ESG+Stories

Γιατί οι επενδύσεις αντίκτυπου προχωρούν περισσότερο από τις επενδύσεις ESG;

Αναμφίβολα, και οι δύο κατηγορίες επενδύσεων επιδιώκουν να προσφέρουν θετικές λύσεις σε περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις, και αμφότερες απαιτούν εισροή κεφαλαίων, αλλά ποια είναι η βασική τους διαφορά;
Γιατί οι επενδύσεις αντίκτυπου προχωρούν περισσότερο από τις επενδύσεις ESG;

Η έννοια της υπεύθυνης επένδυσης δεν είναι καινούργια, αλλά έχει γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, τροφοδοτούμενη από την αυξανόμενη συνείδηση γύρω από την κλιματική αλλαγή. Αν και οι υπεύθυνες επενδύσεις δεν περιορίζονται μόνο στο κλίμα και λειτουργούν σε μια σειρά τομέων, μπορούν να κατηγοριοποιηθούν κυρίως σε δύο συχνά συγκεχυμένες επενδυτικές προσεγγίσεις - τις επενδύσεις ESG και τις επενδύσεις αντίκτυπου.

.

Παρά το γεγονός ότι είναι κλάδοι πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων που ασκούνται εδώ και πάνω από μια δεκαετία, η κατανόηση της διακριτότητας μεταξύ των δύο εννοιών των επενδύσεων ESG και των επενδύσεων αντίκτυπου παραμένει ασαφής για τους περισσότερους. Έτσι, αν χρησιμοποιείτε τους όρους ESG και impact investing ως υποκατάστατα, δεν είστε οι μόνοι. Αυτό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στα θολά όρια του ορισμού των δύο κατηγοριών επενδύσεων, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι του κλάδου να έχουν λιγότερη σαφήνεια, τα κεφάλαια να μην αξιοποιούνται αποτελεσματικά και δραστηριότητες όπως το «πράσινο ξέπλυμα» να γίνονται κοινός τόπος.

Είναι σημαντικό για τους επενδυτές να κατανοήσουν ότι το ESG δεν αποτελεί υποσύνολο των επενδύσεων αντίκτυπου και ότι οι επενδύσεις τους δεν θα δημιουργήσουν κατ' ανάγκη άμεσο αντίκτυπο με αυτήν. Στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο - οι επενδύσεις αντίκτυπου είναι ένα υποσύνολο των επενδύσεων ESG. Προκειμένου να κατανοήσουμε αυτή την έννοια, ακολουθούν μερικές πραγματικές πληροφορίες σχετικά με τις δύο προσεγγίσεις.
Ας ξεκινήσουμε με τους ορισμούς των δύο προσεγγίσεων. Η επένδυση ESG αναφέρεται στην εισροή κεφαλαίων σε εταιρείες που ανταποκρίνονται σε δεοντολογικά κριτήρια περιβαλλοντικών, κοινωνικών προτύπων και προτύπων διακυβέρνησης. Από την άλλη πλευρά, οι επενδύσεις αντίκτυπου αναφέρονται σε κεφάλαια που διατίθενται σε επιχειρήσεις που προωθούν περιβαλλοντικές ή κοινωνικές αλλαγές, δημιουργώντας έτσι αντίκτυπο.
 

Σύμφωνα με τον Arvind Agarwal, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της C4D Partners, μιας εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων αντίκτυπου, οι επενδύσεις ESG βασίζονται στα αρχεία των προηγούμενων επιδόσεων κάθε εξεταζόμενης εταιρείας, ενώ οι επενδύσεις αντίκτυπου βασίζονται στα σχέδια μιας εταιρείας να δημιουργήσει αντίκτυπο στο μέλλον, όπου ο επενδυτής μπορεί να αποφασίσει σε τι είδους αντίκτυπο σκοπεύει να επενδύσει μέσω της εταιρείας.

Επιπλέον, όλες οι επενδύσεις αντίκτυπου συμμορφώνονται με τα πρότυπα ESG, αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί ότι όλες οι χρηματοδοτήσεις ESG είναι επενδύσεις αντίκτυπου. Αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό παρατηρώντας τις διαδικασίες δέουσας επιμέλειας και για τους δύο τύπους κεφαλαίων. Οι αξιολογήσεις ESG επικεντρώνονται συνήθως στις επιχειρηματικές πρακτικές, στο κατά πόσον η επιχείρηση διαθέτει κατάλληλες εσωτερικές πολιτικές και διαδικασίες που ευνοούν την επίτευξη των προτύπων ESG. Από την άλλη πλευρά, η δέουσα επιμέλεια ως προς τον αντίκτυπο πρέπει επίσης να περιλαμβάνει εκτεταμένα δεδομένα και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του αντίκτυπου των δράσεων και των προϊόντων των επιχειρήσεων.

Αναμφίβολα, και οι δύο κατηγορίες επενδύσεων επιδιώκουν να προσφέρουν θετικές λύσεις σε περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις, και αμφότερες απαιτούν εισροή κεφαλαίων. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο για τους συνειδητοποιημένους επενδυτές να κατανοήσουν το πεδίο εφαρμογής και των δύο και να επενδύσουν στην προσέγγιση που ευθυγραμμίζεται με τους στόχους τους. Η μία δίνει έμφαση στη μη υποστήριξη επιχειρήσεων που βλάπτουν το περιβάλλον, ενώ η άλλη επικεντρώνεται στην υποστήριξη επιχειρήσεων που εργάζονται ενεργά για τη δημιουργία μιας αλλαγής στην υφιστάμενη κατάσταση.

Για παράδειγμα, τα αμοιβαία κεφάλαια ESG θα αποφεύγουν τις επενδύσεις σε εταιρείες που δημιουργούν μη βιοδιασπώμενα απόβλητα και βλάπτουν το περιβάλλον επειδή δεν διαχειρίζονται τα απόβλητα που δημιουργούν, ενώ ένα αμοιβαίο κεφάλαιο αντίκτυπου θα επενδύει σε εταιρείες που βοηθούν ενεργά στη μείωση και τη διαχείριση των αποβλήτων.

Με αυτή τη σαφήνεια, οι επενδυτές πρέπει να καθορίσουν τους επενδυτικούς τους στόχους και να κατευθύνουν τα κεφάλαιά τους αναλόγως. Ενώ χρειαζόμαστε επενδυτές ESG για να βοηθήσουμε τις υπεύθυνες επιχειρήσεις, χρειαζόμαστε επίσης επενδυτές επιπτώσεων για να επιτύχουμε τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Μιλώντας πρακτικά, οι επενδύσεις ESG θα έπρεπε να έχουν γίνει πραγματικότητα σήμερα, χωρίς να επιτρέπεται σε καμία επιχείρηση να λειτουργεί χωρίς λειτουργική πολιτική ESG. Αυτό θα ενίσχυε επίσης τη θέση του τομέα των επενδύσεων αντίκτυπου, με τη διοχέτευση των κεφαλαίων στους σωστούς πόρους. Η κατανόηση αυτής της έννοιας θα βοηθήσει τους επενδυτές να κατανέμουν τα κεφάλαια πιο αποτελεσματικά και να κατανοήσουν το είδος του αντίκτυπου που ουσιαστικά δημιουργούν οι επενδύσεις τους, ενισχύοντας περαιτέρω την ανάπτυξη προς την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης και εξασφαλίζοντας μεγάλες αποδόσεις για τους επενδυτές, τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ