Οι βιομηχανίες που βοηθούν τον κόσμο να μεταβεί σε καθαρές μηδενικές εκπομπές θα μπορούσαν να αποφέρουν στην παγκόσμια οικονομία 10,3 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2050, ανέφεραν σε έκθεσή τους την Τρίτη η εταιρεία συμβούλων βιώσιμης ανάπτυξης Arup και η εταιρεία οικονομικών συμβουλών Oxford Economics.
.
Από τους καύσωνες έως τις πλημμύρες, τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν είναι μόνο δαπανηρά αλλά προκαλούν όλο και περισσότερο αναταραχή σε ολόκληρο τον κόσμο, ωθώντας τις κυβερνήσεις και τις βιομηχανίες να επιδιώξουν τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
"Ως οικονομολόγοι, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς ως προς το γεγονός ότι ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής θα είναι δαπανηρός", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Oxford Economics, Adrian Cooper. "Αλλά η μετάβαση σε μια παγκόσμια οικονομία χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παρουσιάζει επίσης συναρπαστικές ευκαιρίες".
Η ανάλυση έδειξε ότι οι αναδυόμενες νέες αγορές για αγαθά και υπηρεσίες ουδέτερου άνθρακα που συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου του καθαρού μηδενισμού της Συμφωνίας του Παρισιού θα αξίζουν 10,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ή περίπου 5% του προβλεπόμενου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), μέχρι τα μέσα του αιώνα.
"Αυτό περιλαμβάνει την άμεση συμβολή στο ΑΕΠ της κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων, της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, της κατασκευής εξοπλισμού καθαρής ενέργειας, των ανανεώσιμων καυσίμων και της πράσινης χρηματοδότησης, καθώς και τη δραστηριότητα που υποστηρίζεται σε όλες τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού", αναφέρεται στην έκθεση.
Καθώς οι βιομηχανίες στρέφονται προς την καθαρή ενέργεια εν μέσω μιας παγκόσμιας κρίσης ενεργειακού εφοδιασμού, οι προκύπτουσες διαταραχές θα δημιουργήσουν νέες ανταγωνιστικές ευκαιρίες για τις εταιρείες που είναι σε θέση να προσαρμοστούν γρήγορα στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις, σημειώνει η Oxford Economics.
Η Arup και η Oxford Economics διαπίστωσαν ότι η πράσινη μετάβαση θα οδηγήσει σε σημαντικά κέρδη παραγωγικότητας από τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής σε σύγκριση με "έναν κόσμο στον οποίο η κλιματική αλλαγή έχει αφεθεί ανεξέλεγκτη ή έχει αντιμετωπιστεί ανεπαρκώς".
Μια ανάλυση σεναρίων από την Oxford Economics υπέδειξε ότι η αποτυχία ανάληψης δράσης θα μπορούσε να βλάψει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά περίπου 5% έως το 2050. Το 2021, ανέφερε ότι το κόστος των διακοπών της οικονομικής δραστηριότητας που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες έχει ήδη φθάσει τα 233 δισεκατομμύρια δολάρια.
"Η έκθεση αυτή δείχνει ότι η πράσινη μετάβαση δεν αποτελεί βάρος για την παγκόσμια οικονομία, αλλά μια ουσιαστική ευκαιρία για την επίτευξη μιας μεγαλύτερης και χωρίς αποκλεισμούς ευημερίας", δήλωσε ο επικεφαλής της Arup Global Strategy Skills Brice Richard.