Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της οικονομίας της ΕΕ εκτιμήθηκαν σε 894 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 (CO2-ισοδύναμου), μειωμένες κατά 4,0% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023 (931 εκατομμύρια τόνοι CO2-ισοδύναμου). Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της ΕΕ παρέμεινε σταθερό, καταγράφοντας μικρή μόνο αύξηση (0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023).
.
Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από τα στοιχεία των τριμηνιαίων εκτιμήσεων για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά οικονομική δραστηριότητα που δημοσίευσε η Eurostat. Οι τριμηνιαίες εκτιμήσεις για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου συμπληρώνουν τα τριμηνιαία κοινωνικοοικονομικά στοιχεία, όπως το ΑΕΠ ή η απασχόληση.
Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι οικονομικοί τομείς που ευθύνονται για τις μεγαλύτερες μειώσεις σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023 είναι η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (-12,6%) και τα νοικοκυριά (-4,4%).
Το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εκτιμάται ότι μειώθηκαν σε 20 χώρες της ΕΕ, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις των αερίων του θερμοκηπίου εκτιμάται ότι σημειώθηκαν στη Βουλγαρία (-15,2%), τη Γερμανία (-6,7%) και το Βέλγιο (-6,0%).
Από τα 20 μέλη της ΕΕ που εκτιμάται ότι μείωσαν τις εκπομπές τους, τα 8 κατέγραψαν επίσης μείωση του ΑΕΠ τους (Τσεχία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Αυστρία και Φινλανδία). Οι υπόλοιπες 12 χώρες της ΕΕ (Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σουηδία και Κροατία) εκτιμάται ότι κατάφεραν να μειώσουν τις εκπομπές τους και ταυτόχρονα να αυξήσουν το ΑΕΠ τους.