«Η Οδηγία για τους οικοτόπους δεν αποκλείει την εγκατάσταση ΑΠΕ εντός αυτών ή εντός γειτονικών τοποθεσιών του Natura 2000. Ωστόσο, αυτά τα σχέδια πρέπει να αξιολογούνται κατά περίπτωση… Οι εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εάν σχεδιαστούν και προγραμματιστούν σωστά, μπορούν να συνυπάρχουν σε αρμονία με την προστασία της φύσης…» Η δήλωση του αρμόδιου Επιτρόπου για θέματα Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας Virginijus Sinkevičius, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο clima21.gr, ξεκαθαρίζει ρητά τα προβλεπόμενα για τη χωροθέτηση ΑΠΕ μέσα ή κοντά σε περιοχές Natura 2000.
.
Σχολιάζοντας το ζήτημα της επίλυσης διαφορών, ο Επίτροπος δηλώνει ότι «όπου υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ των στόχων των ΑΠΕ και της φύσης, τα έργα LIFE μπορούν να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσεων, για παράδειγμα μειώνοντας την αβεβαιότητα στο στάδιο της αξιολόγησης και της έγκρισης των έργων αιολικής ενέργειας. Έχουμε πολύ καλά παραδείγματα έργων LIFE που κάνουν θετική διαμεσολάβηση».
Εντυπωσιακή ήταν επίσης η δέσμευσή του για το ύψος των κονδυλίων που προτίθεται να διαθέσει η ΕΕ για την προστασία της βιοποικιλότητας: «Ως Επιτροπή, θα διπλασιάσουμε την εξωτερική μας χρηματοδότηση για τη βιοποικιλότητα στα €7 δισ. για την περίοδο 2021-2027, ειδικά για τις πιο ευάλωτες χώρες», δήλωσε. «Και θα παίξουμε ενεργό ρόλο στη δημιουργία κινήτρων για την ενίσχυση της θετικής χρηματοδότησης, μεταξύ άλλων από επιχειρηματικές επενδύσεις».
Ο Επίτροπος Sinkevičius αναφέρθηκε ακόμη στον νέο Κανονισμό για τις αλυσίδες εφοδιασμού χωρίς αποψίλωση των δασών, με τον οποίο η ΕΕ αναλαμβάνει την ευθύνη για το καταναλωτικό της αποτύπωμα. «Πρέπει να είμαστε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο», τόνισε. «Ο Κανονισμός θα ορίζει υποχρεωτικούς κανόνες δέουσας επιμέλειας για τις εταιρείες, καθώς και άλλα μέτρα, με στόχο να διασφαλιστεί ότι μόνο προϊόντα εκτός αποψίλωσης θα επιτρέπεται να διατίθενται ή θα εξάγονται από την αγορά της ΕΕ. Στοχεύουμε στη σόγια, το βοδινό κρέας, το φοινικέλαιο, το ξύλο, το κακάο, τον καφέ, το καουτσούκ και ορισμένα από τα παράγωγά τους προϊόντα, όπως έπιπλα, προϊόντα χαρτιού ή σοκολάτα».
Δεν παρέλειψε τέλος να τονίσει το οξύ πρόβλημα της ρύπανσης των ωκεανών με πλαστικά, λέγοντας «Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι σχεδόν 200 χώρες υιοθέτησαν έναν ισχυρό στόχο για τη ρύπανση, ο οποίος αναφέρεται και στις σωρευτικές επιπτώσεις και στοχεύει στην εξάλειψη του πλαστικού». Υπολογίζεται ότι πάνω από 150 εκατ. τόνοι πλαστικών έχουν συσσωρευτεί στους ωκεανούς της Γης.