ESG+Stories

Το υπεράκτιο αιολικό «Θωρ» θα προσφέρει στη Δανία ισχύ 1GW

Στην κατασκευή του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου της χώρας με ισχύ 1 γιγαβάτ και την ονομασία Θωρ (Thor) το οποίο θα μπορεί να παράσχει ενέργεια σε 800.000 νοικοκυριά της χώρας, προχωρά η Δανία. 
Το υπεράκτιο αιολικό «Θωρ» θα προσφέρει στη Δανία ισχύ 1GW

Το αιολικό πάρκο θα κατασκευαστεί στη Βόρειο Θάλασσα δυτικά του Φιόρδ Νίσουμ και σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την ακτή. Έχει πάρει το όνομά του από το κοντινότερο χωριό στην ακτή, το Thorsminde, αν και το όνομά αυτό παραπέμπει επίσης στον Θωρ, το θεό του κεραυνού και της αστραπής στη Γερμανική και τη Σκανδιναβική μυθολογία.

Όπως είναι φυσικό, το μεγάλο αυτό έργο, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον από παραδοσιακούς ισχυρούς παίκτες της αγοράς όπως η Orsted και η γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία TotalEnergies, η οποία συνεργάστηκε με την ισπανική Iberdrola (IBE.MC) για να λάβει μέρος στο διαγωνισμό. Άλλοι μνηστήρες του έργου είναι η σουηδική Vattenfall, άλλη κοινοπραξία μεταξύ της ολλανδικής εταιρείας ενέργειας Eneco και της Danish European Energy, καθώς κοινοπραξία από τη βρετανική εταιρεία κοινής ωφελείας SSE και την Thor OFW. Η γερμανική RWE συμμετέχει επίσης στο διαγωνισμό μέσω θυγατρικής.

Το Thor αναμένεται να συνδεθεί με το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ 2025 και 2027 και το συνολικό κόστος επένδυσης εκτιμάται σε 15,5 δισεκατομμύρια κορώνες ή 2 δις ευρώ. Το Thor θα είναι το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στα ανοιχτά της Δανίας, ξεπερνώντας το Kriegers Flak με ισχύ 600 μεγαβάτ, που μπήκε σε λειτουργία νωρίτερα φέτος και το Horns Rev 3 με ισχύ 407 μεγαβάτ, που άρχισε να λειτουργεί το 2019.

Το νέο αιολικό πάρκο θα μπορεί να αρχίσει να συνδέεται στο δίκτυο ηλεκτρομεταφοράς από την 1η Ιανουαρίου 2025 και ο Thor θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και να συνδεθεί πλήρως στο δίκτυο το αργότερο μέχρι το τέλος του 2027, ανέφερε η DEA.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδια για την πολιτική ανταγωνισμού της ΕΕ Μάργκρεθ Βεστάγκερ είχε δηλώσει για το έργο ότι η κίνηση αυτή της Δανίας είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο τα κράτη μέλη μπορούν να παρέχουν κίνητρα στις εταιρείες να συμμετέχουν και να επενδύουν σε έργα πράσινης ενέργειας, σύμφωνα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ.

Mε πληροφορίες από Oικονομικό Ταχυδρόμο

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ