ESG+Stories

Χρηματοδότηση 62,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων

Συνολικά 62,5 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την κατάρτιση περισσότερων από 34.722 εργαζομένων μέσου επιπέδου ψηφιακών δεξιοτήτων του ιδιωτικού τομέα, ενώ υπογραμμίζεται ότι τουλάχιστον το 25% αυτών θα πρέπει να είναι γυναίκες.
Χρηματοδότηση 62,5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων

Στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων σε σύγχρονους τεχνολογικούς τομείς, στοχεύει η νέα πρόσκληση του Προγράμματος "Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027" του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο: "Υλοποίηση προγραμμάτων αναβάθμισης επιπέδου ψηφιακών δεξιοτήτων (upskilling) σε θέματα αξιοποίησης και διαχείρισης καινοτόμων ψηφιακών τεχνολογιών". Συνολικά 62,5 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την κατάρτιση περισσότερων από 34.722 εργαζομένων μέσου επιπέδου ψηφιακών δεξιοτήτων του ιδιωτικού τομέα, ενώ υπογραμμίζεται ότι τουλάχιστον το 25% αυτών θα πρέπει να είναι γυναίκες.

.

Όπως τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, "η ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων είναι ένας από τους πυλώνες που θα κρίνουν την επιτυχή ψηφιακή μετάβαση της χώρας. Όλοι οι πολίτες πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στη νέα ψηφιακή πραγματικότητα για την οποία εργαζόμαστε καθημερινά. Ειδικότερα, το reskilling και το upskilling των εργαζομένων είναι μια μεγάλη πρόκληση που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης. Με οδηγό μας τους στόχους που έχουμε θέσει για την ψηφιακή δεκαετία και προκειμένου να μειώσουμε το ψηφιακό χάσμα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σχεδιάσαμε ένα πρόγραμμα που πιστεύουμε ότι θα ενισχύσει την οικονομία της χώρας και θα συμβάλλει στην προσέλκυση και νέων τεχνολογικών επενδύσεων".

Οι δράσεις κατάρτισης που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της νέας Πρόσκλησης αποτελούν σε ποσοστό τουλάχιστον 75% επιλεγμένες προτεραιότητες του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έχουν σχεδιαστεί με βάση τις ανάγκες της αγοράς και τις τρέχουσες τάσεις των ΤΠΕ.

Ενδεικτικά αφορούν μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη δεξιοτήτων σε τομείς που προσδιορίστηκαν με μέριμνα του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου, όπως:

* AI /ΑΙ ethics/AI & Enterprises/AI chatbots

Play Video

* Cybersecurity/ Cybersecurity με έμφαση τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις /IoT & Cybersecurity/Data Protection Policy

* Cloud & Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

* Big Data/ Big Data at IoT/Βig Data & Enterprises/Data Visualization/Data Analysis Tools/Big Data Analytics

* Data Analytics/Data Analysis

* Blockchain

* Project Management με έμφαση σε έργα IT

* 3D printing

* e-Invoicing

* Ρομποτική υπηρεσιών

Ως δικαιούχοι ορίζονται θεσμικοί κοινωνικοί εταίροι, επιμελητήρια και ενώσεις επιμελητηρίων πανελλήνιας εμβέλειας, ενώ καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων από τους δικαιούχους είναι η 31 Ιουλίου 2024.

Επισημαίνεται ότι οι δικαιούχοι με βάση την ανίχνευση των αναγκών τους και την εμπειρία των μελών τους, μπορούν να προτείνουν δράσεις για την ενίσχυση προηγμένων δεξιοτήτων ΤΠΕ με μια ποσόστωση της τάξης του 25%.

Η πιστοποίηση του επιπέδου ψηφιακών δεξιοτήτων για την επιλογή των συμμετεχόντων, θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης της Εθνικής Ακαδημίας Ψηφιακών Ικανοτήτων, η οποία έχει αναπτυχθεί από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε.-GRNET), φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Επιπλέον, στην πρόσκληση περιλαμβάνονται δράσεις συμβουλευτικής στους συμμετέχοντες, ενώ προβλέπονται και συγκεκριμένα κριτήρια αποδοτικότητας για την αξιολόγησή τους, καθώς και κίνητρα επιβράβευσης για τους φορείς που προβαίνουν σε ποιοτική και ταχεία υλοποίηση.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του προγράμματος "Ψηφιακός Μετασχηματισμός" του ΕΣΠΑ 2021-2027 και σχεδιάστηκε με τη συμβολή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ