Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την εφαρμογή του νέου Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ παρουσίασαν στα μέλη της Επιτελικής Επιτροπής Συντονισμού και Παρακολούθησης, που συνεδρίασαν την Τρίτη υπό τους γενικούς γραμματείς του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρας Σδούκου και Ευθύμιου Μπακογιάννη, οι μελετητές που έχουν αναλάβει το σχετικό έργο.
.
Αυτά αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», παρουσιάζοντας το κείμενο του σχεδίου ΚΥΑ που ανέλυσαν οι μελετητές.
Το σχέδιο είναι σε αρχική μορφή, καθώς, ως φαίνεται, δεν έχει ενσωματώσει καν τις κατευθύνσεις που έδωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Με βάση τα όσα αναγράφει μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ της εφημερίδας:
Αιολικά
Διαφοροποιήσεις σε σχέση με το ισχύον πλαίσιο, σε ότι αφορά την εγκατάσταση αιολικών, είναι ότι προστίθενται επιπλέον περιοχές αποκλεισμού, οι οποίες περιλαμβάνουν τα χαρακτηρισμένα ως «Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλους» και «Περιοχές άνευ δρόμων», τις οικιστικές περιοχές που θα προκύψουν από τα υπό μελέτη νέα Τοπικά και Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια κ.λπ.
Πιο συγκεκριμένα, η χωροθέτηση αιολικών εγκαταστάσεων προτείνεται να απαγορεύεται εντός:
· Κυρηγμένων διατηρητέων μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και των άλλων μνημείων μείζονος σημασίας, καθώς και των οριοθετημένων αρχαιολογικών ζωνών προστασίας Α.
· Ζωνών απολύτου προστασίας της φύσης και προστασίας της φύσης.
· Ορίων των Υγροτόπων Διεθνούς Σημασίας Ραμσάρ.
· Πυρήνων των εθνικών δρυμών, των κυρηγμένων μνημείων της φύσης και των αισθητικών δασών.
· Οικοτόπων προτεραιότητας των Ειδικών Ζωνών Διατήρησης (ΕΖΔ) του Δικτύου Natura 2000.
· Περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους.
· «Περιοχών άνευ δρόμων». Ήδη έξι βουνά έχουν χαρακτηριστεί ως ΠΑΔ (Λευκά Όρη, Σάος, Σμόλικας, Ταϋγετος, Τύμφη, Χατζή).
· Περιοχών εντός σχεδίων πόλεων και ορίων οικισμών προ του 1923 ή κάτω των 2000 κατοίκων και των καθοριζόμενων από τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό περιοχών επεκτάσεων ή εντάξεων νέων οικιστικών περιοχών.
· Οργανωμένων υποδοχέων ανάπτυξης υποδομών (τουριστικών, του τριτογενούς τομέα κ.α.), των θενατικών πάρκων και των τουριστικών λιμένων.
Φωτοβολταϊκά
Σε ότι αφορά τα φωτοβολταϊκά, ως περιοχές αποκλεισμού για τη χωροθέτησή τους το σχέδιο ΚΥΑ ορίζει τα κηρυγμένα μνημεία, οριοθετημένες αρχαιολογικές ζώνες προστασίας Α, ζώνες απόλυτης προστασίας της φύσης και προστασίας της φύσης, υγροτόπους Ραμσάρ και μικρούς νησιωτικούς υγροτόπους, πυρήνες Εθνικών Δρυμών, οικοτόπους προτεραιότητας, δάση και δασικές εκτάσεις, καλλιεργούμενες εκτάσεις με τη μέθοδο των αναβαθμίδων, φυσικές λίμνες και εκτάσεις κολύμβησης (που παρακολουθούνται από το ΥΠΕΝ).
Φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις μεγαλύτερες του 1MW θα αποκλείονται από τη γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας και από τις εκτάσεις με εγγειωβελτιωτικά έργα.
Στο σχέδιο ΚΥΑ αναφέρεται επίσης ότι στις περιπτώσεις που προκύπτουν γειτνιάζουσες αναπτύξεις φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και οι οποίες μεμονωμένα δεν κατατάσσονται σε περιβαλλοντική κατηγορία, απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση προκειμένου να ληφθούν υπόψη και να εξεταστούν οι σωρευτικές επιδράσεις.