ESG+Stories

Στη μάχη και τα πράσινα ομόλογα

Η έκδοση, ή οι εκδόσεις, θα ενταχθούν στο νέο ετήσιο δανειακό πρόγραμμα του δημοσίου για το 2022.
Στη μάχη και τα πράσινα ομόλογα

Το πιθανότερο, από το δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα πρέπει να αναμένεται, εκτός απροόπτου, η πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου από το ελληνικό δημόσιο, μια παρέμβαση που προωθείται σιωπηρά στο παρασκήνιο εδώ και λίγους μήνες σε επίπεδο διερευνητικών διεργασιών.

Η έκδοση, ή οι εκδόσεις, θα ενταχθούν στο νέο ετήσιο δανειακό πρόγραμμα του δημοσίου για το 2022, το οποίο παραδοσιακά ανακοινώνει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους το Δεκέμβριο και τα έσοδα τους θα χρησιμοποιηθούν για έργα, δράσεις και προγράμματα του ελληνικού δημοσίου με αποκλειστικό προσανατολισμό στην πράσινη και βιώσιμη, οικονομική ανάπτυξη.

Πρόκειται πρακτικά για μια νέα αγορά που ανοίγει για το ελληνικό δημόσιο, η οποία είναι αναπτυσσόμενη με δεδομένες τις προκλήσεις που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή. Είναι ωστόσο, σχολιάζουν ξένα στελέχη με εξειδίκευση στην αγορά ομολόγων, ένα project, ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που χρειάζεται αφενός το χρόνο του για να προετοιμαστεί – εκ των πραγμάτων ένα εξάμηνο για να διαμορφωθεί σε τεχνικό επίπεδο το πλαίσιο έκδοσης – αφετέρου μια σειρά από ώριμα έργα, τα οποία θα πρέπει να είναι διαθέσιμα για να συνδυαστούν με τις εκδόσεις.

Το εγχείρημα είναι κάτι, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες που δύσκολα θα έχει πρόβλημα εξασφάλισης ζήτησης από ξένους επενδυτές. Είναι όμως καίριας σημασίας να υπάρχει μια λίστα με ώριμα έργα που θα μπορέσουν να δρομολογηθούν για λόγους αξιοπιστίας των εν λόγω εκδόσεων απέναντι στις αγορές που θα δεχθούν να χρηματοδοτήσουν. Πρόκειται επομένως για ένα πλαίσιο στο οποίο δεν χωρούν «ελλείμματα» σε όρους καθυστερήσεων, γραφειοκρατιών κ.ο.κ καθώς εάν «διαφημίζεις» στους επενδυτές συγκεκριμένους τίτλους που συνδέονται με συγκεκριμένα έργα θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορείς να κάνεις «deliver» αυτών των δεσμεύσεων για λόγους αξιοπιστίας.

Από την άλλη πλευρά μιλάμε για μια νέα αγορά για το ελληνικό χρέος που θα απαιτήσει αρκετό χρόνο για να οικοδομηθεί και θα απαιτηθούν λογικές, σε ύψος και τακτικότητα εκδόσεις για να μπορέσει να αναπτυχθεί σταδιακά μια καμπύλη αποδόσεων και ευνοϊκές συνθήκες ζήτησης προς όφελος του ελληνικού δημοσίου.

Σε κάθε περίπτωση το άνοιγμα και αυτής της αγοράς είναι ένα σημαντικό βήμα καθώς η Ελλάδα δεν θα λείπει και από αυτό το πεδίο. Είναι ωστόσο σαφές, πως πρόκειται για μια αγορά που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει ανταγωνιστικά στους «κανονικούς» τίτλους τους οποίους εκδίδει το δημόσιο κάθε χρόνο στο πλαίσιο του ετήσιου δανειακού του προγράμματος καθώς τώρα είναι, τα τελευταία χρόνια, που ανοικοδομείται η ελληνική αγορά χρέους η οποία είχε καταρρεύσει κατά την μνημονιακή κρίση.

Προς το παρόν και μέχρι το τέλος του έτους, παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο για μια νέα κίνηση από τον ΟΔΔΗΧ που με την διαχείριση τα τελευταία χρόνια διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τα ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους, εξασφαλίζοντας άνεση κινήσεων κατά την διαχείριση των σοβαρών κρίσεων που αντιμετωπίζει η χώρα τους τελευταίους μήνες.

(της Ελευθερίας Αρλαπάνου, mononews.gr)

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ