα. Αλλά μετά από δύο εβδομάδες συνομιλιών στην COP28 στο Ντουμπάι, οι χώρες απέτυχαν να κλείσουν μια συμφωνία σχετικά με τις απαραίτητες λεπτομέρειες για τη θέση σε λειτουργία ενός κεντρικού συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ή για την αποσαφήνιση των κανόνων για τα έθνη που επιθυμούν να προβούν σε διμερείς ρυθμίσεις. Ορισμένες χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Ινδονησία, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε διμερείς συμφωνίες χωρίς αυτές τις διευκρινίσεις και ετοιμάζονται ήδη να ανταλλάξουν μονάδες άνθρακα, γνωστές ως «διεθνώς μεταβιβάσιμα αποτελέσματα μετριασμού» (ITMO). Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι 91 συμφωνίες είχαν συναφθεί μεταξύ 56 χωρών μέχρι τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους. Η Ταϊλάνδη και η Ελβετία ολοκλήρωσαν την πρώτη πώληση τον Ιανουάριο και η αγορά για διμερείς εμπορικές συμφωνίες είναι ακόμη αρκετά μικρή.
Τι θα συζητηθεί στην COP29;
Οι αξιωματούχοι επιθυμούν να εξασφαλίσουν μια πρόωρη «νίκη» σχετικά με το άρθρο 6 στη φετινή διάσκεψη για το κλίμα. Οι παρατηρητές της αγοράς ευελπιστούν ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα θέσει προστατευτικές δικλείδες στις διμερείς συμφωνίες και θα θέσει σε λειτουργία την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κεντρική αγορά. Οι προστατευτικές δικλείδες περιλαμβάνουν ελέγχους και εξισορροπήσεις για να διασφαλιστεί ότι οι χώρες αγοράζουν και πωλούν πραγματικές μειώσεις εκπομπών. Ορισμένες χώρες, για παράδειγμα, επιθυμούν να ελέγχονται διεθνώς οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν τα έθνη για την παραγωγή πιστωτικών μορίων. Οι χώρες θα διαπραγματευτούν επίσης αν το κεντρικό μητρώο του ΟΗΕ θα μπορεί να φιλοξενεί μονάδες που θα μπορούν να συναλλάσσονται και να αποσύρονται ή αν θα πρέπει να λειτουργεί μόνο για λογιστικούς σκοπούς.