ESG+Stories

Αντιστρέφονται οι υποβαθμίσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων ESG στην Ευρώπη

Περισσότερα από 300 κεφάλαια του άρθρου 9 υποβαθμίστηκαν στο άρθρο 8 το τέταρτο τρίμηνο του 2022, με συνολικό ενεργητικό υπό διαχείριση ύψους 170 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar.
Αντιστρέφονται οι υποβαθμίσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων ESG στην Ευρώπη

Λίγους μήνες μετά την υποβάθμιση των "βιώσιμων" επενδυτικών κεφαλαίων στην Ευρώπη, ο κλάδος προετοιμάζεται για μαζικές αναβαθμίσεις, λένε οι αναλυτές, διακινδυνεύοντας ένα νέο κύμα κατηγοριών για "πράσινο ξέπλυμα".

.

Η αναταξινόμηση από τα "ανοικτά πράσινα" κεφάλαια του άρθρου 8 στα αντίστοιχα κεφάλαια του άρθρου 9, που είναι πιο "σκουροπράσινα", αναμένεται ως αποτέλεσμα μιας διευκρίνισης που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απρίλιο.

Ορισμένα από τα ταμεία που θα μετακινηθούν προς τα πάνω θα είναι μεταξύ εκείνων που μόλις πρόσφατα υποβαθμίστηκαν σύμφωνα με τις ταξινομήσεις του κανονισμού της ΕΕ για τη γνωστοποίηση της βιώσιμης χρηματοδότησης (SFDR).

Περισσότερα από 300 κεφάλαια του άρθρου 9 υποβαθμίστηκαν στο άρθρο 8 το τέταρτο τρίμηνο του 2022, με συνολικό ενεργητικό υπό διαχείριση ύψους 170 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morningstar. Και η τάση συνεχίστηκε και το 2023, με 99 δισ. ευρώ αμοιβαίων κεφαλαίων ESG που υποβαθμίστηκαν στο άρθρο 8 τον πρώτο μήνα του έτους.

"Οι επενδυτές θα πρέπει πλέον να κάνουν επιμέλεια για να κατανοήσουν τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται. Οι επενδυτές μπορεί επίσης να μπερδευτούν από τις αμφιταλαντεύσεις που είναι πιθανό να δούμε σχετικά με την ταξινόμηση των αμοιβαίων κεφαλαίων", δήλωσε η Hortense Bioy, παγκόσμια διευθύντρια έρευνας για τη βιωσιμότητα στον πάροχο δεδομένων Morningstar.

Η προβλεπόμενη σύγχυση οφείλεται στα αντιφατικά μηνύματα της ΕΕ. Οι κατευθυντήριες γραμμές που εκδόθηκαν το περασμένο καλοκαίρι οδήγησαν τους διαχειριστές κεφαλαίων στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να τηρούν ελάχιστα πρότυπα βάσει των κανόνων δημοσιοποίησης SFDR, αλλά η διευκρίνιση συνιστά μια προσέγγιση κατά διακριτική ευχέρεια που επιτρέπει στους διαχειριστές κεφαλαίων να ορίζουν οι ίδιοι τι εννοούν με τον όρο βιώσιμη ή περιβαλλοντικά, κοινωνικά και πρότυπα διακυβέρνησης.

Η μεταστροφή αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές αυτού του μήνα, σύμφωνα με τον Emil Stigsgaard Fuglsang, συνιδρυτή της Matter, μιας εταιρείας παροχής συμβουλών και δεδομένων ESG.

Η Matter εξέτασε τα 20 μεγαλύτερα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια του άρθρου 9, τα 20 μεγαλύτερα ETF του άρθρου 8 που μόλις είχαν υποβαθμιστεί από το άρθρο 9 και τα 20 μεγαλύτερα προϋπάρχοντα ETF του άρθρου 8.

Διαπίστωσε ότι τα πρόσφατα υποβαθμισμένα και τα προϋπάρχοντα ETF του άρθρου 8 είχαν παρόμοιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η περσινή επαναξιολόγηση μπορεί να διευκολύνει τη σύγχυση των επενδυτών σχετικά με το τι αγοράζουν αν ένα αμοιβαίο κεφάλαιο κατατάσσεται στο άρθρο 8.

Ωστόσο, διαπίστωσε επίσης ότι τα αμοιβαία κεφάλαια του άρθρου 9, με την πιο εξειδικευμένη προσέγγισή τους που επικεντρώνεται σε λύσεις, κινδύνευαν να απογοητεύσουν τους επενδυτές. Συγκεκριμένα, τα ETF του άρθρου 9 είχαν χειρότερες επιδόσεις κατά μέσο όρο στην πλειονότητα των γνωστοποιήσεων για τις δυσμενείς επιπτώσεις της αρχής της ΕΕ - οι οποίες απαιτούν την αναφορά των αρνητικών επιπτώσεων στη βιωσιμότητα. Ομοίως, τα ETF του άρθρου 9 εκθέτουν τους επενδυτές σε μεγαλύτερα επίπεδα αναντιστοιχίας των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ σε σχέση με τα αντίστοιχα αμοιβαία κεφάλαια.

Πηγή: Financial Times

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ