Σαράντα από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ζώων στον κόσμο ενδέχεται να δουν τα συνολικά τους κέρδη να μειώνονται σχεδόν κατά 24 δισ. δολάρια το 2030, από τα επίπεδα του 2020, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
.
Αυτή είναι η εκτίμηση της FAIRR, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που εστιάζει στους κινδύνους ESG στον παγκόσμιο τομέα τροφίμων με την υποστήριξη επενδυτών που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία 70 τρισ. δολαρίων.
Η προβλεπόμενη μείωση των κερδών αντανακλά κυρίως το άλμα στις τιμές των ζωοτροφών και στο κόστος των εκπομπών ρύπων. Ο όμιλος των 40 εταιρειών θα μπορούσε να δει τα περιθώρια κέρδους να μειώνονται κατά 7-11%.
Η πρόβλεψη βασίζεται σε μια υπόθεση ότι οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες θα αυξηθούν κατά 2 βαθμούς Κελσίου έως το 2100. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι μισές από τις 40 κτηνοτροφικές εταιρείες που αξιολογήθηκαν, θα λειτουργούσαν με ζημία το 2030, μεταδίδει το Bloomberg.
Οι κτηνοτρόφοι είναι ευάλωτοι επειδή η προσφορά ζωοτροφών όπως ο αραβόσιτος και η σόγια μπορεί να επηρεαστεί από την υπερβολική ζέστη, την ξηρασία και τα μεταβαλλόμενα πρότυπα βροχοπτώσεων. Επί του παρόντος, μόνο έξι από τις 40 εταιρείες που αναλύθηκαν έχουν ένα Plan B που να αφορά το κλίμα.
Το πιθανό πλήγμα στα κέρδη της βιομηχανίας οφείλεται κυρίως στο υψηλότερο κόστος που σχετίζεται με το κλίμα, το οποίο προβλέπεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο πάνω από 9%, σύμφωνα με την FAIRR. Από αυτή την αύξηση, το 5% σχετίζεται με υψηλότερες τιμές των ζωοτροφών και το 4% στους αναμενόμενους φόρους άνθρακα στις εκπομπές των ζώων. Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός προτείνει ότι οι μεγάλοι παραγωγοί κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων μπορούν να μετριάσουν τον κίνδυνο διαφοροποιώντας τα προϊόντα, χρησιμοποιώντας εναλλακτικά συστατικά ζωοτροφών και προτιμώντας φυτικές εναλλακτικές.