ESG+Stories

«Aμφιθυμία» στους Ευρωπαίους διαχειριστές κεφαλαίων για τις δεσμεύσεις για το κλίμα

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη έχουν ως επί το πλείστον προχωρήσει περισσότερο και ταχύτερα από τους ομολόγους τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού όσον αφορά τις δεσμεύσεις για το κλίμα και τη διαφάνεια στις κοινωνικά υπεύθυνες επενδύσεις.
«Aμφιθυμία» στους Ευρωπαίους διαχειριστές κεφαλαίων για τις δεσμεύσεις για το κλίμα

Οι Ευρωπαίοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων ακολουθούν τους Αμερικανούς ομολόγους τους από τις δημόσιες επιδείξεις δράσης για το κλίμα, δήλωσαν στους Financial Times διαχειριστές κεφαλαίων, δικηγόροι και σύμβουλοι.

.

Όταν μια ομάδα επενδυτών συναντήθηκε αυτό το μήνα για να συζητήσει την άσκηση πίεσης στη Shell, υπήρξε αξιοσημείωτη απουσία των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι κορυφαίοι διαχειριστές ακολουθούσαν μια προσεκτική προσέγγιση σε θέματα κοινωνικά υπεύθυνων επενδύσεων, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία και τις εκστρατείες κατά των λεγόμενων περιβαλλοντικών, κοινωνικών και κυβερνητικών επενδύσεων κατά το περασμένο έτος.

Η Natasha Landell-Mills, επικεφαλής της διεύθυνσης stewardship της Sarasin & Partners, ενός διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε: «Η ψυχρή επίδραση από την αυξανόμενη πολιτικοποίηση της κλιματικής αλλαγής στις ΗΠΑ εξαπλώνεται σίγουρα στην Ευρώπη και πέραν αυτής».

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη έχουν ως επί το πλείστον προχωρήσει περισσότερο και ταχύτερα από τους ομολόγους τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού όσον αφορά τις δεσμεύσεις για το κλίμα και τη διαφάνεια στις κοινωνικά υπεύθυνες επενδύσεις.

Αυτό σημαίνει ότι τώρα αντιμετωπίζουν τη δυσκολία να εφαρμόσουν στην πράξη τις δεσμεύσεις για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στους ισολογισμούς, καθώς η ευρύτερη οικονομία αργεί στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα από ό,τι αναμενόταν όταν τέθηκαν οι στόχοι πριν από αρκετά χρόνια.

Το 2025, ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ΕΕ πρέπει να πληρούν απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα, οι οποίες μπορεί να τους επιβάλλουν να γνωστοποιήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε σχέση με τους εθελοντικούς στόχους. Αυτό ασκεί πίεση στις υποσχέσεις τους για απαλλαγή από τις εκπομπές, οι οποίες βασίστηκαν σε μεθοδολογίες για τη χρηματοοικονομική λογιστική του άνθρακα που είναι ακόμη σχετικά νέες. 

Οι δεσμεύσεις για την «ευθυγράμμιση» των επενδύσεων με τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε όχι περισσότερο από 1,5C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα φαίνονται πλέον μη ρεαλιστικές σε ορισμένους. «Είναι λίγο αποθαρρυντικό να τίθεται ένας απίστευτα σκληρός στόχος με αναποτελεσματικούς τρόπους επίτευξης» δήλωσε επενδυτής με έδρα το Παρίσι, αναφερόμενος στην αντιληπτή προτίμηση της ΕΕ για πράσινες ρυθμίσεις έναντι επιδοτήσεων που θα μπορούσαν να στηρίξουν την ενεργειακή μετάβαση.

Πολλές από τις φιλοδοξίες για το καθαρό μηδέν τέθηκαν σε μια εποχή που ο κλάδος «δεν ελεγχόταν όπως τώρα και η ισορροπία των κινδύνων δεν ήταν αυτή που είναι τώρα», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Οι εσωτερικοί δικηγόροι είχαν γίνει πολύ πιο πιθανό να αντιταχθούν σε στόχους και δεσμεύσεις βιωσιμότητας για τις οποίες τα στελέχη μπορεί να αμφισβητηθούν, πρόσθεσε.

Αρκετοί Ευρωπαίοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων δήλωσαν ότι είχαν λάβει επιστολές από ρεπουμπλικανικές πολιτείες που απειλούσαν με νομικές προκλήσεις για την εστίασή τους σε θέματα ESG, συμπεριλαμβανομένου οποιουδήποτε πιθανού αποκλεισμού επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα.

Η εθελοντική ομάδα Net Zero Asset Management του κλάδου για τη δράση για το κλίμα ανέστειλε αυτό το μήνα τις δημόσιες δραστηριότητές της μετά από δικαστικές διενέξεις εναντίον ομολόγων της στις ΗΠΑ, όπως η BlackRock, που ανάγκασαν την αποχώρησή τους από τον συνασπισμό.

Η απόφαση της ExxonMobil να μηνύσει την Arjuna Capital, έναν αμερικανικό σύμβουλο επενδύσεων, και την Follow This, μια ομάδα ακτιβιστών, πέρυσι για ένα ψήφισμα σχετικά με το κλίμα που είχαν καταθέσει στην ετήσια συνέλευση της πετρελαϊκής εταιρείας ήταν μια στιγμή καμπής, προκαλώντας φόβο σε ολόκληρο τον κλάδο - ακόμη και στην Ευρώπη.

Ωστόσο, αρκετοί κορυφαίοι Ευρωπαίοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων δηλώνουν ότι η εστίαση στο κλίμα θα συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότητα, καθώς προσπαθούν να εξισορροπήσουν τις αντικρουόμενες αντιδράσεις για το κλίμα στις ΗΠΑ με τη ζήτηση των θεσμικών πελατών για έλεγχο των κινδύνων και αυστηρότερους κανονισμούς στην Ευρώπη. 

Οι εν λόγω διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων «δεν προσαρμόζουν την επενδυτική τους στρατηγική σε έναν τετραετή πολιτικό κύκλο», δήλωσε ένας επικεφαλής επενδύσεων κορυφαίου ευρωπαίου διαχειριστή κεφαλαίων, αλλά αντίθετα λαμβάνουν μέτρα για να «προστατευθούν από την ανοιχτή κριτική», μη θέτοντας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις ενέργειές τους. 

Στο παρασκήνιο, ορισμένοι κορυφαίοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων συνεχίζουν να πιέζουν για τη λήψη μέτρων για τη μείωση του κλιματικού κινδύνου στις εταιρείες στις οποίες επενδύουν, πρόσθεσαν.

Ο Stephen Beer, επικεφαλής των στρατηγικών σχέσεων υπεύθυνων επενδύσεων και της στρατηγικής ολοκλήρωσης της Legal and General Investment Management, του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι οι αλληλεπιδράσεις με τις εταιρείες για την κλιματική αλλαγή είναι πλέον «πιο σκληρές». 

«Μιλάμε για επιχειρηματικές στρατηγικές, πρόοδο προς τη μετάβαση, αποφάσεις που πρέπει να λάβουν οι εταιρείες» είπε. «Και αυτό ακριβώς είναι το σημείο στο οποίο θέλουμε να βρισκόμαστε στις συζητήσεις με τις εταιρείες, επειδή θέλουμε να είναι κερδοφόρες και βιώσιμες». 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ