Μια νέα έκθεση της KPMG International αποκάλυψε ότι ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών συνδέει τους στόχους βιωσιμότητας με τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών.
.
375 μεγάλες, εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες σε 15 χώρες μελετήθηκαν για την έκθεση με τίτλο «Παροχή κινήτρων για τη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας: που εξετάζει την υιοθέτηση της βιωσιμότητας στις αμοιβές των μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Η μελέτη αποκαλύπτει ότι το 78% των επιχειρήσεων που αναλύθηκαν συνδέουν την αμοιβή των διευθυντικών στελεχών με τις επιδόσεις βιωσιμότητας. Εν τω μεταξύ, το 88 τοις εκατό των επιχειρήσεων που καθορίζουν στόχους βιωσιμότητας στις αμοιβές των μελών του διοικητικού συμβουλίου τους ευθυγραμμίζουν με θέματα που είναι ουσιώδη για την επιχείρησή τους.
Οι πιο ευρέως υιοθετημένοι στόχοι βιωσιμότητας αφορούν την κλιματική αλλαγή και το εργατικό δυναμικό μιας εταιρείας, ευθυγραμμιζόμενοι συχνά με θέματα ESG που είναι σημαντικά για τις επιχειρήσεις τους. Ενώ περισσότερες εταιρείες συνδέουν τη βιωσιμότητα με βραχυπρόθεσμους στόχους, οι επενδυτές γενικά αναμένουν να δουν μια ισορροπία μεταξύ βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων.
Η ανάλυση αναδεικνύει επίσης μια σημαντική περιφερειακή διαφορά στην υιοθέτηση αμοιβών που συνδέονται με τη βιωσιμότητα. Οι εταιρείες στην ΕΕ είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν τέτοια μέτρα από ό,τι οι εταιρείες εκτός ΕΕ, παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία κατατάσσονται στη δεύτερη και τρίτη θέση των 25 κορυφαίων εταιρειών. Αυτό δείχνει ότι, ακόμη και πέρα από τις κανονιστικές απαιτήσεις της ΕΕ για την υποβολή εκθέσεων, οι εταιρείες υιοθετούν μια φιλόδοξη προσέγγιση για την εδραίωση της αειφορίας στην οργάνωσή τους και στις ενέργειες των διευθυντικών στελεχών τους.
Παρά την έντονη υιοθέτηση της πλήρους ευθυγράμμισης με ουσιώδη θέματα βιωσιμότητας τόσο από την Ιαπωνία όσο και από το Ηνωμένο Βασίλειο, κατά μέσο όρο οι χώρες εκτός ΕΕ είναι λιγότερο ευθυγραμμισμένες από τις χώρες εντός της Ένωσης.
Κατά μέσο όρο 7,5 εταιρείες σε χώρες εκτός ΕΕ ευθυγραμμίζονται πλήρως με τα ουσιαστικά θέματα βιωσιμότητας και τα μέτρα αμοιβής των διοικητικών συμβουλίων, σε σύγκριση με 8,7 εταιρείες σε κράτη μέλη της ΕΕ.