ESG+Stories

Σκληραίνουν την στάση τους οι χρηματοπιστωτικές αρχές απέναντι στο «greenwashing»

Για να διασφαλίσουν ότι οι περιβαλλοντικές επενδύσεις υλοποιούν ότι υπόσχονται.   
Σκληραίνουν την στάση τους οι χρηματοπιστωτικές αρχές απέναντι στο «greenwashing»

Οι χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές σκληραίνουν τη στάση τους έναντι του λεγόμενου "πράσινου ξεπλύματος", προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι επενδύσεις με γνώμονα το κλίμα τηρούν τις υποσχέσεις τους. Η ενεργειακή κρίση που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η αυξανόμενη απειλή της παγκόσμιας ύφεσης δεν έχουν επηρεάσει την υποστήριξη των βιώσιμων επενδύσεων όπως αρχικά εικαζόνταν. 

.

Αντιθέτως, οι επενδύσεις συνεχίζουν να εισρέουν σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνησης (ESG) κεφάλαια κάθε μήνα φέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Bank of America. Εν τω μεταξύ, τα συμβατικά κεφάλαια αντιμετώπισαν εκροές ορισμένους μήνες του τρέχοντος έτους όπως δήλωσε η τράπεζα. Έτσι, με τη βιωσιμότητα των «πράσινων» επενδύσεων να φαίνεται εξασφαλισμένη, οι ρυθμιστικές αρχές πιέζουν για να διασφαλίσουν ότι ο τομέας θα επιτύχει τις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες του.

Τον Οκτώβριο, η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου πρότεινε αλλαγές στους κανόνες για την αντιμετώπιση του greenwashing και τον περιορισμό της χρήσης όρων όπως «πράσινο» και «ESG» στο μάρκετινγκ επενδυτικών κεφαλαίων. Συνέστησε να καθιερωθούν τρεις κατηγορίες «πράσινων» αμοιβαίων κεφαλαίων και να επιβαρυνθούν περισσότερο οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων με την επικύρωση τυχόν ισχυρισμών βιωσιμότητας που διατυπώνουν τα αμοιβαία κεφάλαιά τους στο υλικό μάρκετινγκ.

Ωστόσο, η FCA και οι ομόλογοί της στο εξωτερικό αντιμετωπίζουν μια πρόκληση στο να συνδυάσουν τους κανόνες τους κατά του greenwashing σε μια αποτελεσματική παγκόσμια προσπάθεια για την προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον επενδυτικών προϊόντων, λέει ο Richard Weighell, εταίρος της λογιστικής εταιρείας BDO.

«Αυτοί οι νέοι κανόνες θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν στενά με άλλα αναπτυσσόμενα διεθνή πρότυπα», λέει ο Weighell. «Εάν υπάρχει πολύ μεγάλη απόκλιση, αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγάλος ρυθμιστικός πονοκέφαλος για τις επιχειρήσεις χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται διεθνώς».

Η ΕΕ έχει πρωτοστατήσει στη σύνταξη κανόνων για τον τομέα αυτό. Ο κανονισμός της για τη γνωστοποίηση της βιώσιμης χρηματοδότησης (SFDR) κατηγοριοποιεί πλέον τα επενδυτικά κεφάλαια σε τρεις κατηγορίες: συμβατικά, πράσινα και αμιγώς πράσινα.

Τα κεφάλαια της συμβατικής κατηγορίας δεν λαμβάνουν υπόψη κανένα κριτήριο ESG. Τα πράσινα ταμεία μπορούν να ακολουθήσουν μια μέση προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες ESG στις επενδυτικές τους στρατηγικές. Αλλά τα αμιγώς πράσινα ταμεία πρέπει να ενσωματώνουν τη βιώσιμη επένδυση στις συνολικές στρατηγικές τους. Το ήμισυ του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων των ευρωπαϊκών ταμείων κατέχεται πλέον στις κατηγορίες των πράσινων και των πιο πράσινων ταμείων, σύμφωνα με την Morningstar, τον όμιλο επενδυτικών ερευνών.

Με βάση τους αρχικούς κανόνες της ΕΕ για την SFDR, οι Ευρωπαίοι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει επίσης από το επόμενο έτος να γνωστοποιούν ορισμένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και το αποτύπωμα άνθρακα που προέρχονται από τις επενδύσεις τους. Στόχος είναι να αποτραπεί η παραπλανητική προώθηση των κεφαλαίων ως πράσινων χωρίς να αλλάζουν οι υποκείμενες επενδυτικές στρατηγικές.

Στις ΗΠΑ, οι Δημοκρατικοί αγωνίζονται να προωθήσουν κανόνες ESG και γνωστοποιήσεις για το κλίμα υπό τη διοίκηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει στα σκαριά τουλάχιστον τρεις προτάσεις που θα οδηγήσουν σε σημαντικές αλλαγές για κορυφαίες εταιρείες και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων. Νωρίτερα φέτος, ο οργανισμός πρότεινε αλλαγές που θα απαιτούσαν να αποκαλύπτονται οι εκπομπές Scope 3 - οι οποίες προέρχονται από τους προμηθευτές και τους πελάτες μιας εταιρείας.

«Θα καταλήξουμε σε έναν κανόνα γνωστοποίησης του κλίματος για τις δημόσιες εταιρείες», προβλέπει ο George Raine, εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Ropes & Gray. «Αλλά ο κανόνας αυτός θα αμφισβητηθεί στα δικαστήρια. Αυτό που συμβουλεύουμε τις εταιρείες είναι ότι πρέπει να έχετε ένα σχέδιο».

Ξεχωριστά, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει προτείνει κανόνες που καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων μπορούν να προσθέτουν ESG και άλλους πράσινους όρους στα ονόματα των αμοιβαίων κεφαλαίων τους. 

Ωστόσο, υπάρχει ένα σχέδιο για την εναρμόνιση. Το Ίδρυμα Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης - ο παγκόσμιος φορέας θέσπισης προτύπων για τη λογιστική - έχει δημιουργήσει μια ανεξάρτητη μονάδα για να επικεντρωθεί στις γνωστοποιήσεις για το κλίμα.

Ονομάζεται International Sustainability Standards Board (Συμβούλιο Διεθνών Προτύπων Βιωσιμότητας), ξεκίνησε το 2021 για να καταρτίσει πρότυπα για την υποβολή εκθέσεων ESG και προεδρεύεται από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Danone Emmanuel Faber. Ο οργανισμός σχεδιάζει τώρα κανόνες για να θέσει ένα βασικό όριο για τις γνωστοποιήσεις βιωσιμότητας, σε παγκόσμιο επίπεδο. Τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε ότι οι εκπομπές Scope 3 θα απαιτούνται ως μέρος των γνωστοποιήσεων.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ