ESG+Stories

Η παγκόσμια αγορά εργασίας κλονίζεται από την πράσινη μετάβαση

Μια έκθεση του ΟΟΣΑ φέτος διαπίστωσε ότι ενώ οι θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης με «πράσινο προσανατολισμό», όπως οι μηχανικοί και οι έμποροι άνθρακα, τείνουν να είναι καλύτερα αμειβόμενες από εκείνες σε άλλους τομείς.
Η παγκόσμια αγορά εργασίας κλονίζεται από την πράσινη μετάβαση

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι μέχρι το 2030 θα προστεθούν 8 εκατ. θέσεις εργασίας στον τομέα της καθαρής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι θέσεις εργασίας στα ορυκτά καύσιμα προβλέπεται να μειωθούν κατά 2,5 εκατ. την ίδια περίοδο.

,

Ενώ αυτό αντιπροσωπεύει μια καθαρή αύξηση 5,7 εκατ. θέσεων εργασίας, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Μια έκθεση του ΟΟΣΑ φέτος διαπίστωσε ότι ενώ οι θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης με «πράσινο προσανατολισμό», όπως οι μηχανικοί και οι έμποροι άνθρακα, τείνουν να είναι καλύτερα αμειβόμενες από εκείνες σε άλλους τομείς, δεν ισχύει το ίδιο για τις θέσεις εργασίας με λιγότερα προσόντα, όπως στην ανακύκλωση ή στις εμπορευματικές μεταφορές. Υπήρχαν επίσης ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο στις κοινότητες όταν η απασχόληση μετατοπίζεται σε εναλλακτικές τοποθεσίες. Οι πράσινες βιομηχανίες παραμένουν επίσης λιγότερο συνδικαλισμένες.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο αντίκτυπος της μετάβασης στην αγορά εργασίας πρέπει να διαχειριστεί προσεκτικά. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η πολιτική για την αγορά εργασίας που θα βοηθήσει όσους επηρεάζονται άμεσα βρίσκεται στο επίκεντρο των στρατηγικών για την πράσινη μετάβαση», δήλωσε ο Στέφανο Σκαρπέτα, επικεφαλής της διεύθυνσης απασχόλησης του ΟΟΣΑ.

Η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ για τις προοπτικές απασχόλησης, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, εκτιμά ότι πάνω από το 25 % όλων των θέσεων εργασίας στις χώρες μέλη θα «επηρεαστούν έντονα από τις πολιτικές του καθαρού μηδενικού ισοζυγίου», τόσο θετικά όσο και αρνητικά.  

Οι προβλέψεις του δείχνουν επίσης ότι οι θέσεις εργασίας σε βιομηχανίες έντασης εκπομπών στην ΕΕ, όπως η προμήθεια ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, η εξόρυξη και η ενεργοβόρος μεταποίηση, θα μειωθούν κατά 14% έως το 2030. Αν και αντιπροσωπεύουν ένα σχετικά μικρό μέρος της απασχόλησης, οι θέσεις αυτές τείνουν να είναι σχετικά καλά αμειβόμενες και συνδικαλιστικές.

Η πράσινη μετάβαση έρχεται καθώς οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν πλήθος άλλων προκλήσεων, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η αυτοματοποίηση, που ανατρέπουν τις εργασιακές πρακτικές και τις θέσεις εργασίας με τρόπους που είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

«Στη Βιομηχανική Επανάσταση, θα μπορούσατε εύκολα να εντοπίσετε τις κινητήριες δυνάμεις. Εδώ βρίσκω μια πολύ πιο σύνθετη διαδικασία μετασχηματισμού», δήλωσε ο Moustapha Gueye, στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας στη Γενεύη. 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ