ESG+Stories

Οι προοπτικές και οι προκλήσεις για τη θαλάσσια αιολική ενέργεια στην Κεντρική και ΝA Ευρώπη

Η παρουσίαση δόθηκε κατόπιν προσκλήσεως από την Κυβέρνηση της Σλοβενίας που, αυτό το εξάμηνο, ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οργάνωσε τη Συνάντηση.  
Οι προοπτικές και οι προκλήσεις για τη θαλάσσια αιολική ενέργεια στην Κεντρική και ΝA Ευρώπη

Η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ παρουσίασε τις προοπτικές και τις πολιτικές προκλήσεις για την ανάπτυξη θαλάσσιων αιολικών πάρκων στις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης, σε συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε χθες, στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.

Η παρουσίαση δόθηκε κατόπιν προσκλήσεως από την Κυβέρνηση της Σλοβενίας που, αυτό το εξάμηνο, ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οργάνωσε τη Συνάντηση.

Εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης συμμετείχε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας. Συμμετείχαν επίσης η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ενέργεια κα Κάντρι Σίμσον και οι αρμόδιοι Υπουργοί των χωρών της Ε.Ε. της περιοχής και των υπολοίπων χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Την ΕΛΕΤΑΕΝ εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής της, κ. Παναγιώτης Παπασταματίου.
Στην ομιλία του και στη συζήτηση που ακολούθησε, ο κ. Παπασταματίου αναφέρθηκε στις τέσσερεις βασικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Κυβερνήσεις της περιοχής για να αναπτύξουν σε πολύ μεγάλη κλίμακα τη θαλάσσια αιολική ενέργεια:

  1. Συντονισμένη δράση για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, σε επίπεδο θαλασσίων λεκανών.
  2. Συνεργασία για την ανάπτυξη θαλάσσιων και χερσαίων ηλεκτρικών διασυνδέσεων, ο σχεδιασμός των οποίων πρέπει να λαμβάνει ισχυρά υπόψη την προοπτική των θαλάσσιων αιολικών πάρκων.
  3. Διαμόρφωση διαφανών και σαφών κανόνων για την διάθεση δικαιωμάτων ανάπτυξης, την αδειοδότηση των επενδύσεων και τη σύνδεσή τους στο δίκτυο, το μηχανισμό αποζημίωσης και τους όγκους ισχύος που θα δημοπρατούνται.
  4. Την ανάληψη λεπτομερών και συγκεκριμένων, σε ισχύ και χρόνο, δεσμεύσεων για την μελλοντική θαλάσσια αιολική ισχύ που θα εγκατασταθεί, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων στις υποδομές και την εφοδιαστική αλυσίδα (λιμάνια, μεταφορές, ναυπηγία κλπ.).

Η δράση σε αυτούς τους 4 πολιτικούς άξονες, θα επιτρέψει στην περιοχή να απολαύσει τα οφέλη της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας, δηλαδή να αξιοποιήσει το πλούσιο αιολικό δυναμικό της που αποτελεί σημαντικό πλούτο και παράγοντα βιώσιμης ανάπτυξης, ειρήνης, ασφάλειας και ενεργειακής ανεξαρτησίας. Και να το επιτύχει αυτό χωρίς επιπτώσεις σε άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες, προστατεύοντας το περιβάλλον και τα θαλάσσια οικοσυστήματα.

Παρουσιάσεις επίσης έδωσαν ο κ. Κωνσταντίν Στάσχους, Διευθυντής της Guidehouse, που παρουσίασε τη μελέτη για τα θαλάσσια ηλεκτρικά δίκτυα στη Μεσόγειο και ο κ. Ούρος Σαλόβιρ, από τον Διαχειριστή ΕΣΜΗΕ της Σλοβενίας, που μίλησε για τα έξυπνα δίκτυα ηλεκτρισμού.

Εκτός από τα ανωτέρω ζητήματα, οι αρμόδιοι Υπουργοί συζήτησαν επίσης πολιτικά και ρυθμιστικά θέματα για την προσαρμογή του τομέα του αερίου και των υποδομών του, στην προοπτική του ανανεώσιμου υδρογόνου ή άλλων αερίων χαμηλού άνθρακα.

ΕΛΕΤΑΕΝ

ΕΛΕΤΑΕΝ

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ