Οι περιοχές που είναι κατάλληλες για την καλλιέργεια καφέ, κάσιους και αβοκάντο, θα αλλάξουν δραματικά μέχρι το 2050, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, προειδοποιεί νέα μελέτη.
Οι βασικές περιοχές καφέ στη Βραζιλία, την Ινδονησία, το Βιετνάμ και την Κολομβία θα μειωθούν δραστικά κατά περίπου 50% μέχρι το 2050, αναφέρουν οι επιστήμονες της μελέτης. Οι κατάλληλες περιοχές για κάσιους και αβοκάντο θα αυξηθούν, αλλά οι περισσότερες θα βρίσκονται μακριά από τις σημερινές περιοχές παραγωγής.
Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι θα πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για να μπορέσουν οι αγρότες να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.
Ο καφές είναι μια από τις σημαντικότερες καλλιέργειες στον κόσμο, όχι μόνο ως βασικό ρόφημα αλλά και ως μέσο βιοπορισμού για εκατομμύρια μικροκαλλιεργητές. Επιπλέον, η ζήτηση για αβοκάντο και κάσιους έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Ενώ η απειλή για τον καφέ από την κλιματική αλλαγή έχει τεκμηριωθεί επαρκώς τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με το πώς η άνοδος της θερμοκρασίας θα επηρεάσει την παραγωγή αβοκάντο και κάσιους.
Στη μελέτη αυτή, οι συγγραφείς εξέτασαν πώς η αύξηση της θερμοκρασίας και η αλλαγή των ποσοστών βροχόπτωσης, θα επηρεάσουν τις τρεις καλλιέργειες τα επόμενα 30 χρόνια. Οι ερευνητές ενσωμάτωσαν επίσης, για πρώτη φορά, πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά της γης και του εδάφους.
Ο καφές είναι η πιο ευαίσθητη καλλιέργεια στις υψηλές θερμοκρασίες. Στις χώρες που αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα της παγκόσμιας παραγωγής Arabica – της κυρίαρχης ποικιλίας καφέ – η καταλληλότητα καλλιέργειας θα μειωθεί περίπου κατά το ήμισυ μέχρι το 2050 – μια «δραστική» μείωση, σύμφωνα με την έκθεση.
Ορισμένες περιοχές-κλειδιά θα βιώσουν μεγαλύτερο αντίκτυπο. Στο σενάριο της χαμηλότερης θερμοκρασίας, θα υπάρξει μείωση κατά 76% στις κατάλληλες περιοχές της Βραζιλίας για καφέ. Στην Κολομβία θα συρρικνωθεί κατά 63%.
Ορισμένες περιοχές στο βόρειο και νότιο άκρο των σημερινών καλλιεργούμενων περιοχών θα γίνουν πιο κατάλληλες, μεταξύ άλλων η Αργεντινή, η Νότια Αφρική, η Κίνα και η Νέα Ζηλανδία. Αλλά σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι νέες περιοχές μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν τις σημερινές.
«Το βασικό μήνυμα για όσους βρίσκονται σήμερα στις κύριες παραγωγικές περιοχές είναι ότι τα συστήματα καλλιέργειας πρέπει να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ρομάν Γκρούτερ, από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Ζυρίχης.
Αντίθετα, οι περιοχές του κόσμου που είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για καλλιέργεια κάσιους θα αυξηθούν κατά 17%.
Ωστόσο, ορισμένες χώρες που εξαρτιώνεται οικονομικά από την παραγωγή κάσιους, τα νέα δεν είναι καλά. Η Ινδία χάνει σημαντικές κατάλληλες εκτάσεις, ενώ το Μπενίν αναμένεται να χάσει τις μισές από τις κατάλληλες εκτάσεις του σύμφωνα με την έκθεση.
Όσον αφορά τα αβοκάντο, η εικόνα είναι επίσης περίπλοκη, ιδίως στις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής.
Το Μεξικό, ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, βλέπει πάνω από 80% αύξηση των κατάλληλων εκτάσεων καλλιέργειας. Ωστόσο, το Περού – ένας άλλος μεγάλος παραγωγός – χάνει περίπου τις μισές κατάλληλες εκτάσεις του, σύμφωνα με το ίδιο κλιματικό μοντέλο.
Ενώ η άνοδος των θερμοκρασιών και οι αλλαγές στα πρότυπα βροχοπτώσεων μπορεί να καταστήσουν ορισμένες περιοχές πιο κατάλληλες, οι συγγραφείς ανησυχούν ότι μια μεγάλη στροφή προς την ανάπτυξη αυτών των καλλιεργειών σε νέες περιοχές, μπορεί να οδηγήσει σε μετατροπή περισσότερων δασών σε γεωργική γη ή σε αύξηση των χωροκατακτητικών ειδών.
«Οι τοπικοί ενδιαφερόμενοι και οι τοπικές κοινότητες θα πρέπει να συμμετέχουν σε αυτές τις μεταβαλλόμενες διαδικασίες», λέει ο Γκρούτερ.
Η περίπτωση της Σικελίας
Η άνοδος της θερμοκρασίας κατά περίπου 1° C τα τελευταία 30 χρόνια, οδήγησε τους αγρότες στη Σικελία να στραφούν σε μια σειρά νέων καλλιεργειών που είναι πιο κατάλληλες για τις θερμότερες συνθήκες.
Ένας από αυτούς είναι ο Αντρέα Πασανίσι, ο οποίος καλλιεργεί αβοκάντο κοντά στην Αίτνα. Ωστόσο, καθώς οι θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται, οι συνθήκες καλλιέργειας γίνονται όλο και πιο δύσκολες.
«Η πραγματική κλιματική αλλαγή εδώ, είναι στις εποχές», δήλωσε στο BBC.
«Κάποτε έκανε κρύο τον Νοέμβριο και το Δεκέμβριο, τώρα κάνει κρύο τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο και αυτό δεν είναι καλό για τα αβοκάντο».
Τα αυξημένα επίπεδα ξηρασίας και οι έντονες βροχοπτώσεις αποτελούν επίσης πρόκληση για τους αγρότες.
«Θα συνεχίσουμε να καλλιεργούμε, καθώς η γη είναι καλή, αλλά δεν θα έχουμε τόσα πολλά φρούτα», αναφέρει ο παραγωγός.
Ενώ οι μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις καλλιέργειες, υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι παραγωγοί, τα οποία θα μπορούσαν να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
«Πιθανόν σε ορισμένες περιοχές όπου καλλιεργούνται σήμερα αβοκάντο, η χρήση της γενετικής παραλλακτικότητας θα μπορούσε να βοηθήσει», δήλωσε ο Δρ. Γιοακίν Γκιγιέρμο Ζιλ, από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Κολομβίας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.
Το είδος αυτό, σύμφωνα με τον επιστήμονα, έχει τρεις “φυλές” με διαφορετική γεωγραφική προέλευση, γεγονός που το καθιστά αρκετά “εύπλαστο” ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικές κλιματικές συνθήκες.
«Υπάρχουν επίσης τοπικές προσαρμογές και νέες εναλλακτικές λύσεις διαχείρισης, όπως η χρήση βιοδιεγερτικών ουσιών και προϊόντων με βάση τη νανοτεχνολογία για τη μείωση του στρες λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών», εξηγεί ο επιστήμονας.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Plos One.
ΠΗΓΗ: BBC