ESG+Stories

ΠΟΕ: Κίνδυνος να μεγαλώσει το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς

Η έκθεση του ΠΟΕ υπερασπίζεται με σθένος την παγκοσμιοποίηση σε μια εποχή που ορισμένοι από τους πυλώνες της – χαμηλοί δασμοί και επιβολή κανόνων – δέχονται επίθεση.
ΠΟΕ: Κίνδυνος να μεγαλώσει το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου προέτρεψε τις κυβερνήσεις να αντισταθούν στους δασμούς και σε άλλα εμπόδια στο διεθνές εμπόριο, υποστηρίζοντας ότι ο προστατευτισμός απειλεί να ακυρώσει τρεις δεκαετίες πρωτοφανούς προόδου στη μείωση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών.

.

Η έκθεση του ΠΟΕ υπερασπίζεται με σθένος την παγκοσμιοποίηση σε μια εποχή που ορισμένοι από τους πυλώνες της – χαμηλοί δασμοί και επιβολή κανόνων – δέχονται επίθεση. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υποσχεθεί να επιβάλει δασμούς σε όλες τις εισαγωγές των ΗΠΑ εάν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, μια κίνηση για την οποία η γενική διευθύντρια του ΠΟΕ Νγκόζι Οκόντζο-Ιουεάλα προειδοποίησε ότι θα πυροδοτήσει μια «ελεύθερη για όλους» αστάθεια και αβεβαιότητα για τις εταιρείες.

«Ο περιορισμός του εμπορίου είναι συνήθως ένας ακριβός τρόπος για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας για συγκεκριμένες ομάδες της κοινωνίας» έγραψε η Οκόντζο-Ιουεάλα στον πρόλογο της νέας έκθεσης. Μπορεί «να αυξήσει το κόστος παραγωγής, ενώ προκαλεί δαπανηρά αντίποινα από δυσαρεστημένους εμπορικούς εταίρους».

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, μεταξύ του 1995 και του 2023, το παγκόσμιο κατά κεφαλήν εισόδημα προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό αυξήθηκε κατά περίπου 65%, συμβάλλοντας στη μείωση του ποσοστού των ανθρώπων που κατατάσσονται στους φτωχότερους των φτωχών στο 10,6% από 40,3%, ανέφερε ο ΠΟΕ που εδρεύει στη Γενεύη σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Παρόλα αυτά, 712 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας το 2022, ανέφερε η έκθεση. Με τέτοια μεικτή επιτυχία, ορισμένοι ηγέτες αμφισβήτησαν κατά πόσον το ελεύθερο εμπόριο που διέπεται από τους κανόνες του ΠΟΕ κατανέμει δίκαια τα οικονομικά οφέλη, οδηγώντας σε κύματα δασμών και ελέγχων των εξαγωγών από ορισμένα από τα ιδρυτικά μέλη του οργανισμού.

«Ένας πιο ελπιδοφόρος δρόμος προς μια παγκόσμια οικονομία που λειτουργεί για όλους βρίσκεται σε αυτό που εμείς στον ΠΟΕ αποκαλούμε «επαναπαγκοσμιοποίηση» – φέρνοντας περισσότερες οικονομίες και κοινότητες από το περιθώριο στο κύριο ρεύμα της παγκόσμιας οικονομίας, βοηθώντας τις να προσελκύσουν επενδύσεις με μεγαλύτερο εμπορικό προσανατολισμό», σύμφωνα με την επικεφαλής του Οργανισμού.

Αλλά η επικεφαλής του ΠΟΕ, η πενταετής θητεία της οποίας λήγει στις 31 Αυγούστου του επόμενου έτους, δήλωσε ότι το εμπόριο από μόνο του δεν μπορεί να καλύψει τις εισοδηματικές ανισότητες στον κόσμο.

«Οι χώρες πρέπει να δράσουν για να διασφαλίσουν ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες τους μπορούν να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από τις ανοικτές και βασισμένες σε κανόνες διεθνείς αγορές – ή, τουλάχιστον, να προστατευθούν από τα μειονεκτήματα» των τεχνολογικών αλλαγών ή του ανταγωνισμού των εισαγωγών, είπε.

Mε πληροφορίες από Bloomberg/Νewmoney.gr

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ