ESG+Stories

Βιώσιμα εσώρουχα περιόδου;

Εσώρουχα στο πνεύμα της εποχής: Μία βιώσιμη εναλλακτική που καθιστά περιττές σερβιέτες και ταμπόν. Είναι όμως πράγματι καλή λύση για το περιβάλλον;
Βιώσιμα εσώρουχα περιόδου;

Πλέον μπορεί κανείς να βρει στο εμπόριο εσώρουχα περιόδου, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βιώσιμη εναλλακτική λύση σε ταμπόν και σερβιέτες - αυτό υπόσχονται τουλάχιστον οι νέες εταιρείες που έχουν κατακτήσει την αγορά στο είδος. Σε αντίθεση με τα προϊόντα μιας χρήσης, τα εσώρουχα μπορούν φυσικά να επαναχρησιμοποιηθούν μετά το πλύσιμο.

Ωστόσο, καθώς δεν μπορούν πάντα λόγω του υφάσματος να πλυθούν στους 60 βαθμούς Κελσίου, ορισμένοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν βιοκτόνα. Πρόκειται για ουσίες που εξουδετερώνουν μεταξύ άλλων μύκητες και βακτήρια. Κατά συνέπεια, ορισμένοι ειδικοί σε θέματα υγιεινής και περιβάλλοντος αμφιβάλλουν για την βιωσιμότητά τους: «Δεν νομίζω ότι τέτοια εσώρουχα περιόδου που έχουν υποστεί επεξεργασία με βιοκτόνα είναι βιώσιμα, καθώς ενδέχεται να έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες για την υγεία και το περιβάλλον», συνοψίζει η βιολόγος Σουζάνε Σμόλκα από το γερμανικό Δίκτυο Δράσης για τα φυτοφάρμακα (PAN Germany).

Παρελθόν οι σερβιέτες;

Επιπλέον, όπως επισημαίνει η Φένια Κράμερ, ιδρύτρια του περιοδικού "Peppermynta", το οποίο ασχολείται με ζητήματα βιωσιμότητας, δεν είναι πάντα εύκολο να πάρεις πληροφορίες για τα βιοκτόνα που έχουν χρησιμοποιηθεί. «Είναι τρομακτικό το γεγονός ότι συχνά οι κατασκευαστές λειτουργούν με εξαιρετικά αδιαφανή τρόπο», λέει, παρόλο που σύμφωνα με την ίδια υποχρεούνται να αναφέρουν τα προϊόντα που έχουν υποστεί επεξεργασία με βιοκτόνα – τα οποία συχνά κρύβονται πίσω από εκφράσεις όπως «αντιβακτηριδιακό προϊόν» ή «εξουδετερώνει τις οσμές».

Αντιβακτηριδιακά βιοκτόνα σε ρούχα και εσώρουχα

Η start-up Ooia από το Βερολίνο χρησιμοποιεί για τον σκοπό αυτό χλωριούχο άργυρο: Το πλύσιμο στους 40 βαθμούς Κελσίου δεν θα ήταν επαρκές ώστε να εξουδετερώσει τα βακτήρια, το πλύσιμο όμως στους 60 βαθμούς Κελσίου θα παραμόρφωνε τα υφάσματα. «Για αυτόν τον λόγο, αποφασίσαμε να βασιστούμε σε άλλα μέσα με αντιβακτηριδιακή δράση», εξηγεί η ιδρύτρια, Κριστίν Τσέλερ. Η Mylily, μία αντίστοιχη εταιρεία από το Αμβούργο, χρησιμοποιεί νιτρικό άργυρο, καθώς τα εν λόγω εσώρουχα μπορούν να πλυθούν μόνο στους 30 βαθμούς.

«Υπάρχουν άπειρα προϊόντα που χρησιμοποιούν βιοκτόνα: αθλητικές κάλτσες, λειτουργικά εσώρουχα και ρούχα, ακόμα και καθίσματα τουαλέτας, πληκτρολόγια υπολογιστή, καθαριστικά πανάκια και μάσκες – όλα αυτά κυκλοφορούν ελεύθερα στην αγορά», λέει η Σμόλκα. Τα στοιχεία για όλα αυτά παραμένουν ελλιπή, σημειώνει η βιολόγος. Παρόλα αυτά, από το 2022 θα υπάρχει υποχρέωση υποβολής αναλυτικών εκθέσεων σχετικά με τις πωλήσεις βιοκτόνων, οι οποίες θα μπορούσαν τουλάχιστον να παρέχουν κάποιες ενδείξεις για τις ποσότητες που χρησιμοποιούντα

Σε αντίθεση με ταμπόν και σερβιέτες τα εσώρουχα μπορούν φυσικά να επαναχρησιμοποιηθούν

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Περιβάλλοντος προειδοποιεί για πιθανές συνέπειες των βιοκτόνων στα ρούχα, οι οποίες εκτείνονται από ενδεχόμενες αλλεργικές αντιδράσεις, αλλαγές στη φυσική βακτηριακή χλωρίδα, μέχρι και ανθεκτικότερους παθογόνους οργανισμούς. Αντίθετα, συνιστά πλύσιμο στους 60 βαθμούς Κελσίου, ενώ επισημαίνει πως η χλωρίνη απομακρύνει επαρκώς τα μικρόβια και τους μύκητες που προκαλούν δυσάρεστες οσμές.

Αναφορικά με τα συγκεκριμένα γυναικεία εσώρουχα, δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα βιοκτόνα αποτελούν άμεσο κίνδυνο για εκείνες που τα χρησιμοποιούν. Άλλωστε το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Αξιολόγησης Κινδύνων (BfR) δεν έχει διεξάγει ακόμη σχετική αξιολόγηση: «Δεν υπάρχουν μελέτες για το εάν τα βιοκτόνα που χρησιμοποιούνται σε ορισμένα εσώρουχα περιόδου μπορούν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά την υγιή χλωρίδα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων», λέει χαρακτηριστικά ο Κρίστιαν Άλμπρινγκ, πρόεδρος της Ένωσης Γυναικολόγων. Ταυτόχρονα, ειδικοί προειδοποιούν και για τις πιθανές επιπτώσεις των βιοκτόνων στη φύση, καθώς με κάθε πλύση ένα μικρό μέρος των ουσιών μπορεί να εισέλθει σε υδάτινα σώματα μέσω των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων…

Πηγή: DW

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ