Ένα στα επτά αμοιβαία κεφάλαια που χαρακτηρίζονται ως βιώσιμα έχουν σχέση με εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα υψηλότερη από τον μέσο όρο όλων των επενδυτικών κεφαλαίων, και κανένα αμοιβαίο κεφάλαιο δεν έχει χαρτοφυλάκιο πλήρως ευθυγραμμισμένο με τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού, όπως έδειξε μελέτη την Τρίτη.
.
Η ανάλυση, η οποία διεξήχθη από την πλατφόρμα δεδομένων και τεχνολογίας βιωσιμότητας ESG Book, είναι η τελευταία που αμφισβητεί την αξιοπιστία των αμοιβαίων κεφαλαίων που προωθούνται με βάση περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διακυβερνητικούς λόγους (ESG).
Τα κεφάλαια με την ένδειξη ESG και το κλίμα έχουν γνωρίσει μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια, καθώς τρισεκατομμύρια δολάρια αναζητούν προϊόντα που θεωρούνται πιο φιλικά προς την κοινωνία και το περιβάλλον, γεγονός που ώθησε τις ρυθμιστικές αρχές να αυξήσουν τον έλεγχο των ισχυρισμών των διαχειριστών επενδύσεων.
"Αν είστε επενδυτής σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο, μπορείτε να δείτε την καθημερινή οικονομική σας απόδοση, αλλά σχεδόν κανείς δεν σας λέει το αμοιβαίο κεφάλαιο εκπληρώνει στην πραγματικότητα τους κλιματικούς στόχους (του);", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ESG Book Daniel Klier στο Reuters.
Μεταξύ των 515 αμοιβαίων κεφαλαίων για το κλίμα και τα ESG που ανέλυσε η μελέτη, 73 παρουσίασαν μεγαλύτερο λόγο έντασης εκπομπών από τον μέσο όρο που καταγράφεται στα 36.000 αμοιβαία κεφάλαια που παρακολουθεί το ESG Book, και 15 αμοιβαία κεφάλαια ξεπέρασαν τους 400 τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα ανά εκατομμύριο δολάρια εσόδων - υπερδιπλάσιος από τον ευρύτερο μέσο όρο.
Ο Klier, ο οποίος προηγουμένως ήταν παγκόσμιος επικεφαλής της βιώσιμης χρηματοδότησης στην HSBC, δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη για ένα καλύτερο σύστημα στοιχειοθέτησης και μεγαλύτερη κατανόηση του γεγονότος ότι ορισμένες εταιρείες διαχειρίζονται στενά τον τρόπο με τον οποίο αποδίδουν τις μετρήσεις ESG, αλλά δεν βελτιώνουν τις κλιματικές τους επιδόσεις.
Η ανάλυση διαπίστωσε επίσης ότι πολλά από τα 95 κλιματικά κεφάλαια που εξέτασε η ESG Books επένδυσαν σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων και εξόρυξης, μεταξύ άλλων στη Shell την Exxon Mobil και τον όμιλο BHP.
"Πάντα να ελέγχετε την ετικέτα", έγραψε η ESG Book. Η συμφωνία-ορόσημο του Παρισιού του 2015 έθεσε ως στόχο τον περιορισμό της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας της επιφάνειας του πλανήτη σε "πολύ κάτω" από 2 βαθμούς Κελσίου και ιδανικά κάτω από 1,5.