ESG+Stories

Τι προβλέπει η Συμφωνία για το Μέλλον του ΟΗΕ

Οι χώρες έχουν πλέον αναλάβει να υλοποιήσουν τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο σύμφωνο. Αλλά ο πραγματικός αντίκτυπος του στο κλίμα μένει να φανεί μετά από επανειλημμένες προσπάθειες εκτροχιασμού των φιλοδοξιών του σε ζωτικά θέματα όπως τα ορυκτά καύσιμα.
Τι προβλέπει η Συμφωνία για το Μέλλον του ΟΗΕ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συμφώνησε για ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του κόσμου, με την κλιματική αλλαγή να αποτελεί ένα από τα κύρια θέματα.

.

Εγκρίθηκε την Κυριακή κατά την έναρξη της διήμερης "Συνόδου Κορυφής του Μέλλοντος" που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ευχαρίστησε τους παγκόσμιους ηγέτες και τους διπλωμάτες που ξεκλείδωσαν "την πόρτα" για ένα καλύτερο μέλλον.

Οι χώρες έχουν πλέον αναλάβει να υλοποιήσουν τις δράσεις που περιλαμβάνονται στο σύμφωνο. Αλλά ο πραγματικός αντίκτυπος του στο κλίμα μένει να φανεί μετά από επανειλημμένες προσπάθειες εκτροχιασμού των φιλοδοξιών του σε ζωτικά θέματα όπως τα ορυκτά καύσιμα.

Τι είναι το Σύμφωνο για το Μέλλον;

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι το 42σέλιδο σχέδιο για τα 193 κράτη μέλη του να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση των σημαντικότερων παγκόσμιων προκλήσεων έχει προετοιμαστεί εδώ και χρόνια. Και η πορεία προς την επίτευξη αυτής της συναίνεσης ήταν αναμφίβολα βραχώδης.

Ως μία από τις πιο εκτεταμένες διεθνείς συμφωνίες εδώ και πολύ καιρό, αντιμετωπίζει τα πάντα, από την κλιμάκωση των συγκρούσεων, την ψηφιακή συνεργασία και τα ανθρώπινα δικαιώματα μέχρι την αυξανόμενη φτώχεια και την απειλή της κλιματικής αλλαγής.

Περιγράφει 56 περιφερειακές, εθνικές και διεθνείς "δράσεις" για την αντιμετώπιση των πιο πιεστικών παγκόσμιων προκλήσεων. Τώρα οι χώρες θα πρέπει να επιλέξουν πώς θα τις εφαρμόσουν, με τον Γκουτέρες να καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες να το πράξουν.

"Είμαστε εδώ για να επαναφέρουμε την πολυμέρεια από το χείλος του γκρεμού", δήλωσε. "Τώρα είναι το κοινό μας πεπρωμένο να περπατήσουμε μέσα από αυτό. Αυτό απαιτεί όχι μόνο συμφωνία, αλλά και δράση".

Τι έχει να πει το σύμφωνο για την κλιματική αλλαγή;

Μετά την έγκριση του συμφώνου, ο Γκουτέρες επέστησε την προσοχή στο πώς η κλιματική κρίση "καταστρέφει ζωές, καταστρέφει κοινότητες και καταστρέφει οικονομίες" σε όλο τον κόσμο. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη για μια "δίκαιη σταδιακή κατάργηση" των ορυκτών καυσίμων, αλλά αναγνώρισε ότι οι εκπομπές εξακολουθούν να αυξάνονται.

Το Σύμφωνο για το Μέλλον αναφέρει ότι τα έθνη "ανησυχούν βαθύτατα για τον τρέχοντα αργό ρυθμό προόδου στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής".

Καλεί τις χώρες να δεσμευτούν εκ νέου στη συμφωνία του Παρισιού με δράσεις όπως ο τριπλασιασμός της ικανότητας ανανεώσιμης ενέργειας παγκοσμίως και ο διπλασιασμός του παγκόσμιου μέσου ετήσιου ρυθμού βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης έως το 2030, παράλληλα με την επιτάχυνση των προσπαθειών για τη σταδιακή κατάργηση της αμείωτης ενέργειας από άνθρακα- την επιτάχυνση των προσπαθειών παγκοσμίως για ενεργειακά συστήματα με καθαρές μηδενικές εκπομπές.

Με βάση την πρόοδο που σημειώθηκε στην COP28 στο Ντουμπάι, το σύμφωνο επιβεβαιώνει επίσης μια παγκόσμια δέσμευση για "μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα με δίκαιο, εύρυθμο και ισότιμο τρόπο".

Η συμπερίληψη στο σύμφωνο αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός για τη δέσμευση αυτή, η οποία δεν ήταν καθολικά δημοφιλής στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Ντουμπάι και οι επικριτές λένε ότι περιείχε ορισμένα κενά.

Μια διαρκής "διελκυστίνδα" για τα ορυκτά καύσιμα

Ενώ οι αγωνιστές, οι ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και οι διπλωμάτες χαιρέτισαν το τελικό αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής, πολλοί είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το τι πραγματικά σημαίνει για τη δράση για το κλίμα.

Η Πρωτοβουλία για τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Ορυκτών Καυσίμων υποστηρίζει ότι το σύμφωνο ανέδειξε μια διαρκή "διελκυστίνδα" μεταξύ των εθνών που είναι ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή και μιας μικρής ομάδας κρατών που παράγουν ορυκτά καύσιμα. Τα πρώτα σχέδια φέρονται να είχαν εγκαταλείψει εντελώς τις αναφορές στα ορυκτά καύσιμα.

Η εκστρατεία για τη δημιουργία μιας συνθήκης που θα σταματήσει την εξερεύνηση και την επέκταση των ορυκτών καυσίμων αναφέρει ότι, για άλλη μια φορά, μια ομάδα των πιο ευάλωτων εθνών "κράτησε τη γραμμή" και "ξεπέρασε τις επικίνδυνες τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής".

"Η επαναβεβαίωση της συμφωνίας που έγινε στο Ντουμπάι αναδεικνύει τον ζωτικό ρόλο της κοινωνίας των πολιτών και των οραματικών κυβερνήσεων στη διαμόρφωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης", λέει ο Alex Rafalowicz, εκτελεστικός διευθυντής της Πρωτοβουλίας για τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Ορυκτών Καυσίμων.

"Ωστόσο, η παραμέληση της ανάληψης αποφασιστικής δράσης για τη βασική αιτία της κλιματικής κρίσης αποτελεί χαμένη ευκαιρία για την αντιμετώπιση μιας από τις μεγαλύτερες απειλές της εποχής μας".

Τι σημαίνει αυτό ενόψει της COP29;

Ο τρόπος με τον οποίο οι χώρες θα επιλέξουν να εφαρμόσουν αυτή τη δέσμευση ως μέρος των σχεδίων τους για το κλίμα θα είναι η πραγματική δοκιμασία του αντίκτυπού της.

Η Πρωτοβουλία για τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Ορυκτών Καυσίμων αναφέρει ότι η προσοχή θα στραφεί τώρα στο πόσες χώρες θα αναλάβουν συγκεκριμένες εθνικές δεσμεύσεις για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές τους (NDC) στη Συμφωνία του Παρισιού.

Εν όψει της COP29 στο Αζερμπαϊτζάν τον προσεχή Νοέμβριο, η έκκληση για συγκεκριμένα σχέδια δράσης επαναλαμβάνεται από πολλούς.

Image removed.

The logo for the COP29 United Nations Climate Change Conference is painted on a road in Baku, Azerbaijan.AP Photo/Sergei Grits

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Greenpeace International, Mads Christensen, αναφέρει ότι, στον απόηχο των θερμοκρασιών ρεκόρ και των αυξανόμενων κλιματικών συνεπειών, "οι ηγέτες πρέπει να παρουσιάσουν εθνικά σχέδια δράσης που να είναι ευθυγραμμισμένα με τον 1,5°C με ημερομηνίες σταδιακής κατάργησης του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου".

Ο Christensen προσθέτει ότι η ενίσχυση της Συναίνεσης των ΗΑΕ είναι ένα "καλό πρώτο βήμα", αλλά αποτελεί το "ελάχιστο" από τα απαιτούμενα.

Άλλοι υπογραμμίζουν ότι απαιτείται επίσης ένα ισχυρό σχέδιο για τη χρηματοδότηση του κλίματος, ώστε να συμβάλει στη χρηματοδότηση μιας δίκαιης μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα.

"Το Σύμφωνο για το Μέλλον είναι η απόδειξη ότι η Συναίνεση των ΗΑΕ αποτελεί το ελάχιστο πρότυπο, αλλά χρειαζόμαστε ισχυρότερη βούληση για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων σε συνδυασμό με επαρκή στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών, αν θέλουμε να δούμε πραγματική πρόοδο", λέει ο πρωθυπουργός του Τουβαλού, Feleti Penitala Teo.

"Είναι επιτακτική ανάγκη να ενωθούμε πίσω από την κίνηση για μια νέα συνθήκη που θα απαγορεύει την επέκταση των έργων ορυκτών καυσίμων και θα δεσμεύεται για μια δίκαιη και ισότιμη μετάβαση".

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ