Σε μια εποχή όπου η κλιματική αλλαγή και η αναγκαιότητα της εφαρμογής των κριτηρίων ESG είναι πλέον γεγονός, πολλές γραμμές έχουν γραφτεί για τις επιπτώσεις, τη διαχείριση και τους κινδύνους που τη διέπουν, καθώς και την αναγκαιότητα εφαρμογής ESG δεικτών μέτρησης. Τα κριτήρια ESG είναι μια σειρά από πρότυπα, τα οποία οι κοινωνικά υπεύθυνοι επενδυτές χρησιμοποιούν για να αξιολογήσουν πιθανές τοποθετήσεις κεφαλαίων τους. Πώς όμως οι οργανισμοί δύνανται να εφαρμόσουν το κατάλληλο, ενιαίο, με δυνατότητα συγκρισιμότητας πλαίσιο στοχοθεσίας για την ενίσχυση της διαφάνειας στον τρόπο διαχείρισης των κινδύνων που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή;
Ενα από τα αρχικά βήματα για την επιλογή των κατάλληλων προτύπων είναι η κατανόηση ότι ο κλιματικός κίνδυνος ενέχει και οικονομικούς κινδύνους. Με βάση αυτή την παραδοχή, οι εταιρείες προκειμένου να συμβάλλουν στην ορθή ενημέρωση των επενδυτών τους χρειάζεται να καθιερώσουν συγκεκριμένες μετρήσεις και αναλύσεις σεναρίων βάσει των οποίων καλούνται να «δέσουν» τις ενέργειές τους για τη βιώσιμη ανάπτυξη με τις αξιολογήσεις των οικονομικών επιπτώσεων των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής.
Με στόχο τη συστηματική παρακολούθηση των επιπτώσεών της στις στρατηγικές και επενδυτικές αποφάσεις και τη δημιουργία και καθιέρωση των κατάλληλων υποχρεώσεων γνωστοποίησης (disclosures), καθιερώθηκε (και επίσημα απαιτητή και μέσω νομοθεσίας σε αρκετές χώρες) η χρήση του πλαισίου TCFD (Task Force on Climate-related Financial Disclosures). Το TCFD έχει πλέον καθιερωθεί σε περισσότερους από 2.600 οργανισμούς παγκοσμίως και ακολουθεί την έκθεση των οικονομικών αποτελεσμάτων των οργανισμών, συνδυάζοντας δείκτες οικονομικής και μη χρηματοικονομικής πληροφόρησης, ενώ και τα 2/3 των FTSE100 το έχουν ήδη ενσωματώσει.
Το σημαντικότερο στοιχείο του TCFD είναι η αναγνώριση της σημαντικότητας της εταιρικής διακυβέρνησης στο πλαίσιο διαχείρισης των ESG προκειμένου να καθιερωθεί συγκεκριμένη κουλτούρα διαχείρισης της βιώσιμης ανάπτυξης. Το βασικό πλαίσιο για επιτυχή μέτρηση και στοχοθέτηση είναι:
l Ο καθορισμός και γνωστοποίηση του μοντέλου εταιρικής διακυβέρνησης των κινδύνων και των ευκαιριών.
l Η αναγνώριση και ποσοτικοποίηση των σχετικών κινδύνων και των ευκαιριών που προκύπτουν.
l Η προσαρμογή της επιχειρησιακής στρατηγικής ώστε να ενσωματώνει τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Σύμφωνα με το ΤFCD, η σχετική με την κλιματική αλλαγή πληροφορία πρέπει να είναι συγκεκριμένη και πλήρης, σαφής και κατανοητή, αξιόπιστη, επιβεβαιώσιμη και αντικειμενική και να παρακολουθείται συστηματικά σε μια χρονική περίοδο.
Συμπερασματικά, η ανάγκη εφαρμογής ενός προτύπου κριτηρίων ESG καθίσταται αναγκαία για τη συστηματική παρακολούθηση, βελτιστοποίηση και συγκρισιμότητα. Το πρότυπο TCFD δείχνει ένα ξεκάθαρο μονοπάτι διαχείρισης των ενεργειών βιωσιμότητας στους οργανισμούς και τους ενδυναμώνει παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να αξιολογήσουν και να δημοσιοποιήσουν ως μέρος των οικονομικών τους καταστάσεων τα ουσιαστικά (material) ρίσκα τα οποία συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τον οργανισμό.
Κάθε αλλαγή, για να αποτελέσει πραγματικότητα, χρειάζεται συγκεκριμένα και μετρήσιμα βήματα-στόχους. Το πλαίσιο TCFD θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο σε αυτό το ταξίδι μέτρησης, επίτευξης και συγκρισιμότητας των ESG στόχων και να καθοδηγήσει την εταιρεία στη δημιουργία βιώσιμων στρατηγικών διαχείρισης του κλιματικού κινδύνου.
Πηγή: Το βήμα