Οι χώρες συμφώνησαν κατά τη διάσκεψη COP29 για το κλίμα το Σάββατο σχετικά με τους κανόνες για μια παγκόσμια αγορά για την αγορά και την πώληση πιστωτικών μορίων άνθρακα που, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, θα κινητοποιήσει δισεκατομμύρια δολάρια σε νέα έργα για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
.
Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε περίπου μια δεκαετία μετά την έναρξη των διεθνών συνομιλιών για τη διαμόρφωση της αγοράς, εξαρτάται από το πώς θα διασφαλιστεί η αξιοπιστία του συστήματος, ώστε να μπορεί να οδηγήσει αξιόπιστα σε μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή.
Οι πιστωτικές μονάδες άνθρακα δημιουργούνται μέσω έργων όπως η φύτευση δέντρων ή η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε μια φτωχότερη χώρα, τα οποία λαμβάνουν μία πιστωτική μονάδα για κάθε μετρικό τόνο εκπομπών που μειώνουν ή απορροφούν από την ατμόσφαιρα. Οι χώρες και οι εταιρείες μπορούν να αγοράσουν αυτές τις μονάδες για να βοηθήσουν στην επίτευξη των κλιματικών τους στόχων.
Αφού κατέληξαν σε συμφωνία στις αρχές της διάσκεψης των δύο εβδομάδων που θα επιτρέψει την έναρξη ενός κεντρικού συστήματος εμπορίας των Ηνωμένων Εθνών ήδη από το επόμενο έτος, οι διαπραγματευτές πέρασαν μεγάλο μέρος του υπόλοιπου χρόνου τους στο Αζερμπαϊτζάν προσπαθώντας να καθορίσουν τις λεπτομέρειες ενός ξεχωριστού διμερούς συστήματος για τις χώρες που θα συναλλάσσονται απευθείας.
Οι λεπτομέρειες που έπρεπε να επεξεργαστούν περιλάμβαναν τον τρόπο με τον οποίο θα δομηθεί ένα μητρώο για την παρακολούθηση των πιστώσεων, καθώς και το πόσες πληροφορίες θα πρέπει να μοιράζονται οι χώρες σχετικά με τις συμφωνίες τους και τι θα πρέπει να συμβαίνει όταν τα έργα πάνε στραβά.
Μεταξύ των ισχυρότερων φωνών ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση που ζητούσε αυστηρότερη εποπτεία από τον ΟΗΕ και μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές μεταξύ των εθνών, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδίωκαν μεγαλύτερη αυτονομία στις συμφωνίες που συνάπτονται.
Η προεδρία της COP29 είχε δημοσιεύσει ένα σχέδιο συμφωνίας , το οποίο πρότεινε να επιτραπεί σε ορισμένες χώρες να εκδίδουν μονάδες άνθρακα μέσω ενός ξεχωριστού συστήματος μητρώου, χωρίς αυτό να ισοδυναμεί με σφραγίδα έγκρισης του ΟΗΕ.
Το τελικό κείμενο ήταν ένας συμβιβασμός, αφού η ΕΕ εξασφάλισε υπηρεσίες μητρώου για χώρες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να δημιουργήσουν τα δικά τους λογιστικά βιβλία για την έκδοση και την παρακολούθηση των πιστωτικών μονάδων, ενώ οι ΗΠΑ διασφάλισαν ότι μια συναλλαγή που απλώς καταγράφεται σε ένα τέτοιο μητρώο δεν συνιστά έγκριση των πιστωτικών μονάδων από τον ΟΗΕ.
Συμφωνώντας ότι το μητρώο δεν θα καθορίζει την ποιότητα μιας πίστωσης ούτε θα εγκρίνει τους εκδότες, η ΕΕ «ξεπέρασε κάθε όριο για να εξυπηρετήσει τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Pedro Barata, ο οποίος παρακολούθησε τις συνομιλίες για το μη κερδοσκοπικό Environmental Defense Fund.
«Εξακολουθεί να είναι ένα βιώσιμο διεθνές εμπορικό σύστημα... ακόμη και αν κάποιοι θα πουν ότι δεν έχει ισχύ».
Ενώ η ενίσχυση μιας παγκόσμιας αγοράς για τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα ήταν το βασικό αντικείμενο των συνομιλιών στο Μπακού, οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές άρχισαν τον Ιανουάριο, όταν η Ελβετία αγόρασε δικαιώματα από την Ταϊλάνδη και δεκάδες άλλες χώρες έχουν ήδη συνάψει συμφωνίες για τη μεταφορά δικαιωμάτων.
Ωστόσο, οι συμφωνίες αυτές παραμένουν περιορισμένες και η εξεύρεση της σωστής ισορροπίας για ένα σαφές σύνολο κανόνων που θα διασφαλίζουν την ακεραιότητα και τη διαφάνεια χωρίς να περιορίζουν την ικανότητα των χωρών να συμμετέχουν θα πρέπει να οδηγήσει σε αύξηση της ροής των συμφωνιών.
Η IETA, ένας επιχειρηματικός όμιλος που υποστηρίζει την επέκταση της εμπορίας πιστωτικών μορίων άνθρακα, δήλωσε ότι μια αγορά με την υποστήριξη του ΟΗΕ θα μπορούσε να αξίζει 250 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030 και να υπολογίζεται για την αντιστάθμιση επιπλέον 5 δισεκατομμυρίων μετρικών τόνων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.