Περισσότερες από 50.000 εταιρείες πρέπει να αρχίσουν να αξιολογούν τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους στο περιβάλλον από τον Ιανουάριο, αφού οι νομοθέτες της ΕΕ ξεπέρασαν τις αντιρρήσεις και άνοιξαν το δρόμο για τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων που θα περιλαμβάνουν και τις πολυεθνικές εταιρείες.
.
Η προσπάθεια μιας διακομματικής ομάδας 44 δεξιών και φιλελεύθερων ευρωβουλευτών να εμποδίσει την υιοθέτηση νέων προτύπων υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας απορρίφθηκε από το ήμισυ και πλέον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η αντίσταση στην υποχώρηση της διαφάνειας και της υποβολής εκθέσεων σχετικά με τα πράσινα ζητήματα έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης απώθησης των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επενδύσεων και των επενδύσεων διακυβέρνησης, ιδίως στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη.
"Τα τυποποιημένα, διαφανή και συγκρίσιμα δεδομένα δεν θα καθοδηγήσουν απλώς τις εταιρείες κατά τη μετάβασή τους, αλλά θα ενημερώσουν επίσης τους επενδυτές και τους καταναλωτές", δήλωσε η Tsvetelina Kuzmanova, ανώτερη σύμβουλος πολιτικής της δεξαμενής σκέψης για το κλίμα E3G.
Τα πρότυπα υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας αποτελούν μέρος ευρύτερων νομικών προτάσεων που αποσκοπούν στο να ωθήσουν τις εταιρείες να είναι πιο διαφανείς όσον αφορά τον αντίκτυπό τους στο κλίμα. Καθορίζουν επακριβώς ποια κριτήρια πρέπει να αναφέρουν οι εταιρείες, όπως η ρύπανση, η χρήση νερού και ο αντίκτυπος στις τοπικές κοινότητες.
Το πλαίσιο είχε ήδη χαλαρώσει κατά το στάδιο της σύνταξης, ώστε να επιτρέπεται στις εταιρείες να αναφέρουν τις προσπάθειές τους να εναρμονιστούν με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για την υπερθέρμανση του πλανήτη μόνο εάν θεωρούνται "ουσιώδεις" για τις δραστηριότητές τους.
Εκτός από τις 50.000 εισηγμένες εταιρείες που θα πρέπει να συμμορφωθούν από το επόμενο έτος, το πεδίο εφαρμογής θα επεκταθεί στις μεγάλες μη εισηγμένες εταιρείες και στις εισηγμένες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις το 2025 και το 2026.
Πηγή: Financial Times