Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων σε θέματα βιώσιμης χρηματοδότησης, η οποία έχει αναλάβει να συμβουλεύει την εκτελεστική εξουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρότεινε ένα νέο σύστημα κατηγοριών για τα κεφάλαια, στο πλαίσιο μιας μεγάλης αναθεώρησης των εμβληματικών κανόνων του μπλοκ για τις βιώσιμες επενδύσεις.
.
Η πρόταση θα δημιουργήσει τρεις νέες κατηγορίες για τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα που οι σύμβουλοι πιστεύουν ότι θα είναι πιο εύκολα κατανοητές από τους πελάτες λιανικής, σύμφωνα με ένα ηλεκτρονικό έγγραφο, καθώς η ΕΕ επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι επενδύσεις συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της για τη βιωσιμότητα. Οι ρυθμιστικές αρχές τον Ιούνιο είχαν δηλώσει ότι οι ισχύοντες κανόνες του κανονισμού για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων βιώσιμης χρηματοδότησης μπορεί να είναι υπερβολικά πολύπλοκοι και δυσνόητοι, ιδίως για τους μικροεπενδυτές, και ότι οι κανόνες ενέχουν κινδύνους εσφαλμένων πωλήσεων.
Σύμφωνα με τους προτεινόμενους κανόνες, οι υφιστάμενοι ευρείς χαρακτηρισμοί του άρθρου 8 ή του άρθρου 9 για τα βιώσιμα κεφάλαια θα αντικατασταθούν από τρεις κατηγορίες, η καθεμία με ελάχιστα κριτήρια, σαφώς καθορισμένους στόχους και μετρήσιμους δείκτες επιδόσεων.
Η κατηγορία «Βιώσιμη» θα εστιάζει σε επενδύσεις που η ΕΕ έχει ορίσει ως φιλικές προς το περιβάλλον σύμφωνα με την ταξινομία της ή που θεωρούνται με άλλο τρόπο βιώσιμες επενδύσεις. Η κατηγορία «Μετάβαση» θα παρέχει περιθώριο για επενδύσεις σε εταιρείες που δεν είναι ακόμη πράσινες με βάση τις κεφαλαιουχικές τους δαπάνες ή τα μεταβατικά τους σχέδια, αλλά θα πρέπει να γίνουν- και η «συλλογή ESG», μια κατηγορία κεφαλαίων που επιλέγουν ή αποκλείουν ορισμένους τομείς με βάση τις επιδόσεις τους σε παράγοντες που σχετίζονται με το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση, αναφέρει η πρόταση.
«Για τους μικροεπενδυτές είδαμε ότι οι προτιμήσεις για τη βιωσιμότητα δεν πήγαιναν προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι κατηγορίες θα πρέπει να διευκολύνουν την κοινή κατανόηση του είδους των βιώσιμων προϊόντων που υποστηρίζονται από ένα σύνολο απαιτήσεων γνωστοποίησης, όπου οι ακριβείς λεπτομέρειες εξαρτώνται από κάθε κατηγορία», δήλωσε η Julia Backmann, επικεφαλής του τμήματος νομικών επιχειρήσεων της ΕΕ στην AllianzGI και εισηγήτρια της έκθεσης. H Backmann δήλωσε ότι οι προτεινόμενοι κανόνες θα συμβάλουν στην πάταξη του «πράσινου ξεπλύματος», ή της παραπλανητικής εμπορίας, με τον καθορισμό σαφών απαιτήσεων και εγγυήσεων και τη διασφάλιση ότι αυτές κοινοποιούνται στον τελικό επενδυτή με απλό τρόπο.
Κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ εργάζονται επίσης για την απλούστευση της ευρύτερης δέσμης κανονισμών βιωσιμότητας του μπλοκ, συμπεριλαμβανομένων των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων των εταιρειών, αφού ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε τον Σεπτέμβριο για υπερβολικό ρυθμιστικό φόρτο στις εταιρείες της ΕΕ.