ESG+Stories

Ιωάννινα: Ιδρύθηκε Δίκτυο Συνεργασίας για την Κλιματική Ουδετερότητα από 6 δήμους της χώρας και την Λεμεσό

Την ίδρυση του Δικτύου Συνεργασίας, ClimaNet, για την κλιματική ουδετερότητα, συνυπέγραψαν σήμερα στο Νησί της λίμνης Παμβώτιδας στα Ιωάννινα
Ιωάννινα: Ιδρύθηκε Δίκτυο Συνεργασίας για την Κλιματική Ουδετερότητα από 6 δήμους της χώρας και την Λεμεσό

Την ίδρυση του Δικτύου Συνεργασίας, ClimaNet, για την κλιματική ουδετερότητα, συνυπέγραψαν σήμερα στο Νησί της λίμνης Παμβώτιδας στα Ιωάννινα, οι 6 ελληνικές πόλεις και η Λεμεσός, που επέλεξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030».

Πρόκειται για τις πόλεις Αθήνα, Γιάννενα, Καλαμάτα, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, οι οποίες μαζί με την Λεμεσό στην Κύπρο, συνενώνουν δυνάμεις για την δημιουργία οικονομιών που θα μηδενίσουν τους ρύπους, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της κλιματικής ουδετερότητας, έως το 2030.

Η συγκρότηση του Δικτύου είναι πρόταση που έγινε από τον Δήμο Ιωαννιτών και υιοθετήθηκε από τους υπόλοιπους δήμους, οι οποίοι την αποδέχθηκαν και προχώρησαν στην πραγματοποίηση της πρώτης συνάντησης στο Νησί.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Ιωαννιτών Δημήτρης Παπαγεωργίου σε δηλώσεις του, οι πόλεις αυτές αποτελούν την «ηγέτιδα δύναμη», που θα λειτουργήσει ώστε να επιτευχθεί ο πολύ σημαντικός στόχος της κλιματικής ουδετερότητας.

«Το Δίκτυο που δημιουργείται θα διευκολύνει την επιστημονική και τεχνική υποστήριξη, τη συνεργασία και τον συντονισμό μεταξύ των πόλεων που συμμετέχουν στην αποστολή, ενώ επιδιώκεται και η διεύρυνση συνεργασιών με άλλες περιοχές σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Τα Γιάννενα γίνονται μέρος ενός σημαντικού ευρωπαϊκού οράματος. Ενός οράματος που έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και θα φέρει επιπλέον πόρους στις πόλεις που στοχεύουν στην κλιματική ουδετερότητα» υπογράμμισε ο κ. Παπαγεωργίου.

Ο δήμαρχος επισήμανε ότι η επιλογή του Νησιού έγινε για πολύ συγκεκριμένο λόγο.

«Στόχος και προτεραιότητά μας είναι να καταστήσουμε το Νησί ενεργειακά αυτόνομο. Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε την στήριξη της κεντρικής κυβέρνησης και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε και συγκεκριμένα αποτελέσματα» σημείωσε.

Στην πανηγυρική εκδήλωση που έγινε στο Νησί παραβρέθηκαν εκπρόσωποι τοπικών φορέων, ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης χαιρέτισαν τις εργασίες δύο γενικοί γραμματείς του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Οι 6 ελληνικές πόλεις και η Λεμεσός, αναλαμβάνουν να ηγηθούν της μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε η Ευρώπη και να καταστούν κλιματικά ουδέτερες έως το 2030, με σκοπό το ίδιο μοντέλο να ακολουθήσουν κι άλλες πόλεις στη συνέχεια.

Παρόντες στην ιδρυτική υπογραφή του Δικτύου ήταν ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Χρήστος Τεντόμας, ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Κούπκας, ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Νικόλαος Μπασακίδης και ο δημοτικός σύμβουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Δήμου Λεμεσού Χάρης Τρίκης.

Εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών υπέγραψε ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Οι εργασίες άνοιξαν με χαιρετισμό του δημάρχου Ιωαννιτών, ο οποίος καλωσόρισε τους εκπροσώπους των πόλεων του Δικτύου αλλά και τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων.

Τις ευχές του μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου μετέφερε ο ηγούμενος Καλλίνικος.

Την ανάγκη «να αλλάξουμε τις πόλεις, να αλλάξουμε και τις νοοτροπίες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου. Μάλιστα τόνισε ότι οι 100 πόλεις που έχουν επιλεγεί για την ευρωπαϊκή αποστολή πρέπει να το πετύχουν 20 χρόνια νωρίτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Σήμερα στήνουμε το δίκτυο για να ενώσουμε δυνάμεις, να πιέσουμε την Πολιτεία και να πετύχουμε την επιπλέον υποστήριξη. Όμως το πιο δύσκολο είναι να αλλάξουμε νοοτροπίες. Κάνουμε λοιπόν μία σημαντική αρχή με το Δίκτυο και σταδιακά θα καταφέρουμε, αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία, να πετύχουμε τον κοινό σκοπό», υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου.

Τα προγράμματα που υλοποιεί το υπουργείο Περιβάλλοντος για την εξοικονόμηση ενέργειας παρουσίασε η γενική γραμματέας Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία έκανε γνωστό ότι θα διατεθούν το επόμενο διάστημα 100 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτηθούν ενεργειακές κοινότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταξύ αυτών και του Δήμου Ιωαννιτών.

Ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού Ευθύμιος Μπακογιάννης, τόνισε ότι η δικτύωση στην οποία προχωρούν οι 6 ελληνικές πόλεις, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για τις υπόλοιπες της Ευρώπης.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα διατεθεί ποσό 20 εκατ. ευρώ στις 6 ελληνικές πόλεις, ώστε να προχωρήσουν στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών ή και στην χρηματοδότηση έργων.

«Η γενική γραμματεία είναι δίπλα στην προσπάθεια αυτή, με εθνικές στρατηγικές, στρατηγικές όπως είναι χρηματοδότηση των πολεοδομικών μελετών από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα είμαστε δίπλα στους δήμους για να οργανωθούν τα σύμφωνα κλιματικής ουδετερότητας» υπογράμμισε.

Πτυχές της ευρωπαϊκής αποστολής για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις με κεντρικό άξονα «από και προς τους πολίτες» ανέλυσαν τα μέλη του Mission Board «100 Κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030» Χρύσης Νικολαίδης και Μαρία Βασιλάκου.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Σιαράβας, ευχήθηκε επιτυχία στο Δίκτυο, ενώ τόνισε ότι η περιφέρεια έχει σε προτεραιότητα δράσεις που απαντούν στην κλιματική αλλαγή με δέσμευση σημαντικών πόρων, κατά τη νέα προγραμματική περίοδο.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ