Η υιοθέτηση των αρχών του ESG διασφαλίζει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τον Ελληνικό τουρισμό ενισχύοντας την αειφορία, το εμπορικό σήμα καθώς και την ευρύτερη λειτουργία των οργανισμών , δεδομένου ότι απευθύνονται πλέον σε όλο και περισσότερους φιλοξενούμενους με οικολογική συνείδηση.
Η υιοθέτηση και εφαρμογή των αρχών του ESG αφορά όλους τα ενδιαφερόμενα μέρη (stakeholders) και γι΄αυτό φέρει σημαντική προστιθέμενη αξία Ενέργειες στήριξης της αειφορίας όπως ενδεικτικά η ενεργειακή αποδοτικότητα, μείωση απορριμμάτων, ανακύκλωση, υπεύθυνη διαχείριση νερού, μείωση λειτουργικού κόστους, και προστασία των φυσικών καλλονών της Ελλάδας εντάσσονται ανάμεσα στους στόχους της νομοθεσίας ESG.Οι αποτελεσματικές κοινωνικές ενέργειες, μπορεί να περιλαμβάνουν αξιοπρεπείς αμοιβές, μέριμνα για το εργαζόμενο προσωπικό καθώς και κοινωνικές δράσεις που ενισχύουν τους δεσμούς του Οργανισμού με την τοπική κοινωνία και συμβάλλουν σημαντικά στην θετική εμπειρία του επισκέπτη-πελάτη.Η Διαφάνεια της διοίκησης και οι ηθικές πρακτικές χτίζουν εμπιστοσύνη των επενδυτών-μετόχων και συμμόρφωση με τις κανονιστικές αρχές.
Συμπερασματικά η υιοθέτηση του ESG διασφαλίζει το μέλλον του Ελληνικού Τουρισμού και ισχυροποιεί τη θέση της χώρας σαν κορυφαίου ταξιδιωτικού προορισμού. Οι υποχρεώσεις συμμόρφωσης με το ESG για μια ξενοδοχειακή μονάδα ποικίλουν ανάλογα με το μέγεθος της μονάδας, τον αριθμό προσωπικού, τον ισολογισμό, το κύκλο εργασιών, και αναφορά σε συγκεκριμένους παράγοντες που επιδρούν στη βιομηχανία του τουρισμού.
Συγγραφή αναφοράς ESG
Σύμφωνα με το νόμο οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οφείλουν να δημοσιοποιήσουν ετήσιες αναφορές ευθυγραμμισμένες με την οδηγία CSRD και να διενεργήσουν διπλή ανάλυση ουσιαστικότητας (double materiality) για επιδραστικά θέματα προς τους ενδιαφερομένους όπως ενέργεια, απορρίματα, κατανάλωση νερού καθώς και επιχειρηματικούς κινδύνους (πχ προβλήματα εφοδιασμού).
Τα μικρά ξενοδοχεία που δεν εμπίπτουν άμεσα στις υποχρεώσεις του CSRD μπορούν εθελοντικά να εφαρμόσουν θέματα ESG ανάλογα με τη κρατική νομοθεσία στην οποία εμπίπτουν.
Μονάδες με προσωπικό άνω των 250 υπαλλήλων, κύκλο εργασιών 40 εκατ € και ισολογισμό 20 εκατ € υπάγονται άμεσα στον κανονισμό CSRD (European Sustainability Reporting Standards).
Οι μικρότερες μονάδες έχουν μειωμένες υποχρεώσεις αλλά πρέπει να συμμορφώνονται με περιβαλλοντικά, νομικά, ενεργειακά θέματα και θέματα απορριμάτων, ελεύθερης πρόσβασης, κλπ.
Μονάδες που επιδιώκουν να επωφεληθούν από τη “πράσινη” χρηματοδότηση και προσέλκυση επενδύσεων πρέπει να αποδείξουν ότι συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις ΤΑΧΟΝΟΜΥ, ενεργειακή αποδοτικότητα, εξοικονόμηση νερού και στόχων μείωσης ανθρακικού αποτυπώματος.
Πηγή: Moneytourism.gr