ESG+Stories

COP27: Μακριά από τη συμφωνία η Διάσκεψη για το Κλίμα

Τι προβλέψει το προσχέδιο που δημοσίευσε ο ΟΗΕ.
COP27: Μακριά από τη συμφωνία η Διάσκεψη για το Κλίμα

Μια ημέρα πριν από την προγραμματισμένη ολοκλήρωση της Διάσκεψης για το Κλίμα (COP27) που διεξάγεται στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα ένα προσχέδιο συμφωνίας. Ωστόσο, αναλυτές και ειδικοί της κλιματικής αλλαγής εκφράζουν τις αμφιβολίες για το αν τελικά θα υπάρξει συμφωνία σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα. 

.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα που τελικά θα απορριφθούν από διάφορα μέρη», εκτίμησε μιλώντας στο Reuters, αναλυτής του think-tank Ε3G.  Το προσχέδιο βασίζεται στα αιτήματα, τα οποία οι αντιπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες επεδίωξαν να περιληφθούν στο κείμενο της τελικής ανακοίνωσης. Το αρχικό αυτό κείμενο θα αποτελέσει τη βάση για διαπραγματεύσεις, μετά το πέρας των οποίων θα προκύψει η τελική ανακοίνωση.

Το προσχέδιο 20 σελίδων, που έχει χαρακτηριστεί «ανεπίσημο έγγραφο», κάτι που σημαίνει ότι ίσως να απέχει σημαντικά από την τελική μορφή του, επαναλαμβάνει τον στόχο της περσινής COP στη Γλασκώβη «να επιταχυνθούν τα μέτρα προς τη μείωση της χρήσης ενέργειας από τον άνθρακα και προς τη σταδιακή αποδέσμευση και τον εξορθολογισμό των αναποτελεσματικών επιδοτήσεων των ορυκτών καυσίμων».

Ωστόσο δεν αναφέρεται σε αποδέσμευση από όλα τα ορυκτά καύσιμα, όπως είχαν ζητήσει η Ινδία και η ΕΕ.

Το προσχέδιο της απόφασης δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τη δημιουργία ενός ταμείου για τις «απώλειες και τις ζημιές», βασικό αίτημα των πιο ευάλωτων στην κλιματική αλλαγή χωρών. Εκπρόσωποι των χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη έχουν εκφράσει την άποψη πως δεν θα υπάρξει συμφωνία για μια τέτοια πρωτοβουλία. 

Το κείμενο απλά «χαιρετίζει» το γεγονός ότι οι χώρες συμφώνησαν για πρώτη φορά να περιλάβουν στην ατζέντα της συνόδου «ζητήματα που σχετίζονται με χρηματοδοτικές διευθετήσεις που θα απαντούν στις απώλειες και τις ζημιές» χωρίς κάποιο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αποφασιστεί η δημιουργία του. Εκπρόσωπος νησιωτικού κράτους που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε «απογοητευμένος» από το προσχέδιο και την απουσία πρωτοβουλιών για το κρίσιμο θέμα των απωλειών και ζημιών.

Οι στόχοι για την άνοδο της θερμοκρασίας 

Το κείμενο «υπογραμμίζει τη σημασία να ενταθούν οι προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή και να συνεχιστούν οι προσπάθειες να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή».

Το προσχέδιο βασίζεται στα αιτήματα, τα οποία οι αντιπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες επεδίωξαν να περιληφθούν στο κείμενο της τελικής ανακοίνωσης. Το αρχικό αυτό κείμενο θα αποτελέσει τη βάση για διαπραγματεύσεις, μετά το πέρας των οποίων θα προκύψει η τελική ανακοίνωση.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ