«Οι στόχοι και οι προκλήσεις μέχρι το 2030 είναι πάρα πολύ μεγάλοι και δεν ξέρω εάν θα τους πετύχουμε εάν συνεχίσουμε business as usual», ανέφερε ο κ. Απόστολος Πάνος, Επικεφαλής Ενεργειακής Διαχείρισης, Enel Green Power Hellas και τόνισε ότι: «Η αποθήκευση είναι το εργαλείο που μπορεί να κάνει βιώσιμο το μέλλον προς μία ενεργειακή μετάβαση».
.
Όσον αφορά τα έργα αποθήκευσης, σύμφωνα με τον κ. Πάνου, εξαρτώνται πολύ από τα σήματα που δίνουν και οι αγορές και οι ανάγκες.
«Στην εταιρεία έχουμε αναπτύξει έργα που έχουν τη λογική behind the meter προκειμένου να προχωρήσουμε σε επενδύσεις σε κορεσμένες γραμμές», ανέφερε και εξήγησε ότι στα εν λόγο έργα «η μπαταρία κάνει lead το έργο, συνεπικουρούμενη από ένα φ/β ή ένα αιολικό» και συμπλήρωσε ότι αυτό το έργο θα μπορέσει να περάσει πιο εύκολα στο energy shifting.
«Αυτή είναι η λογική και είναι εφαρμόσιμη άμεσα. Πρέπει να διαχειριστούμε αυτά τα έργα δίκαια. Η τεχνική λύση να είναι αποδεκτή από γι΄ αυτό πρέπει να προχωρήσουμε σύντομα σε τέτοιου είδους έργα», τόνισε, καθώς ήδη υπάρχουν έργα σε λειτουργία ΑΠΕ που δεσμεύουν μεγάλο χώρο με χαμηλότερη απόδοση.
Ο συνδυασμός αυτών των έργων σε συνδυασμό με την αποθήκευση, μπορούν να απελευθερώσουν πολύ ενεργειακό χώρο, ανέφερε ο κ. Πάνος και επεσήμανε ότι «έτσι μπορεί να επιτευχθεί η μεγιστοποίηση του βαθμού απόδοσης του συστήματος».
Καταλήγοντας ξεκαθάρισε ότι στο εν λόγω πλαίσιο «δεν παρακάμπτουμε την ιεράρχία, αλλά δίνουμε ένα εργαλείο στο σύστημα προκειμένου να μπουν περισσότερα ΑΠΕ κατά τη διάρκεια της ημέρας». «Πρέπει να περάσουμε ταχύτατα από τη θεωρία και τις συζητήσεις στην πράξη, προκειμένου να επιτύχουμε τους στόχους», δήλωσε.