Την εκτίμηση ότι η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια θα χρηματοδοτηθεί κατά κύριο λόγο από τον ιδιωτικό τομέα καθώς έχει δημιουργηθεί ένα τυποποιημένο πλαίσιο αναφοράς διαπιστευτηρίων για το κλίμα για εταιρείες σε όλο τον κόσμο εκφράζουν επενδυτές και δεξαμενές σκέψης.
Αυτές οι επενδύσεις θα προέλθουν από κεφάλαια που έχουν μόχλευση μέσω τραπεζών και θεσμικούς επενδυτές ανέφεραν στο Reuters Global Markets Forum την περασμένη εβδομάδα ορισμένοι εξ' αυτών.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) εκτιμά ότι οι τεχνολογίες ενεργειακής μετάβασης θα χρειαστούν επενδύσεις περίπου 131 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2050. Περίπου το 80% αυτού αναμένεται να προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα, με τη χρηματοδότηση χρέους να αυξάνεται σε ποσοστό 60%, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του IRENA, Gauri Singh.
Ο Gero Farruggio, επικεφαλής παγκόσμιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Rstad Energy εκτιμά ότι «Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας που παρέχουν λύσεις στην αποθήκευση ενέργειας και επενδύουν σημαντικά στην τεχνολογική καινοτομία, μαζί με εταιρείες που οδηγούν σε συμφωνίες αγοράς ενέργειας είναι αυτές που πρέπει να παρακολουθείτε».
«Η κλιματική αλλαγή είναι ένας συστημικός κίνδυνος για όλους τους επενδυτές», δήλωσε η Karen Wong, επικεφαλής του τμήματος ESG και βιώσιμων επενδύσεων στην State Street Global Advisors, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία περίπου 3,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Την ίδια ώρα βέβαια, οι επενδυτές πιστεύουν ότι τα δημόσια οικονομικά θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη δημιουργία μηχανισμών περιορισμού της κλιματικής αλλαγής, μόχλευση και διευκόλυνση των ιδιωτικών επενδύσεων.
Οι νέοι κανόνες για τις αγορές άνθρακα που συμφωνήθηκαν στη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα COP26 θα «παρέχουν κάποια καθοδήγηση», δήλωσε ο Philip Gass, επικεφαλής για τις μεταβάσεις, Ενεργειακό Πρόγραμμα στο Διεθνές Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.
Οι επενδυτές αναμένουν ότι το τυποποιημένο πλαίσιο, που έχει διαμορφωθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Προτύπων Αειφορίας (ISSB), θα στοχεύει στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, τις προβλέψιμες εκπομπές και τη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS).
Ωστόσο, εκτιμούν ότι διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες μετρούν και αναφέρουν τη βιωσιμότητα θα είναι καθοριστικής σημασίας, ειδικά καθώς περίπου το 70% των πράσινων κεφαλαιουχικών δαπανών τα επόμενα 30 χρόνια αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αναδυόμενες αγορές.