ESG+Stories

Omnibus όπως «οπισθοχώρηση»;

Η Μαριέττα Δοξοπούλου είναι Διευθύντρια της συμβουλευτικής εταιρίας EUROCORP
Omnibus όπως «οπισθοχώρηση»;

Το Πακέτο Απλούστευσης Omnibus της Ε.Ε. μπορεί τελικά να αποτελέσει μια σημαντική οπισθοχώρηση στις ρυθμίσεις εταιρικής βιωσιμότητας, δίνοντας προτεραιότητα στην επιχειρηματική ευελιξία εις βάρος της λογοδοσίας. Παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι στοχεύει στη μείωση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, οι πιθανές αλλαγές φαίνεται να υπονομεύουν βασικές δεσμεύσεις ESG (Περιβαλλοντικές, Κοινωνικές και Διακυβερνητικές πρακτικές) που η Ε.Ε. είχε προηγουμένως υιοθετήσει.

Από έγγραφα που διέρρευσαν (Politico, Responsible Investor) ένα «worse -case scenario» που μπορεί να δούμε:

  • Περιορισμός του πεδίου εφαρμογής των CSRD & CSDDD

Η εφαρμογή της CSRD μόνο σε εταιρείες με πάνω από 1.000 εργαζομένους και 450+ εκατ. ευρώ μειώνει δραστικά τον αριθμό των επιχειρήσεων από 50.000 σε 5.000.

Παρόλο που η διπλή ουσιαστικότητα (double materiality) διατηρείται, η αποτελεσματικότητα της αναφοράς μειώνεται όταν λιγότερες εταιρείες συμμετέχουν.

  • Αποδυνάμωση της Δέουσας Επιμέλειας (CSDDD)

Η κατάργηση της αστικής ευθύνης σημαίνει ότι οι εταιρείες θα αντιμετωπίζουν λιγότερες νομικές συνέπειες για τη μη συμμόρφωση.

Οι υποχρεώσεις μετάβασης, αν και παραμένουν, γίνονται πιο χαλαρές, μειώνοντας τη δυνατότητα εξασφάλισης της ευθυγράμμισης των επιχειρήσεων με τους κλιματικούς στόχους.

  • Η Ταξινομία της Ε.Ε. γίνεται προαιρετική

Η Ταξινομία της ΕΕ είχε σχεδιαστεί για να καθορίζει τι θεωρείται βιώσιμη επένδυση, εξασφαλίζοντας οικονομική διαφάνεια. Η προαιρετική της εφαρμογή υπονομεύει την αποτελεσματικότητά της, αυξάνοντας τον κίνδυνο greenwashing.

Η κατάργηση της αρχής “Μη Σημαντικής Βλάβης” (Do No Significant Harm) αντιτίθεται άμεσα στον στόχο της ρύθμισης της βιώσιμης χρηματοδότησης.

Ένα Βήμα Πίσω;

Ένα τέτοιο σενάριο αλλαγών αντανακλά τις αυξανόμενες πιέσεις από πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους για χαλάρωση των κανόνων ESG, αποδυναμώνοντας την πορεία της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας και φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στην απορρύθμιση αντί της ουσιαστικής προόδου σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα. Και ας μην ξεχνάμε ότι τρεις μήνες πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί τα εκπρόθεσμα κράτη μέλη να ενσωματώσουν το CSRD στο εθνικό δίκαιο....το συντομότερο δυνατόν!

Στις 26 Φεβρουαρίου , αν δεν υπάρξει κάποια καθυστέρηση, θα είμαστε σε θέση να ξέρουμε αν τελικά το Omnibus, που τόσο έχει αναστατώσει τις εταιρίες στην Ευρώπη, αποτελεί εργαλείο απλούστευσης ή οπισθοδρόμησης της Ευρώπης από την πορεία προς μια περιβαλλοντικά ουδέτερη ζώνη και την αποσύνδεση της  οικονομικής ανάπτυξης από τη χρήση πόρων, διασφαλίζοντας παράλληλα μια δίκαιη μετάβαση για όλους.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ