Οι χώρες σε όλο τον κόσμο θεσπίζουν κανόνες που απαιτούν από τις εταιρείες να δημοσιοποιούν πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπό τους στην κοινωνία και το περιβάλλον.
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε, από την παρακολούθηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και των πλαστικών αποβλήτων μέχρι την υποβολή εκθέσεων σχετικά με την ποικιλομορφία και την κοινωνική ένταξη. Καθώς άλλες κυβερνήσεις προσθέτουν ή αυστηροποιούν τους κανόνες τους, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει προτείνει κανονισμούς που απαιτούν από τις δημόσιες εταιρείες να δημοσιοποιούν εκτεταμένες πληροφορίες σχετικά με το κλίμα.
H Vanessa Havard-Williams, εταίρος και παγκόσμια επικεφαλής του τομέα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής της συμβουλευτικής εταιρείας Linklaters, και o Satyam Khanna, πρώην ανώτερος σύμβουλος πολιτικής για το κλίμα και το ESG στην SEC, μίλησαν σχετικά με το θέμα στο WSJ Pro Sustainable Business Forum. Ακολουθούν επεξεργασμένα αποσπάσματα της συζήτησης.
«Σήμερα πολλές εταιρείες υποβάλλουν εκθέσεις βάσει διαφόρων εθελοντικών πλαισίων. Στις ΗΠΑ, αυτά συμβαίνουν σε μεγάλο βαθμό εκτός των επίσημων καταστάσεων κινητών αξιών και των εθελοντικών αναφορών. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει προτείνει έναν κανόνα για να μεταφέρει την εθελοντική αυτή αναφορά σε μια επίσημη διαδικασία στις καταθέσεις τίτλων στις ετήσιες εκθέσεις σας. Τυπικοποιεί αυτή τη διαδικασία, η οποία κατά τα άλλα ήταν σε μεγάλο βαθμό άτυπη, και την υπαγάγει στη σουίτα εσωτερικών ελέγχων, διακυβέρνησης που γνωστοποιούν οι εταιρείες στις τριμηνιαίες και ετήσιες εκθέσεις τους προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Έτσι, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρέχει μια δομή, μια γραμμή βάσης, ένα θεμέλιο, για την περιβαλλοντική, κοινωνική και διοικητική αναφορά στις ΗΠΑ» σχολιάζει ο κ. Khanna για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ.
Απο την πλευρά της η κα Havard-Williams, περιγράφοντας το ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε «Στην ΕΕ, έχουμε πολλούς διαφορετικούς κανονισμούς. Έχουμε τον Κανονισμό για τη Γνωστοποίηση της Βιώσιμης Χρηματοδότησης, ο οποίος εισήγαγε ορισμένες αρχικές απαιτήσεις για τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων σχετικά με τη δημοσιοποίηση πληροφοριών για το ESG, σχετικά με τις επενδύσεις τους, μεταξύ άλλων. Αυτό έχει έμμεσο αντίκτυπο στις οντότητες στις οποίες επενδύουν οι διαχειριστές, επειδή οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων πρέπει να λαμβάνουν τις πληροφορίες από τις εν λόγω οντότητες. Στη συνέχεια, έχουμε επίσης την ταξινόμηση, η οποία είναι το υπερ-πράσινο σύστημα ταξινόμησης της Ε.Ε. για τις οικονομικές δραστηριότητες που είναι περιβαλλοντικά βιώσιμες, και έχουμε τα κριτήρια για τις οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με το κλίμα. Θα ζήσουμε μια κλιμάκωση των αυξημένων απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων για μια τετραετία, όπου, κάθε χρόνο, θα αυξάνεται ο όγκος των απαιτούμενων εκθέσεων». Αναφορικά με το το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε ότι εισήγαγαν απαιτήσεις για χρηματοοικονομικές γνωστοποιήσεις που σχετίζονται με το κλίμα για τις εταιρείες που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο υψηλής ποιότητας, εκείνες που συμμορφώνονται με τα υψηλότερα πρότυπα ρύθμισης και εταιρικής διακυβέρνησης. «Βρισκόμαστε τώρα στην πρώτη περίοδο υποβολής εκθέσεων. Η απαίτηση αυτή θα επεκταθεί σε άλλες εισηγμένες εταιρείες και σε διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων, συνταξιοδοτικά ταμεία και ιδιωτικές εταιρείες κατά τα επόμενα τρία χρόνια» πρόσθεσε.
«Η υποβολή εκθέσεων ESG είναι διαφορετική όταν την κάνεις σε κανονιστικό πλαίσιο. Υπάρχει μεγαλύτερη αυστηρότητα»
Η ίδια αναφέρθηκε στην διαπίστωση ότι οι εταιρείες κατάλαβαν ότι έπρεπε να ξεκινήσουν νωρίς, έπρεπε να έχουν μια δομημένη προσέγγιση, επειδή υπάρχει μεγάλη αποκάλυψη για το κλίμα στις συστάσεις της Task Force for Climate-Related Financial Disclosure. Είναι διαφορετικό όταν το κάνεις σε κανονιστικό πλαίσιο. Υπάρχει μεγαλύτερη αυστηρότητα.
Ο κ. Khanna απαντώντας στην ερώτηση «Πόσο χρόνο έχουν στη διάθεσή τους οι εταιρείες από τη στιγμή που θα επισημοποιηθούν οι κανονισμοί της SEC για να αρχίσουν να προετοιμάζουν την υποβολή των εκθέσεών τους» σημείωσε πως προς το παρόν, η αξία προέρχεται από την εκμάθηση μέσω της πράξης. «Και τα επόμενα χρόνια θα δούμε τα δεδομένα και την ποιότητα της αποκάλυψης να βελτιώνονται πραγματικά. Ακόμα παλεύουμε με το: "Πώς εκφράζετε τους κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα στις γνωστοποιήσεις σας για τη διαχείριση κινδύνων;" "Πώς τους ενσωματώνετε στη στρατηγική σας;" "Και, πραγματικά, πώς ενσωματώνετε αυτούς τους παράγοντες στην επιχειρηματική δραστηριότητα, αντί να τους έχετε ως ένα ξεχωριστό σκέλος της εταιρικής ευθύνης;" Αυτή είναι η μετάβαση που θα δούμε τα επόμενα χρόνια» ανέφερε.
Ο ίδιος επεσήμανε την ανησυχία των εταιρειών σχετικά με την πρόσθετη επιβάρυνση όσον αφορά την υποβολή πληροφοριών Scope 3. «Πολλές εταιρείες έγραψαν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να πουν ότι η γνωστοποίηση και η υποβολή εκθέσεων στο πεδίο εφαρμογής 3 είναι μεταβλητή, μπορεί να είναι ανακριβής, είναι δύσκολο να μετρηθεί και, φυσικά, είναι δαπανηρή. Θα ήθελα να τονίσω ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άκουσε την αγορά όταν διαμόρφωσε την πρόταση Scope 3» σχολίασε. «Έδωσαν στις εταιρείες ένα μικρό περιθώριο όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων σχετικά με το πεδίο εφαρμογής 3. Για παράδειγμα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συμπεριέλαβε ένα "ασφαλές λιμάνι" από την ευθύνη. Εάν οι εταιρείες υποβάλουν εκθέσεις, δεν θα βρεθούν αντιμέτωπες με ορισμένα είδη ευθύνης. Τώρα, είναι η περίοδος υποβολής δημόσιων σχολίων, είναι απλώς μια πρόταση - η ευκαιρία για το ευρύ κοινό, τα διοικητικά συμβούλια, τους επενδυτές να πουν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αν το έκαναν σωστά ή όχι» πρόσθεσε.
«Στις ΗΠΑ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποτελεί μέρος ενός αστερισμού χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών αρχών, και πολλές από αυτές τις ρυθμιστικές αρχές έχουν εκφράσει κάποιο ενδιαφέρον για τους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα» κατέληξε.