ESG+Stories

Πώς οι επενδυτές μπορούν να προετοιμαστούν καθώς αυξάνονται οι απαιτήσεις του ESG;

Η έλλειψη τυποποιημένων κριτηρίων καθιστά δύσκολο να γνωρίζουμε αν μια επένδυση είναι πράγματι βιώσιμη.
Πώς οι επενδυτές μπορούν να προετοιμαστούν καθώς αυξάνονται οι απαιτήσεις του ESG;

Οι περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και διακυβερνητικοί στόχοι (ESG) έχουν μετακινηθεί στο επίκεντρο των επιχειρηματικών συζητήσεων σε όλο τον κόσμο. Οι ηγέτες των οργανισμών αναλαμβάνουν δράση για την ανάπτυξη προγραμμάτων και διαδικασιών ESG, βοηθώντας όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη - επενδυτές, εργαζόμενους και πελάτες - να κατανοήσουν τη μεγάλη εικόνα με σαφείς στρατηγικές ESG. Πέρα από αυτό, οι σημερινοί θεσμικοί επενδυτές καλούνται να υποστηρίξουν τις δεσμεύσεις τους για μηδενική κατανάλωση και πράσινη ενέργεια με εκθέσεις.

.

Παράλληλα, κορυφαίες ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν καθορίσει οδηγίες για το τι αναμένεται να αποκαλύπτουν οι επιχειρήσεις από εδώ και πέρα. Αργότερα φέτος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ θα παρουσιάσει επιτέλους τους γενικούς κανόνες δημοσιοποίησης, και μεταξύ αυτών θα περιλαμβάνεται η απαίτηση για τις εταιρείες να δημοσιοποιούν λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τη στρατηγική τους για τη βιωσιμότητα, ξεκινώντας από το περιβάλλον και τη χρηματοδότηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσω επενδύσεων. Αυτές οι γνωστοποιήσεις θα καλύπτουν όχι μόνο τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη μετάβαση σε δραστηριότητες με βιώσιμη ευθυγράμμιση, αλλά και τον αντίκτυπο της αλυσίδας εφοδιασμού τους στις αξιολογήσεις τους ως προς τα ESG.

Στην πραγαμτικότητα με τόσα διαφορετικά ρυθμιτικά πλαίσια, οι επενδυτές είναι εύλογο να δυσκολεύονται να βρουν τις διαδικασίες και τις στρατηγικές που χρειάζονται για να συμμορφωθούν από την πρώτη ημέρα. Οι ηγέτες που αμφισβητούν το status quo και εφαρμόζουν μέτρα συμμόρφωσης θα αποφύγουν τις απότομες οικονομικές συνέπειες και τον ανεπιθύμητο ρυθμιστικό έλεγχο. Η έλλειψη τυποποιημένων κριτηρίων καθιστά δύσκολο να γνωρίζουμε τι καθιστά μια επένδυση βιώσιμη. Παρ' όλα αυτά, οι ενδιαφερόμενοι συμφωνούν ότι η εστίασή τους πρέπει να στραφεί στη βιωσιμότητα και τα δεδομένα.

Το Ευρωπαϊκό μοντέλο

Η Ευρώπη κατέχει ηγετική θέση στο ρυθμιστικό τοπίο στον τομέα του ESG, γεγονός που την καθιστά βασική πηγή για τις υπόλοιπες χώρες εκτός ΕΕ. Ενώ υπάρχουν αποχρώσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κανονισμών - και η τυποποίηση θα αποτελέσει αναμφίβολα ζήτημα, δεδομένων των ιστορικών στοιχείων που περιβάλλουν την παγκόσμια ρύθμιση - μεγάλο μέρος της Ευρώπης συνεχίζει να δημοσιεύει πιο λεπτομερείς οδηγίες που πιθανότατα θα επηρεάσουν τις απαιτήσεις γνωστοποίησης της SEC των ΗΠΑ.

Η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA) του Ηνωμένου Βασιλείου, για παράδειγμα, έχει θεσπίσει ολοένα και πιο λεπτομερείς οδηγίες που είναι κανονιστικές για πολλές κατηγορίες επενδυτών - όπως οι δημόσιες εταιρείες και οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων ( European Insurance and Occupational Pensions Authority) έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τους επενδυτές, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι ασφαλιστές. Με την εποπτεία να επεκτείνεται και σε πιο "εξειδικευμένες" κατηγορίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  πέρασε πέρυσι έναν σαφή οδηγό για τις επενδύσεις σε καύσιμα - γέφυρες, όπως το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια.

Υπό το πρίσμα αυτών των πρόσφατων αλλαγών στα ευρωπαϊκά πλαίσια, οι επενδυτές θα ήταν καλό να επανεξετάσουν την καθοδήγηση αυτή, καθώς παρόμοια εποπτεία έρχεται στις ΗΠΑ.

Ανάπτυξη ολοκληρωμένης στρατηγικής ESG

Για να καταστήσουν το ESG βασικό μέρος της επιχείρησης, οι επενδυτές πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σκεφτούν για την υποβολή εκθέσεων ESG με τον ίδιο τρόπο που σκέφτονται για οποιαδήποτε άλλη οργανωτική λειτουργία: με σαφώς καθορισμένες προτεραιότητες, στόχους και αποτελέσματα. Αυτό ξεκινά με την υποβολή βασικών ερωτήσεων όπως:

  • Ποια είναι τα κριτήρια ESG για τα οποία θέλουμε - και πιθανότατα θα χρειαστεί - να υποβάλλουμε εκθέσεις για τις επενδύσεις μας;
  • Πώς μπορούμε να αλλάξουμε τις οργανωτικές δομές ώστε να ενσωματώσουμε τη βιωσιμότητα στην ανάλυση επενδύσεων και στη λήψη αποφάσεων;
  • Ποιοι είναι οι βραχυπρόθεσμοι, μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι αναφοράς που προσπαθούμε να επιτύχουμε και πώς συνδυάζονται με τους επιχειρησιακούς μας στόχους;
  • Ποια είναι τα οικονομικά οφέλη από τις επενδύσεις μας με επίκεντρο το ESG; Η απόδοση των επενδύσεων φιλικών προς το ESG είναι καλύτερη από τις επενδύσεις μη φιλικές προς το ESG;

Οι εταιρείες που γνωστοποιούν τους στόχους τους για τα ESG στους επενδυτές και εξηγούν πώς οι δεσμεύσεις τους μπορούν να επιτύχουν τους στόχους αναφοράς τους έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν ουσιαστική κοινή αξία και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Με τον τρόπο αυτό, αυξάνουν τις πιθανότητές τους να εφαρμόσουν με επιτυχία περιβαλλοντικές και βιώσιμες πρωτοβουλίες

Στρατηγική διαχείρισης δεδομένων για την υποβολή εκθέσεων ESG

Επί του παρόντος παρατηρούμε ασυνέπεια και μεγαλύτερη ποικιλία αυτοαναφερόμενων δεδομένων ESG από τους εκδότες τίτλων, καθώς και διαφορετικές μεθοδολογίες για τον προσδιορισμό των μετρήσεων. Αυτή η έντονη έλλειψη τυποποίησης οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας των προμηθευτών που παρέχουν αυτά τα δεδομένα στην αγορά.

Οι επενδυτές βασίζονται όλο και περισσότερο σε περισσότερους από έναν προμηθευτές δεδομένων για να επιτύχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα των παραγόντων ESG εντός των επενδύσεων. 

Εξαιτίας αυτού, οι οργανισμοί απαιτούν κλιμακούμενη τεχνολογία που μπορεί να υποστηρίξει τη συγκέντρωση και την ομαλοποίηση δεδομένων σε δεδομένα τρίτων. Μια συνεπής στρατηγική διαχείρισης δεδομένων μπορεί να βοηθήσει τους οργανωτικούς ηγέτες να υποβάλλουν εύκολα εκθέσεις σχετικά με τις μετρήσεις βιωσιμότητας στους εταιρικούς ενδιαφερόμενους και τους ρυθμιστικούς φορείς.

Kαταστολή του greenwashing

Ενώ το ESG έχει γίνει ένας μεγαλύτερος παράγοντας λήψης αποφάσεων και είναι περισσότερο συνυφασμένη με τις τιμές των μετοχών, οι συζητήσεις γύρω από τον πληθωρισμό του ESG έχουν αποκαλύψει αδυναμίες, ιδίως γύρω από τις παραπλανητικές δηλώσεις και την παραβατική συμπεριφορά . Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυστηροποιούνται οι κανονισμοί από τις αρμόδιες αρχές, καθώς ο όγκος των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με την ESG αυξάνεται ραγδαία, και σύμφωνα με την PwC προβλέπεται να φθάσει σχεδόν τα 34 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2026, αναμένουμε ότι η κανονιστική επιβολή θα ακολουθήσει το παράδειγμα.

Για τους επενδυτές, αυτό το μέγεθος της αγοράς σημαίνει ότι ο δυνητικός κίνδυνος έκθεσης είναι τεράστιος. 

Για τον μετριασμό του κινδύνου ESG, οι ισχυρές δυνατότητες που βασίζονται στην τεχνολογία μπορούν να παρέχουν διαφάνεια στα δεδομένα, βοηθώντας τους οργανισμούς να εντοπίζουν τους κινδύνους πράσινου ξεπλύματος νωρίς και συχνά. Τεχνολογίες όπως το blockchain μπορούν να βοηθήσουν στην πιστοποίηση των πιστώσεων άνθρακα και στην αύξηση της διαφάνειας σχετικά με τους παράγοντες ESG στην αλυσίδα εφοδιασμού. Αν και αυτό θα αποτελέσει πιθανότατα πρόκληση για πολλούς επενδυτές σε παραδοσιακά αργοκίνητους τομείς, όπως η ασφάλιση και η κυβέρνηση, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τους επενδυτές να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους γύρω από το blockchain και την αυτοματοποίηση της τεχνολογίας και να γεμίσουν τις τάξεις τους με το ταλέντο που χρειάζονται για να επιτρέψουν την καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ