ESG+Stories

Παράταση σε πρόγραμμα 200 εκατ. για την «πράσινη» μετάβαση

Παράταση 2,5 μηνών στις προθεσμίες συυμμετοχής αλλά και τροποποιήσεις σε κρίσιμους όρους του προγράμματος Produc-e Green ανακοίνωσε το ΥΠΕΝ. Ποιες δράσεις επιδοτούνται. 
Παράταση σε πρόγραμμα 200 εκατ. για την «πράσινη» μετάβαση

Διευρύνεται το χρονικό περιθώριο συμμετοχής για ένα νέο πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Produc-e Green, το οποίο έχει εξασφαλίσει πόρους περί τα 200 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την περίοδο 2023-2025.

.

Η νέα αυτή δράση απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση, τις ΑΠΕ και προϊόντα και αγαθά για την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και τεχνολογίες που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση.

Με νέα ΚΥΑ, που δημοσιεύτηκε χθες, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων παρατείνεται για δυόμιση μήνες, από τις 30 Νοεμβρίου 2023 που ήταν αρχικά, τώρα μετατίθεται για τις 15 Φεβρουαρίου 2024.

Με την ίδια απόφαση τροποποιούνται δύο ακόμη όροι. Η διάρκεια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων ορίζεται σε 18 μήνες με δυνατότητα παράτασης μέχρι δύο μήνες από τους αρχικά έξι μήνες, ενώ η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης καταβολής της ενίσχυσης δεν θα υπερβαίνει τις 30 Σεπτεμβρίου 2025, από τις 30 Ιουνίου 2025, που είχε οριστεί στην πρώτη ανακοίνωση του προγράμματος.

Η πλατφόρμα (https://producegreen.gov.gr) για την υποβολή των αιτήσεων άνοιξε στις 30 Μαΐου. Οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν επενδυτικές προτάσεις έως 300.000 ευρώ, οι μεσαίες έως 500.000 ευρώ και οι μεγάλες έως 1.000.000 ευρώ. Επιπλέον, όσο πιο απομακρυσμένη είναι η έδρα των επενδυτικών σχεδίων τόσο μεγαλύτερες περιφερειακές ενισχύσεις μπορεί να εξασφαλίσει.

Ενδεικτικά, η Περιφέρεια Αττικής στον Δυτικό Τομέα Αθηνών προσφέρει 15% σε μεγάλες επιχειρήσεις, 25% σε μεσαίες και 35% σε μικρές. Τα ποσοστά αυτά διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 25%, 35%, 45% αν η επένδυση προορίζεται στην Ανατολική-Δυτική Αττική, τον Πειραιά και τα νησιά. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι ενισχύσεις εκτοξεύονται. Για τις μικρές επιχειρήσεις φθάνουν το 70% και στις μεγάλες το 50%. Οι μεγαλύτερες ενισχύσεις είναι στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με ποσοστά 60%, 70% και 75%.

Ανάμεσα στις επενδύσεις που θεωρούνται επιλέξιμες συγκαταλέγονται, η κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, αμαξωμάτων και εξαρτημάτων για ηλεκτρικά οχήματα, ηλεκτρικών μοτοσυκλετών και ποδηλάτων, η κατασκευή ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών κυκλωμάτων (φορτιστές), φωτοβολταϊκών κυττάρων, ανεμογεννητριών, η κατασκευή συσκευών διανομής και ελέγχου ηλεκτρικού ρεύματος, κλπ.

Κάθε φορέας συμμετέχει στο κόστος του επενδυτικού σχεδίου είτε αποκλειστικά με εξωτερική χρηματοδότηση, είτε με συνδυασμό ιδίων κεφαλαίων με εξωτερική χρηματοδότηση. Η τελευταία είναι υποχρεωτική σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 20% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης που θα υποβληθεί. Η οικονομική συμμετοχή του δικαιούχου της ενίσχυσης θα πρέπει να είναι σε ποσοστό τουλάχιστον 25% των επιλέξιμων δαπανών, είτε μέσω ιδίων πόρων, είτε μέσω εξωτερικής χρηματοδότησης.

Φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του ΥΠΕΝ.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ