Η αγορά των κεφαλαίων που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο με επίκεντρο το ESG συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο καυτών επενδυτικών περιοχών στον κόσμο για περισσότερα από δύο χρόνια τώρα. Περίπου 120 δισεκατομμύρια δολάρια εισέρευσαν το 2021, καθώς οι επενδυτές αυξάνουν τα στοιχήματά τους σε εταιρείες που θεωρείται ότι έχουν τα υψηλότερα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διαπιστευτήρια διακυβέρνησης.
Μια πιο προσεκτική ματιά δείχνει ότι μόνο μια χούφτα θεσμικών επενδυτών που ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος της αγοράς.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το iShares ESG Aware MSCI USA ETF είναι το μεγαλύτερο ETF που εστιάζει στο ESG, με περιουσιακά στοιχεία 25,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ένας επενδυτής, η Envestnet Asset Management Inc. με έδρα το Σικάγο, κατείχε σχεδόν το 22% των μετοχών του αμοιβαίου κεφαλαίου στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Και αυτό το επίπεδο ιδιοκτησίας είναι μικρό σε σύγκριση με την Ilmarinen Mutual Pension Insurance Co., τον μεγαλύτερο επενδυτή της Φινλανδίας. Έλεγχε το 61% του ETF 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων iShares ESG MSCI USA Leaders ETF στα τέλη Σεπτεμβρίου και το 64% του 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων Xtrackers MSCI USA ESG Leaders Equity ETF (Ticker: USSG@US). Η Τράπεζα της Ιταλίας κατείχε το 12% της SUSL και το 18% της USSG στις 30 Σεπτεμβρίου.
Η κυριαρχία λίγων ιδρυμάτων υποδεικνύει τη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κλάδος: Για να φτάσουν στο επόμενο επίπεδο, τα ETF ESG χρειάζονται μια ευρύτερη επενδυτική βάση.
Ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος κατέχει μεταξύ 5% και 67% καθενός από τα 25 ETF που επικεντρώνονται στο ESG, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται περίπου στο 25%, από 32%.
Ωστόσο, αυτό το 25% είναι μεγάλο ποσοστό δεδομένου ότι, κανένας μεμονωμένος μέτοχος δεν κατέχει περισσότερο από το 10% των τριών μεγαλύτερων εταιρειών του δείκτη S&P 500—Microsoft Corp., Apple Inc. και Amazon.com Inc. Και αυτό περιλαμβάνει τον ιδρυτή της Amazon, Τζέφ Μπέζος, ο οποίος τώρα κατέχει 9,9% των υφιστάμενων μετοχών της εταιρείας.