ESG+Stories

Ευρωεκλογές 2024: Ποιοι είναι οι πιο κινητικοί ευρωβουλευτές όσον αφορά την κλιματική αλλαγή

Οι καταγραφές του Eteron πραγματοποιούνται καθημερινά και θα συνεχίσουν μέχρι τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Ευρωεκλογές 2024: Ποιοι είναι οι πιο κινητικοί ευρωβουλευτές όσον αφορά την κλιματική αλλαγή

Το Eteron - Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, συνεχίζει την προσπάθεια που ξεκίνησε το 2023 και μέσα από την ιστοσελίδα climate.eteron.org συγκεντρώνει το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του πολιτικού λόγου για την κλιματική κρίση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και του 2024.

.

Με αυτόν τον τρόπο, επιχειρεί να συμβάλλει στην προσπάθεια ανάδειξης της κλιματικής κρίσης ως ένα από τα σημαντικότερα επίδικα της εποχής μας, να φωτίσει βασικές επιλογές που έχει να κάνει η ελληνική κοινωνία και να βοηθήσει όποιον/α θελήσει τα επόμενα χρόνια να δει κατά πόσο τα κόμματα και οι υποψήφιες/οι κράτησαν τις υποσχέσεις τους.

To 2023 ήταν η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, με άνοδο θερμοκρασίας κατά μέσο όρο 1.45℃, σε σχέση με τη θερμοκρασία κατά την προβιομηχανική εποχή. Την στιγμή που η επιστημονική κοινότητα έχει προειδοποιήσει ότι μια άνοδος πάνω από 1.5℃ θα έχει μη αναστρέψιμες καταστροφικές συνέπειες, ήδη ζούμε πολλές από τις επιπτώσεις αυτής της αλλαγής. Οι δασικές πυρκαγιές, οι παρατεταμένοι καύσωνες, οι καταστροφικές πλημμύρες έχουν γίνει πλέον ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, ενώ γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι η κλιματική κρίση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα υπόλοιπα προβλήματα που προκαλούνται από την ανισορροπία στη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον, όπως οι καταπατήσεις αιγιαλού και δασών, η σπατάλη νερού και φυσικών πόρων και η επέκταση του δομημένου περιβάλλοντος.

Tην περίοδο 20/03/24-08/05/24 στο What Αbout the Climate καταγράφηκαν 564 δηλώσεις για το κλίμα και το περιβάλλον. Με βάση τις καταγραφές αυτές, οι θεματικές που τυγχάνουν μεγαλύτερης προσοχής από τους υποψηφίους και το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι εκείνες των «φυσικών καταστροφών» και της «πρωτογενούς παραγωγής», σηματοδοτώντας μια στροφή του πολιτικού λόγου στη χώρα, που πλέον ασχολείται περισσότερο με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, ακολουθώντας και τα γεγονότα της τελευταίας χρονιάς. Στον αντίποδα, εντύπωση προκαλούν οι πολύ λίγες αναφορές στα θέματα της «ηλεκτροκίνησης» και της «ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων», μιας και πρόκειται για δύο ζητήματα καίριας σημασίας για την πράσινη μετάβαση, όπως διαφαίνεται από τις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων αλλά και από υποχρεώσεις που απορρέουν από το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Όσον αφορά την κατανομή των δηλώσεων μεταξύ των κομμάτων, τις περισσότερες καταγεγραμμένες δηλώσεις έχει η Νέα Δημοκρατία με 207 και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ (118), ΚΚΕ (85), ΣΥΡΙΖΑ (65), Νέα Αριστερά (45), Πέτρος Κόκκαλης - Κόσμος (38), Ελληνική Λύση (12), ΝΙΚΗ (8), Πλεύση Ελευθερίας (4) και «Σπαρτιάτες» (1).

Οι καταγραφές πραγματοποιούνται καθημερινά και θα συνεχίσουν μέχρι τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, με στόχο την παροχή πληροφοριών που θα συνδράμουν την προσπάθεια του/της ψηφοφόρου να κατανοήσει τις διαφορές και ομοιότητες μεταξύ πολιτικών κομμάτων και υποψηφίων για ζητήματα που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ