Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία αρχίζουν να λαμβάνουν πολύ πιο σοβαρά θέματα περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης, σε ένδειξη ότι ορισμένοι από τους επενδυτές με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο μπορεί να είναι έτοιμοι να ανακατανείμουν τις τεράστιες περιουσίες τους με πιο φιλικούς προς τον πλανήτη τρόπους.
Πάνω από το 70% των κρατικών κεφαλαίων που συμμετείχαν σε έρευνα από το International Forum of Sovereign Wealth Funds και τον όμιλο One Planet Sovereign Wealth Funds δήλωσαν ότι πλέον ενσωματώνουν «αρχές» ESG στην επενδυτική τους διαδικασία, από 24% ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με έκθεση. Ταυτόχρονα, το 41% δήλωσε ότι σχεδίαζε να «αναβαθμίσει» τις επενδυτικές του ομάδες σε θέματα ESG, ενώ το 38% δήλωσε ότι είτε επεκτείνεται είτε ιδρύει μια ειδική ομάδα ESG.
Οι επενδύσεις ESG έχουν μετατραπεί από μια εξειδικευμένη θεωρία σε μια αγορά 35 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, με επενδυτές όλων των κατηγοριών να λαμβάνουν υπόψη έννοιες όπως η κλιματική αλλαγή, ισότητα των φύλων και κοινωνική δικαιοσύνη. Τα κρατικά ταμεία, τα περισσότερα από τα οποία ιδρύθηκαν από κράτη πλούσια σε πετρέλαιο δεν φημίζονται για την πρωτοπορία τους στους παραπάνω τομείς.
Ο Duncan Bonfield, διευθύνων σύμβουλος της IFSWF, δήλωσε ότι η ευαισθητοποίηση για το ESG μεταξύ των κρατικών αμοιβαίων κεφαλαίων είναι σημαντική λόγω «του σαφούς μηνύματος που στέλνει στις επενδυτικές αγορές και στον κλάδο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων»
Τα κρατικά ταμεία εξελίσσουν την προσέγγισή τους ως προς την πράσινη μετάβαση και την αξιολόγηση των κινδύνων και των ευκαιριών που σχετίζονται με το κλίμα. Λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων έχει υπολογίσει το αποτύπωμα άνθρακα των χαρτοφυλακίων τους, από 23% πέρυσι, ενώ το 31% χρησιμοποιεί τώρα ανάλυση σεναρίων κλίματος σε σύγκριση με μόλις 17% το 2020.
Η έρευνα, η οποία βασίζεται σε απαντήσεις από 34 κρατικά ταμεία, έδειξε ότι ένας βασικός λόγος είναι η άρση των ενστάσεων από τα ενδιαφερόμενα μέρη. Το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων σε έρευνα του 2020 είπε ότι «ένα ουσιαστικό εμπόδιο στην υιοθέτηση μιας επενδυτικής προσέγγισης ESG ή κλιματικής αλλαγής ήταν ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν πίστευαν ότι αυτά τα ζητήματα ήταν σημαντικά», μόνο το 3% έδωσε μια τέτοια απάντηση φέτος.
Για τα κρατικά ταμεία που αναζητούν επενδύσεις φιλικές προς το ESG, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ο πιο δημοφιλής τομέας επενδύσεων με το 70% των ερωτηθέντων να λέει ότι ήταν «ο πιο ελκυστικός τομέας που σχετίζεται με το κλίμα». Αυτές οι επενδύσεις πραγματοποιούνται συνήθως σε ιδιωτικά κεφάλαια, ακίνητα περιουσιακά στοιχεία και κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων εισηγμένων μετοχών, σύμφωνα με την έκθεση.